Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πύραυλο πάνω από την Ιαπωνία
29/08/2017 10:45
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πύραυλο πάνω από την Ιαπωνία

Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε μία από τις πιο προκλητικές δοκιμές πυραύλων τα τελευταία χρόνια νωρίς το πρωί της Τρίτης, εκτοξεύοντας έναν βαλλιστικό πύραυλο απευθείας πάνω από την Ιαπωνία, που ώθησε την κυβέρνηση στο Τόκιο να προειδοποιήσει τους κατοίκους στην πορεία της για να καλυφθούν. Ο πύραυλος πέταξε πάνω από το βόρειο νησί Χοκάιντο και προσγειώθηκε ακίνδυνα στη θάλασσα, μετά από μια πτήση σχεδόν 1.700 μιλίων. Αλλά η προπαγανδιστική αξία για τους Βορειοκορεάτες ήταν σημαντική.

Τα δημόσια τηλεοπτικά προγράμματα στην Ιαπωνία διακόπηκαν με μια σπάνια προειδοποιητική οθόνη που αναγγέλλει την πτήση του πυραύλου στη χώρα. Αρκετές γραμμές τρένων σταμάτησαν προσωρινά και η κυβέρνηση μίλησε για τον πύραυλο -που ήταν μόλις ο τρίτος βορειοκορεάτικος πύραυλος που πετά πάνω από τη χώρα από το 1998 - με ασυνήθιστα σκληρούς όρους. "Η απερίσκεπτη δράση της Βόρειας Κορέας για την εκτόξευση ενός πυραύλου που πέρασε πάνω από την Ιαπωνία είναι μια πρωτοφανής, σοβαρή και βαθιά απειλή", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε. Αργότερα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο Τραμπ. "Οι θέσεις της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ είναι απολύτως συμβατές", είπε, προσθέτοντας ότι συζήτησαν τρόπους για να ενισχύσουν την πίεση στη Βόρεια Κορέα.

Η δοκιμή ήταν μια άμεση πρόκληση για τον Τραμπ. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, σε πολιτική συγκέντρωση στην Αριζόνα, ο Τραμπ υποστήριξε ότι η απειλή του ότι θα εκτοξεύσει "πυρ και μανία" στη Βόρεια Κορέα εάν απειλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες, είχε αρχίσει να αποφέρει καρπούς. Ο Κιμ Γιονγκ-ουν, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, "αρχίζει να μας σέβεται", δήλωσε ο Τραμπ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον ανέφερε επίσης μια παύση στις δοκιμές της Β. Κορέας, λέγοντας ότι ήταν ευχαριστημένος που βλέπει ότι "το καθεστώς στην Πιονγκγιάνγκ έχει σίγουρα δείξει κάποιο επίπεδο συγκράτησης που δεν έχουμε δει στο παρελθόν". Ο Τίλερσον υποστήριξε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει "δρόμο" για διάλογο. Λίγες μέρες αργότερα, αυτή η αισιοδοξία φάνηκε πρόωρη, όταν οι Βορειοκορεάτες εκτόξευσαν τρεις πυραύλους μικρής εμβέλειας το Σάββατο. Δύο από αυτούς ταξίδευαν περίπου με 155 μίλια πριν προσγειωθούν, αρκετά μακριά για να φτάσουν σε μεγάλες στρατιωτικές βάσεις της Νότιας Κορέας και της Αμερικής, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ήταν περίπου 60 μίλια νότια της Σεούλ.

Ενώ η Βόρεια Κορέα δεν πραγματοποίησε την απειλή της να εκτοξεύσει τέσσερις από τους βαλλιστικούς πυραύλους της στην ακτή του Γκουάμ -και κοντά σε μια αμερικανική αεροπορική βάση - ο πύραυλος που πέταξε πάνω από την Ιαπωνία την Τρίτη φάνηκε να είναι του ίδιου τύπου: θα μπορούσε να στοχεύσει αμερικανικές, νοτιοκορεατικές και ιαπωνικές βάσεις στη βορειοανατολική Ασία.

Μόνο δύο φορές στο παρελθόν η Β. Κορέα έχει εκτοξεύσει πυραύλους πάνω από την ιαπωνική επικράτεια: μία φορά το 1998, προκαλώντας μια δευτερεύουσα διπλωματική κρίση στην Ασία και άλλη μια φορά στην αρχή της διοίκησης Ομπάμα το 2009. Και στις δύο περιπτώσεις, η Β. Κορέα είπε ότι οι πύραυλοι μετέφεραν δορυφόρους σε τροχιά. Στην περίπτωση αυτή, δεν υποστήριξε κάτι παρόμοιο.

Όπως και στην περίπτωση της εκτόξευσης του 2009, η οποία συνδυάστηκε με δοκιμή πυρηνικών όπλων, η Βόρεια Κορέα φαίνεται να δοκιμάζει έναν νέο αμερικανικό πρόεδρο. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο πύραυλος που εκτοξεύθηκε την Τρίτη απογειώθηκε από περιοχή κοντά στην Πιονγκγιάνγκ, πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας. Οι πρώτες αναφορές, οι οποίες συχνά διορθώνονται αργότερα, έδειξαν ότι ξεκίνησε από μία περιοχή κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Πιονγιάνγκ, και όχι το συνηθισμένο σημείο εκτόξευσης στα βορειοανατολικά, σύμφωνα με τους στρατιωτικούς της Νότιας Κορέας. Είπαν ότι εξακολουθούν να προσπαθούν να καθορίσουν το είδος του πυραύλου που εκτοξεύθηκε.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι σημείωσαν ότι, εάν όντως εκτοξεύθηκε από τα περίχωρα της πρωτεύουσας, ίσως να ήταν μια απάντηση στις πρόσφατες αμερικανικές απειλές να χτυπήσει τη Β. Κορέα με προληπτικές επιθέσεις. Αυτή η πιθανότητα αναφέρθηκε ρητά αυτό το μήνα από αξιωματούχους της διοίκησης Τραμπ, ως τρόπος αποτροπής των Βορειοκορεατών.

Ενώ οι συνήθεις θέσεις εκτοξεύσεις της Β. Κορέας γίνονται από απομακρυσμένες περιοχές, όπου υπάρχουν ελάχιστες ανησυχίες για αμάχους, οποιαδήποτε επίθεση κοντά στην Πιονγιάνγκ θα διακινδύνευε πολλούς θανάτους πολιτών και θα υποδείκνυε ότι ο πραγματικός στόχος ήταν να χτυπήσουν το καθεστώς. Μια επίθεση κοντά στην Πιονγκγιάνγκ θα ήταν πολύ πιο πιθανό να οδηγήσει σε βορειοκορεατικά αντίποινα εναντίον της Σεούλ. Ο κυβερνήτης Χιροάκι Μαεχάρα, διοικητής της Ιαπωνικής Δύναμης Αεράμυνας, δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις δεν προσπάθησαν να καταρρίψουν τον πύραυλο από τη Βόρεια Κορέα την Τρίτη, επειδή δεν ανίχνευσαν απειλή για την ιαπωνική επικράτεια.

Αλλά όταν η κυβέρνηση ανίχνευσε την εκτόξευση και ακολούθησε την πορεία του πυραύλου, προειδοποίησε τους πολίτες για την κάλυψή τους, σε περίπτωση που κάποια μέρη έπεφταν στην Ιαπωνία. Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Ιαπωνίας Χισουνόρι Ονοντέρα, ο πύραυλος που εκτοξεύθηκε την Τρίτη ήταν πολύ πιθανό ένας Hwasong 12, ο οποίο ταξινομείται ως ενδιάμεσου βεληνεκούς και εκτοξεύεται από κινητούς εκτοξευτές. Η Βόρεια Κορέα δοκίμασε επιτυχώς έναν Hwasong 12 τον Μάιο.

Οι πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας το Σάββατο και πάλι την Τρίτη ήρθαν κατά τη διάρκεια κοινών στρατιωτικών ασκήσεων που ξεκίνησαν πριν από μία εβδομάδα οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα. Για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Κορέα, αυτές οι ασκήσεις - οι οποίες πραγματοποιούνται κυρίως σε οθόνες υπολογιστών - είναι συνηθισμένες ασκήσεις. Αλλά η Β. Κορέα χαρακτηρίζει αυτές τις ετήσιες ασκήσεις μια πρόβα για εισβολή και συχνά απαντά με δικές της δοκιμές όπλων και στρατιωτικές ασκήσεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγουν επίσης κοινές ασκήσεις με τις ιαπωνικές δυνάμεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες και η Ιαπωνία φαίνεται ότι επηρεάζεται άμεσα από την δοκιμή της Τρίτης.

Μιλώντας στην εθνική τηλεόραση, ο Αμπε δήλωσε ότι η κυβέρνησή του "είναι έτοιμη να λάβει όλα τα μέτρα για να προστατεύσει τη ζωή των ανθρώπων". "Έχουμε καταθέσει μια έντονη διαμαρτυρία στη Βόρεια Κορέα. Ζητήσαμε επειγόντως συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ", πρόσθεσε. Διπλωμάτες δήλωσαν ότι η συνάντηση θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα το απόγευμα της Τρίτης. Η ιαπωνική κυβέρνηση έστειλε μια ειδοποίηση στους πολίτες σχετικά με την εκτόξευση και τους ενημέρωσε να λάβουν προστατευτική κάλυψη. Στον λογαριασμό του στο Twitter, η κυβέρνηση Αμπε επιβεβαίωσε ότι ο πύραυλος πυροδοτήθηκε στις 5:58 π.μ. τοπική ώρα, προτού σπάσει σε τρία κομμάτια και προσγειωθεί περίπου 730 μίλια από την ακτή του ακρωτηρίου Ερίμο στο Χοκάιντο, γύρω στις 6:12 π.μ.

Η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε πάνω από 80 δοκιμές πυραύλων από τότε που ο Κιμ ήρθε στην εξουσία στα τέλη του 2011, μετά το θάνατο του πατέρα του, αλλά δεν έχει στείλει κανέναν από αυτούς τους πυραύλους πάνω από την Ιαπωνία. Ακόμη και όταν δοκίμασε έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο στις 28 Ιουλίου, εκτοξεύτηκε σε πολύ ψηλά γωνία έτσι ώστε να φτάσει σε υψόμετρο 2.300 μίλια. Αλλά πέταξε μόνο 998 οριζόντια μίλια, πέφτοντας στα ύδατα μεταξύ της Β. Κορέας και της Ιαπωνίας. Η Β. Κορέα δήλωσε τότε ότι το έπραξε για να μην στείλει τον πύραυλο της πάνω σε γείτονα. Έτσι, η δοκιμή πυραύλων την Τρίτη θεωρήθηκε ιδιαίτερα τολμηρή.
Μαζί με τη Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και το Γκουάμ πιθανότατα θα είναι οι πρώτοι στόχοι μιας βορειοκορεατικής επίθεσης αν ξεσπάσει πόλεμος στην Κορεατική Χερσόνησο, ανέφεραν οι αναλυτές. Και οι δύο φιλοξενούν μεγάλες αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις.

nytimes.com