Η Βόρεια Κορέα απειλεί να δώσει στις ΗΠΑ ένα "σκληρό μάθημα"
07/08/2017 18:16
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Βόρεια Κορέα απειλεί να δώσει στις ΗΠΑ ένα "σκληρό μάθημα"

Η Βόρεια Κορέα είναι έτοιμη να δώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα "σκληρό μάθημα" με τη στρατηγική πυρηνική δύναμή της, αν αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον της. Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζάε-ιν και ο αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν να εφαρμόσουν τη μέγιστη πίεση και κυρώσεις στη Βόρειο Κορέα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν τη Δευτέρα, ενώ η Κίνα εξέφρασε την ελπίδα ότι η Βόρεια και η Νότια Κορέα θα μπορέσουν σύντομα να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες.

Το Σάββατο, το Συμβούλιο του ΟΗΕ επέβαλε νέες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα, με σκοπό να πιέσει την Πιονγιάνγκ για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Οι κυρώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε περικοπή των 3 δις δολ. εισαγωγών της κατά το ένα τρίτο. Σε περιφερειακή συνάντηση στη Μανίλα, ο υπουργός Εξωτερικών Ρι Γιονγκ-χο χαρακτήρισε τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ
"κατασκευασμένες" και προειδοποίησε ότι θα ακολουθήσουν "ισχυρά μέτρα" και πράξεις δικαιοσύνης. Σχολίασε επίσης πως το ψήφισμα δείχνει πως τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταχραστεί την εξουσία τους. Στο κείμενο αναφέρεται πως οι δοκιμές διηπειρωτικών πυραύλων τον Ιούλιο απέδειξαν πως το σύνολο των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται στο πεδίο βολής της και πως οι πύραυλοι αυτοί είναι ένα νόμιμο μέσο άμυνας.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουανγκ Γι δήλωσε ότι η δήλωση της Βόρειας Κορέας σχετικά με τις κυρώσεις του ΟΗΕ ήταν "αναμενόμενη" δεδομένης της θέσης της. "Το βασικό σημείο είναι ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την κλιμάκωση της κατάστασης και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να αντιστρέψουμε την κατάσταση εν μέσω της τρέχουσας κρίσης", ανέφερε. Πρόσθεσε ότι "είναι δίκαιο" η Βόρεια Κορέα να συναντηθεί με άλλους υπουργούς Εξωτερικών της Ένωσης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) για να συζητήσουν τις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. "Μπορούμε να εκφράσουμε τις απόψεις μας, όπως και η Βόρεια Κορέα", είπε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία και η Ιαπωνία κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πίεση στη Βόρεια Κορέα προκειμένου να εγκαταλείψει το "απειλητικό και προκλητικό μονοπάτι" που ακολουθεί και να εφαρμόσει επιπλέον διπλωματικά και οικονομικά μέτρα σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ για τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων.
Σε κοινή δήλωσή τους κατά το τέλος της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών τους σε μια περιφερειακή διάσκεψη για την ασφάλεια στη Μανίλα, οι τρεις χώρες αναφέρουν πως οι νέες κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας πρέπει να εφαρμοστούν αυστηρά.

reuters.com