Η βίζα στην Τουρκία θα αυξήσει τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων
17/05/2016 20:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η βίζα στην Τουρκία θα αυξήσει τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων

Οι τρομοκράτες είναι πιο πιθανό να επιτεθούν σε ευρωπαϊκές χώρες μετά την αμφιλεγόμενη συμφωνία που θα επιτρέπει στους Τούρκους πολίτες να ταξιδεύουν σε όλη την ήπειρο χωρίς βίζα, υποστηρίζουν οι ηγέτες της ΕΕ. Ξένοι τρομοκράτες και μέλη του οργανωμένου εγκλήματος αναμένεται να αναζητήσουν τουρκικά διαβατήρια για να φτάσουν στην ηπειρωτική Ευρώπη, "αμέσως" μόλις η κατάργηση της βίζας τεθεί σε ισχύ, αναφέρει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η αποκάλυψη ήρθε τη στιγμή που ο Sir Richard Dearlove, πρώην επικεφαλής της MI6, προειδοποίησε ότι η απόφαση να καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους είναι παράλογη και την συνέκρινε με "την αποθήκευση βενζίνης δίπλα στη φωτιά". Ο Sir Richard είπε επίσης ότι η ΕΕ θα αντιμετωπίσει μια "λαϊκίστικη εξέγερση" αν αποτύχει να ελέγξει τη μετανάστευση.

Οι 75 εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες θα έχουν το δικαίωμα να εισέλθουν στη ζώνη Σένγκεν για μέχρι και 90 ημέρες κάθε φορά με βιομετρικά διαβατήρια από το τέλος του Ιουνίου, αν η Άγκυρα περάσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις κατά της διαφθοράς και της τρομοκρατίας.

Η απόφαση ήταν μέρος μιας βιαστικής συμφωνίας που έκλεισαν οι Βρυξέλλες για να σταματήσει η ροή των μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα. Ωστόσο, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναγνωρίζει την "αυξημένη κινητικότητα στο χώρο Σένγκεν των εγκληματιών και τρομοκρατών οι οποίοι είναι πολίτες της Τουρκίας, ή που είναι αλλοδαποί οι οποίοι βασίζονται στην Τουρκία".

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσφατα πρότεινε επίσης ταξίδια χωρίς βίζα από το Κοσσυφοπέδιο, την Ουκρανία και τη Γεωργία, οι οποίες μαστίζονται από το οργανωμένο έγκλημα. "Η προτεινόμενη ελευθέρωση του καθεστώτος βίζας για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην ΕΕ θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στους τρομοκρατικούς κινδύνους στην ΕΕ όσον αφορά την κυκλοφορία των τρομοκρατών τουρκικής υπηκοότητας σε και από τη ζώνη Σένγκεν" αναφέρει η έκθεση. Τα δακτυλικά αποτυπώματα ατόμων που εισέρχονται στην Ευρώπη με βίζα περνούν σε μια ενιαία βάση δεδομένων που μπορούν να αναζητήσουν ερευνητές που ασχολούνται με την τρομοκρατία, ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας που αφαιρείται από τη συμφωνία.

Περίπου 300 μαχητές από το Κοσσυφοπέδιο έχουν πάει στη Συρία και στο Ιράκ, το υψηλότερο ποσοστό ανά κάτοικο στην Ευρώπη, προειδοποιεί μια ξεχωριστή έκθεση, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση είναι ανεπαρκώς εξοπλισμένη για να τους σταματήσει. "Η απελευθέρωση της βίζας θα μπορούσε επίσης να έχει αντίκτυπο στην απαρατήρητη είσοδο στην ΕΕ προσώπων από το Κοσσυφοπέδιο που επιστρέφουν από τις εμπόλεμες ζώνες όπου είχαν ενταχθεί σε τρομοκρατικά δίκτυα", αναφέρει η έκθεση.

Η τουρκική μαφία, η οποία διακινεί τεράστιες ποσότητες ναρκωτικών, σκλάβων του σεξ, παράνομων πυροβόλων όπλων και προσφύγων στην Ευρώπη μπορεί να "επεκταθεί άμεσα προς την ΕΕ", ως αποτέλεσμα της συμφωνίας, παραδέχεται η έκθεση. "Ύποπτα άτομα που επιτρέπεται να ταξιδεύουν στην ζώνη Σένγκεν χωρίς την ανάγκη να περάσουν από μια διαδικασία αίτησης βίζας θα μπορούν ευκολότερα να εισέλθουν στην ΕΕ, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί".

Όπως λέει, μεταρρυθμίσεις στην τουρκική αστυνομία, το δικαστικό σώμα και τον αντιτρομοκρατικό μηχανισμό που είναι προϋπόθεση της συμφωνίας για τη βίζα, θα βοηθήσουν στην "άμβλυνση" του κινδύνου. Οι τουρκικές αρχές έχουν συμφωνήσει να παρέχουν εκπαίδευση και "κώδικες δεοντολογίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς" στο προσωπικό που εκδίδει διαβατήρια και άλλα έγγραφα, εν μέσω προειδοποιήσεων ότι θα μπουν στο στόχαστρο των τρομοκρατών. "Μπορεί να αναμένεται ότι, μόλις οι Τούρκοι πολίτες αποκτήσουν βίζα εισόδου στην ΕΕ, οι αλλοδαποί θα αρχίσουν να προσπαθούν να αποκτήσουν τουρκικό διαβατήριο, προκειμένου να προσποιούνται ότι είναι Τούρκοι πολίτες και να μπουν ελεύθερα στην ΕΕ, ή χρησιμοποιώντας τις ταυτότητες των Τούρκων πολιτών, ή αποκτώντας με εξαπάτηση την τουρκική υπηκοότητα" αναφέρει το έγγραφο. "Η δυνατότητα αυτή μπορεί να προσελκύσει όχι μόνο τους παράνομους μετανάστες, αλλά και εγκληματίες ή τρομοκράτες".

Το Κοσσυφοπέδιο είναι επίσης μία διαδρομή για λαθρεμπόριο πυροβόλων όπλων που μπορεί να επανενεργοποιηθεί, καθώς εκατομμύρια έχουν απομείνει από τον πόλεμο στα Βαλκάνια. "Η εκτίμηση των επιπτώσεων στην ασφάλεια από την κατάργηση της βίζας στο Κοσσυφοπέδιο αποκαλύπτει ότι η διακίνηση ναρκωτικών, η διευκόλυνση της παράνομης μετανάστευσης, της διαφθοράς, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και η απάτη, η εμπορία ανθρώπων, η παράνομη διακίνηση φορητών όπλων και ελαφρού οπλισμού και η επιστροφή ξένων τρομοκρατών-μαχητών αποτελούν πιθανή απειλή για την εσωτερική ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης", αναφέρει η έκθεση.

Ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι 2.525.000 βιομετρικά διαβατήρια που απαιτούνται για τα ταξίδια στην ΕΕ είχαν εκδοθεί από το Κοσσυφοπέδιο, τη Γεωργία και την Ουκρανία και κανένα από την Τουρκία μέχρι τώρα. Ο εκπρόσωπος είπε ότι η ΕΕ έχει καταστήσει αυστηρότερους τους κανόνες γύρω από τους ξένους ταξιδιώτες, συμπεριλαμβανομένου και ενός νέου συστήματος υπολογιστών για τη βίζα, καθώς και θεωρήσεων εισόδου-εξόδου. "Η απελευθέρωση της βίζας εξαρτάται πάντα και μπορεί να ανακληθεί αν γίνεται κατάχρηση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι κανόνες για τη βίζα έχουν ήδη ρήτρα αναστολής, που η Επιτροπή προκαλεί τώρα πιο γρήγορα και πιο εύκολα".

telegraph.co.uk/