Η Βαϊμάρη επιστρέφει στην κοιτίδα της
12/03/2016 14:54
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Βαϊμάρη επιστρέφει στην κοιτίδα της

Κινδυνεύει άραγε η δημοκρατία στη Γερμανία; Ισως όχι άμεσα, αλλά τα πρώτα βήματα προς τη λάθος κατεύθυνση έχουν ήδη γίνει, εκτιμά το «Spiegel», ύστερα από ψύχραιμη εξέταση των καταιγιστικών γεγονότων του τελευταίου επταμήνου, που άλλαξαν το κοινωνικοπολιτικό πρόσωπο της ισχυρότερης ευρωπαϊκής χώρας.

Μια εύκολη διαπίστωση είναι ότι το πολιτικό εκκρεμές στη χώρα της Μέρκελ μετατοπίστηκε απότομα προς τα δεξιά λόγω των χειρισμών της στο προσφυγικό. Αυτή τη στιγμή η καγκελάριος στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από ψηφοφόρους του SPD και των Πρασίνων, αφού περίπου το ένα τέταρτο(!) της εκλογικής της βάσης μετακόμισε στους γνήσιους αντι-μετανάστες λαϊκιστές της Εναλλακτικής για τη Γερμανία. Η ΑfD κάλυψε το κενό της δεξιάς πτέρυγας των Χριστιανοδημοκρατών που απογοητεύθηκαν από τη Μέρκελ, ενώ η συνολική κρίση των πυλώνων του γερμανικού δικομματισμού, εγγυητών της μεταπολεμικής σταθερότητας, αντανακλά μια βαθύτερη κρίση αντιπροσώπευσης στη χώρα.

Αλλοτε το σύνολο CDU/CSU-SPD άθροιζε 80%, ενώ σήμερα μετά βίας φτάνει το 60%. Οι Χριστιανοδημοκράτες αιμορραγούν προς τα δεξιά χωρίς οι Σοσιαλδημοκράτες να μπορούν να ανακάμψουν. Θα έλεγε κανείς ότι ο ακροδεξιός ρατσισμός έχει... τσιμεντώσει ένα 15% στη Γερμανία, αν στους ολοένα αυξανόμενους ψηφοφόρους της AfD προστεθούν οι νεοναζί και οι οπαδοί συγγενών σχημάτων, επιρρεπείς σε φόβο, μίσος και θεωρίες συνωμοσίας, λόγω και της κακής οικονομικής τους κατάστασης.

Κατά το «Spiegel» η μεγάλη «μαύρη τρύπα» βρίσκεται στην πρώην Ανατολική Γερμανία, που ποτέ δεν απόλαυσε τη μεταπολεμική ευημερία ούτε ενσωματώθηκε στο δυτικό σύστημα. Γι’ αυτό με αφορμή τη σημερινή κρίση πολλοί Ανατολικογερμανοί νοσταλγούν τη «σταθερότητα» του κομμουνισμού ή έλκονται από το μίσος του Pegida και των νεοναζί του NDP (την απαγόρευση του οποίου άρχισε να εξετάζει προ ημερών το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης).

Δεδομένου ότι το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) στηρίζει την κυβέρνηση στο προσφυγικό, αλλά η συνεργασία μαζί του θεωρείται ταμπού λόγω κομμουνιστικού παρελθόντος, αργά ή γρήγορα η ενίσχυση των άκρων στη Γερμανία θα ξαναφέρει κοντά τις κιτρινοκοκκινόμαυρες δυνάμεις του Γερμανικού Συνασπισμού, με τα χρώματα της σημαίας (CDU, SPD, FDP), με την προσθήκη ενδεχομένως των Πρασίνων.

Το πρόβλημα της Μέρκελ είναι ότι σχεδόν οι μισοί δεξιοί Γερμανοί τη θεωρούν ξένο σώμα και ζητούν την αποπομπή της από την ηγεσία της CDU. Η (προσωπική και μόνο) ανάκαμψή της στις δημοσκοπήσεις οφείλεται στις κεντροαριστερές ενισχύσεις. Επειδή όμως η Γερμανία δεν έχει προεδρικό σύστημα και ο καγκελάριος δεν εκλέγεται από το λαό, σύντομα θα δούμε τις επιπτώσεις της κρίσης στο «ακλόνητο» θεσμικό οικοδόμημα της Γερμανίας. Οπως το είδαμε στις χώρες της Βόρειας και Ανατολικής Ευρώπης, με την άνοδο της ρατσιστικής και αντιευρωπαϊκής Ακροδεξιάς, που κλείνει σύνορα, αρπάζει τιμαλφή και αφήνει ανθρώπους να πεθάνουν στις λάσπες.

e-typos.com