Η Apple πρώτη εταιρεία του 1 τρισ. δολαρίων
04/08/2018 15:25
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Apple πρώτη εταιρεία του 1 τρισ. δολαρίων

Οι πρωτιές στον ανταγωνισμό κορυφής είναι ζήτημα τιμής για τους καπιταλιστικούς κολοσσούς. Έτσι η κεφαλαιοποίηση-ρεκόρ που πέτυχε η Apple, σπάζοντας για πρώτη φορά στα χρονικά του χρηματιστηριακού καπιταλισμού το 1 τρισεκατομμύριο (!) δολάρια σε αξία μετοχών στη Γουόλ Στριτ (για την ακρίβεια η συνεδρίαση έκλεισε στα 1,002 τρισ. δολάρια) πανηγυρίστηκε δεόντως από το «μεγάλο αφεντικό» Τιμ Κουκ.

Ο τελευταίος αποδείχθηκε αντάξιος συνεχιστής της κληρονομιάς του ιδρυτή της εμβληματικής εταιρίας τεχνολογίας, Στιβ Τζομπς, αποβιώσαντος εν μέσω γενικής θλίψης το 2011.

Το ρεκόρ επιτεύχθηκε χάρις στην εκτόξευση της μετοχής της Apple ως τα 208,4 δολάρια στη συνεδρίαση της Πέμπτης στη Νέα Υόρκη, σημειώνοντας άνοδο 9% από την Τρίτη. Και να φανταστεί κανείς ότι στην πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσής της, στις 12 Δεκεμβρίου 1980, όταν το λογότυπο της Apple ήταν συνυφασμένο μόνο με τα κομπιούτερ, η μετοχή έκλεισε στα 39 σεντς…

Το νούμερο με τα δώδεκα μηδενικά κυριολεκτικά ζαλίζει: 1.000.000.000.000. Γι’ αυτό η κορυφαία οικονομική εφημερίδα της Γαλλίας Les Echos το επέλεξε ως ασχολίαστο τίτλο στο πρωτοσέλιδό της, με φόντο το δαγκωμένο μήλο.

Η κεφαλαιοποίηση της Apple ξεπερνά πλέον εκείνες των Microsoft, Amazon και Alphabet/Google, υπερβαίνοντας παράλληλα τις αθροιστικές κεφαλαιοποιήσεις της Exxon Μobil, της Procter & Gamble και της ΑΤ&T. Το γεγονός και μόνο ότι η Apple αντιστοιχεί μόνη της στο 4% του δείκτη S&P 500 τα λέει όλα.

«Το σπάσιμο του φράγματος του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων αποτελεί ένα σπουδαίο επίτευγμα που μας κάνει όλους υπερήφανους», τόνισε σε επιστολή του προς τους 120.000 εργαζομένους της Apple ανά τον κόσμο ο Τιμ Κουκ, δίνοντας και μια συναισθηματική νότα: «Τα οικονομικά κέρδη είναι απλά αποτέλεσμα της καινοτομίας της Apple, του γεγονότος ότι βάζουμε πάνω από όλα τα προϊόντα και τον πελάτη και του ότι μένουμε πιστοί στις αξίες μας».

Θα μπορούσε εδώ κάποιος να αντιτείνει ότι οι «αξίες» αυτές περιλαμβάνουν επιστημονική φοροαποφυγή μέσω πολύπλοκων δικτύων offshore, για την οποία η Apple έχει καταδικαστεί από το 2010 και μετά σε πρόστιμα δεκάδων δισ. έως εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων από την Ε.Ε., τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και άλλα κράτη, που αποστερούνται σημαντικών φορολογικών εσόδων. Πέρα, λοιπόν, από την τεχνολογική της καινοτομία, η Apple κατόρθωσε να ξεπεράσει το ΑΕΠ χωρών όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Νέα Ζηλανδία κ.ά. μέσα από μηχανισμούς φοροαποφυγής που κηλίδωσαν το προφίλ της.

Οι Financial Times υπογράμμισαν ότι στην προσπάθειά της να επουλώσει αυτή την αχίλλειο πτέρνα η Apple υποσχέθηκε να επαναπατρίσει στις ΗΠΑ τα υπεράκτια κέρδη της και να επιστρέψει στους μετόχους της 100 δισ. «ζεστά» δολάρια, βάσει της νέας φορολογικής νομοθεσίας Τραμπ (με αντάλλαγμα σημαντικές φοροελαφρύνσεις). Η τακτική αυτή επαινέθηκε από θεσμικούς επενδυτές των ΗΠΑ όπως ο δισεκατομμυριούχος Γουόρεν Μπάφετ, που με δηλώσεις του στο CNΒC λειτούργησε σαν κράχτης της μετοχής της Apple και του iPhone.

Στο ίδιο δημοσίευμα η εφημερίδα του Σίτι αποδίδει την κεφαλαιακή εκτόξευση στο 1 τρισ. δολάρια στις αυξημένες πωλήσεις iPhone, του προϊόντος-σήμα κατατεθέν της Apple από το 2007, και στην τεράστια κερδοφορία των τελευταίων μηνών, που προσέλκυσε σαν τις μέλισσες τους επενδυτές. Για το τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο η εταιρία ανακοίνωσε έσοδα 53,3 δισ. δολάρια, ενισχυμένα κατά 17% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, και καθαρά κέρδη 11,5 δισ., δηλαδή αυξημένα κατά 32%.

Ως τώρα μόνο μία άλλη επιχείρηση στον κόσμο, η κρατική εταιρία παραγωγής πετρελαίου και αερίου της Κίνας, PetroChina, έχει διεκδικήσει το κεφαλαιακό ρεκόρ του 1 τρισ. δολαρίων. Αυτό συνέβη τον Νοέμβριο του 2007, όταν η μετοχή της έφτασε σε επίπεδα-ρεκόρ την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο της Σαγκάης. Ομως πολλοί αναλυτές δεν το θεωρούν έγκυρο, επειδή αφορούσε μόνο μια κλάση μετοχών και όχι εκείνες που διαπραγματεύθηκαν σε πολύ χαμηλότερες τιμές στο Χονγκ Κονγκ. Η σημερινή χρηματιστηριακή αξία της PetroChina είναι «μόλις» 214 δισ. δολάρια.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η αγοραία κεφαλαιοποίηση δεν είναι ο μοναδικός δείκτης επιτυχίας μιας εταιρίας. Για παράδειγμα, με βάση την εμπορική αξία, που λαμβάνει υπόψη και τα χρέη μιας εταιρίας, η Amazon βρίσκεται μπροστά από την Apple κατά 50 δισ. δολάρια.

Ιδρύθηκε σε ένα γκαράζ από τον Στιβ Τζομπς

Η Apple ιδρύθηκε το 1976 μέσα σε ένα γκαράζ από τον Στιβ Τζομπς, ο οποίος απομακρύνθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980, αλλά επέστρεψε στα τέλη της δεκαετίας του ’90 για να σώσει την εταιρία από βέβαιη χρεοκοπία. Η Apple άνθησε χάρις σε μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών, όπως το iPod και το iTunes, το iPhone και το AppStore.

Ο Τιμ Κουκ ανέλαβε σταδιακά τα ηνία από το 2009, όταν ο Τζομπς ξεκίνησε θεραπεία για τον καρκίνο. Μολονότι δεν παρουσίασε κάποια εκρηκτική καινοτομία μετά το iPhone, το εξέλιξε κατασκευάζοντας νέα υποστηρικτικά προϊόντα όπως το AirPod και μια υπηρεσία μουσικού streaming.

Nα σημειωθεί ότι ένα χρόνο πριν από την εφεύρεση του iPhone, το 2006 – προτού γίνει η μεγάλη στροφή από τους υπολογιστές στην κινητή τηλεφωνία– η Αpple είχε καθαρά κέρδη μόλις 2 δισ. δολάρια, τα οποία … 11πλασιάστηκαν την επόμενη χρονιά. Επίσης επί των ημερών του Κουκ η μετοχή και τα μερίσματα της Apple αυξήθηκαν κατά 2.000%.

Πηγή: eleftherostypos.gr