H Tουρκία στέλνει και άλλες δυνάμεις στη Συρία, εντείνοντας την πίεση στους Κούρδους
25/08/2016 23:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

H Tουρκία στέλνει και άλλες δυνάμεις στη Συρία, εντείνοντας την πίεση στους Κούρδους

Ο τουρκικός στρατός έστειλε τουλάχιστον εννέα τανκς στη βόρεια Συρία την Πέμπτη για την υποστήριξη των ανταρτών εκεί και φάνηκε να πετυχαίνει τους ευρύτερους στόχους της για την εκκαθάριση της παραμεθόριας περιοχής από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και την πρόληψη κατάληψης περισσότερων περιοχών από τους Κούρδους. Την Τετάρτη, οι δυνάμεις των ανταρτών, που υποστηρίζονται από τουρκικά άρματα μάχης και στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων, καθώς και από αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις, έδιωξαν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους από τη στρατηγική συνοριακή πόλη Τζαραμπλούς, στην πρώτη σημαντική χερσαία εισβολή της χώρας στη Συρία.

Τούρκοι αξιωματούχοι δεν έκρυψαν το γεγονός ότι ο κύριος σκοπός της επιχείρησης ήταν να διασφαλιστεί ότι οι κουρδικές πολιτοφυλακές δεν θα έχουν τον έλεγχο σε μια περιοχή δυτικά του ποταμού Ευφράτη, την οποία κατέλαβαν πρόσφατα κατά τη διάρκεια μιας εκστρατείας που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στην πόλη Μανμπίτζ. Αυτό το μήνυμα διατυπώθηκε έντονα από τον αμερικανό Αντιπρόεδρο Τζόζεφ Μπάιντεν την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην τουρκική πρωτεύουσα. Όπως είπε, οι Κούρδοι έπρεπε να επιστρέψουν στα ανατολικά του Ευφράτη, ειδάλλως θα χάσουν την αμερικανική υποστήριξη. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρχει ξεχωριστή κουρδική οντότητα που θα αποσπαστεί από τη βόρεια Συρία, και ότι η χώρα θα πρέπει να παραμείνει ενωμένη.

Πολιτοφυλακές που συνδέονται με το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης, το κύριο κουρδικό κόμμα της Συρίας, γνωστό ως PYD, υπήρξαν ζωτικής σημασίας σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Αλλά η Τουρκία θεωρεί την επέκταση της ομάδας στα σύνορά της μια απειλή για την εθνική ασφάλεια της, λόγω των δεσμών της με κούρδους αντάρτες στην Τουρκία. "Η στρατηγική μας προτεραιότητα είναι να μην ενταχθεί το PYD στα ανατολικά και δυτικά καντόνια" δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Φικρί Ισίκ, σε μια τηλεοπτική συνέντευξη την Πέμπτη. Αναφερόταν στην επιδίωξη του κόμματος να ενταχθεί σε δύο περιοχές που ελέγχονται από Κούρδους, ένα μεγάλο τμήμα του εδάφους ανατολικά του Ευφράτη και ένα μικρότερο που κατέλαβαν πρόσφατα δυτικά του ποταμού, καταλαμβάνοντας στο μεταξύ και εδάφη του Ισλαμικού Κράτους. Συριακές κουρδικές δυνάμεις ανέφεραν σε δήλωσή τους την Πέμπτη ότι οι μαχητές τους είχαν επιστρέψει στις βάσεις τους μετά την κατάληψη της Μανμπίτζ από το Ισλαμικό Κράτος, χωρίς να προσδιορίζουν τις θέσεις. Ένας εκπρόσωπος του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ είπε ότι οι Κούρδοι είχαν υποχωρήσει στα ανατολικά του Ευφράτη για να προετοιμαστούν για την ενδεχόμενη απελευθέρωση της Ράκα, της de facto πρωτεύουσας του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Αλλά κάποιοι σχολιαστές αμφισβήτησαν το πόσο σημαντική θα ήταν οποιαδήποτε απόσυρση, δεδομένου ότι η πόλη παραδόθηκε στο αποκαλούμενο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Μανμπίτζ, σύμμαχο των Σύριων Κούρδων. Μπορούν "να μείνουν σε οποιαδήποτε θέση θέλουν, κάτω από διάφορες ονομασίες" έγραψε ο κούρδος δημοσιογράφος στη βόρεια Συρία, Χιμπερβάν Κούσα, σε μια ανάρτηση στο Facebook. "Μπορούν να μείνουν στην Μανμπίτζ με την ονομασία 'Στρατιωτικό Συμβούλιο της Μανμπίτζ', αν θέλουν".

Ο τουρκικός στρατός συνέχισε τις στρατιωτικές δραστηριότητες στο εσωτερικό της Συρίας και την Πέμπτη. Τουρκικά κανάλια ειδήσεων έδειξαν πλάνα από διάφορα τανκς, να κινούνται προς τα σύνορα της Συρίας και ανέφεραν ότι τουλάχιστον εννέα τανκς είχαν εισέλθει στο βόρειο τμήμα της χώρας. Τούρκοι αξιωματούχοι είπαν ότι ο αριθμός των τανκς στο εσωτερικό της Συρίας ξεπερνά τα 20. Περίπου 350 στρατιώτες από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συμμετέχουν στην επιχείρηση, που ονομάζεται "Ασπίδα του Ευφράτη", ανάμεσά τους και 150 μέλη των ειδικών δυνάμεων, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

nytimes.com