H Νοτιοανατολική Ασία εγκαινιάζει τη δική της εμπορική ένωση
30/12/2015 12:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

H Νοτιοανατολική Ασία εγκαινιάζει τη δική της εμπορική ένωση

Δέκα χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας ξεκινούν ένα φιλόδοξο πείραμα την Πέμπτη, με τη στήριξη των ΗΠΑ: την ενσωμάτωση των οικονομιών τους σε μια προσπάθεια να φέρουν μεγαλύτερη παγκόσμια κυριαρχία και ευημερία στους 622 εκατομμύρια πολίτες της περιοχής. Η κοινή τους αγορά, η οποία χρειάστηκε πάνω από μια δεκαετία για να δημιουργηθεί, έχει ως στόχο να σφυρηλατήσει ένα ισχυρό περιφερειακό μπλοκ που θα ανταγωνιστεί την Κίνα και την Ιαπωνία, από ένα συνονθύλευμα οικονομιών που κυμαίνονται από πλούσιες και ανοιχτές όπως της Σιγκαπούρης, μέχρι αναδυόμενες όπως της Μιανμάρ.

Με την πάροδο του χρόνου, οι χώρες, οι οποίες είναι όλες μέλη του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), σχεδιάζουν να ενισχύσουν τους οικονομικούς δεσμούς μειώνοντας περαιτέρω τους δασμούς και επιτρέποντας μια πιο ελεύθερη ροή εργασίας, υπηρεσιών και κεφαλαίων, σε μια περιοχή που εκτείνεται 3.900 μίλια μεταξύ του Ειρηνικού και του Ινδικού ωκεανού. Το μπλοκ -το οποίο περιλαμβάνει επίσης το Μπρουνέι, την Καμπότζη, την Ινδονησία, το Λάος, τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, είναι μια ταχέως διευρυνόμενη περιοχή μιας ολοένα και περισσότερο αυξανόμενης μεσαίας τάξης, αλλά και μια περιοχή με εκτεταμένη φτώχεια και ανισότητα των εισοδημάτων. Οι ηγέτες της ομάδας ελπίζουν ότι η προσπάθειά τους, η οποία αρχίζει επισήμως την Πέμπτη αλλά θα χρειαστεί ακόμη πολλά χρόνια για να ολοκληρωθεί, θα φέρει οικονομική ευημερία σε περισσότερους ανθρώπους, σε μια περιοχή όπου αναμένουν ότι μια συνδυαστική οικονομία σχεδόν 2,6 τρις δολ. σχεδόν θα διπλασιαστεί μέχρι το 2030. "Είναι ένα μεγάλο ορόσημο για μας", δήλωσε ο Λε Λουονγκ Μινχ, γενικός γραμματέας της ένωσης, που ονομάζεται Οικονομική Κοινότητα της ASEAN. Πριν από μισό αιώνα σχεδόν, ορισμένες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας ήταν σε εμπόλεμη κατάσταση, τόνισε. "Έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο".

Η οικονομική ένωση της περιοχής βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο της πολιτικής εξισορρόπησης της κυβέρνησης Ομπάμα προς την Ασία, εν μέρει ως αντιστάθμισμα στην αυξημένη στρατιωτική και οικονομική δύναμη της Κίνας στην περιοχή. Οι ΗΠΑ υποβοηθούν την προσπάθεια, βοηθώντας για παράδειγμα τις χώρες της ASEAN να ενσωματώσουν τα έθιμά τους και τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης. Στο άμεσο μέλλον, δεν είναι πιθανό οι ΗΠΑ να κλείσουν μεγάλες συμφωνίες με την ASEAN. Αντ' αυτού, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ελπίζουν να ξεκινήσουν την Εταιρική Σχέση του Ειρηνικού (Trans-Pacific Partnership ή TPP), μια συμφωνία 12 κρατών που περιλαμβάνει το Μπρουνέι, τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη και το Βιετνάμ, και να επεκτείνουν το μπλοκ και σε άλλες χώρες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, όπως η Ινδονησία και οι Φιλιππίνες. Η συμφωνία ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο, αλλά θα αντιμετωπίσει μια δύσκολη ψηφοφορία στο Κογκρέσο στις αρχές του επόμενου έτους.

Τόσο οι Κινέζοι όσο και οι Ιάπωνες έχουν εκφράσει επίσης την υποστήριξή τους στις προσπάθειες ολοκλήρωσης του μπλοκ της ASEAN, καθώς και οι δύο επιδιώκουν την επιρροή στους γείτονές τους. Οι στόχοι της ομάδας θυμίζουν την εποχή της δεκαετίας του 1950, προ Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως και στην Ευρώπη, η πληρέστερη ενσωμάτωση θα μπορούσε να χρειαστεί δεκαετίες.

Η ένωση της Νοτιοανατολικής Ασίας δεν προτίθεται να έχει κοινό νόμισμα, όπως το ευρώ. Εξακολουθεί να περιορίζει τις διασυνοριακές μετακινήσεις, σε αντίθεση με τη ζώνη Σένγκεν της ΕΕ. Τα εμπόδια στις διασυνοριακές υπηρεσίες -οικονομικές και μεταφοράς, για παράδειγμα- είναι ένα έργο σε εξέλιξη. Και παρόλο που τα μέλη της ASEAN έχουν μειώσει τους εισαγωγικούς δασμούς τα τελευταία χρόνια, αλλά και άλλα εμπόδια όπως η γλώσσα, θα χρειαστούν χρόνια για να τους διαλύσουν, εκτιμούν οι ειδικοί.

wsj.com

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.