H Μέρκελ εμμένει στην πολιτική της για τους πρόσφυγες
05/09/2016 20:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

H Μέρκελ εμμένει στην πολιτική της για τους πρόσφυγες

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη τη Δευτέρα για την ήττα του κόμματός της στις περιφερειακές εκλογές στο κρατίδιο της έδρας της, αναγνωρίζοντας ότι η στάση της σχετικά με τους πρόσφυγες οδήγησε τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους στην αγκαλιά του λαϊκιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AFD). Οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ τερμάτισαν τρίτοι στις εκλογές της Κυριακής στο βορειοανατολικό κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, πίσω από το ακροδεξιό AFD, για πρώτη φορά σε μία από τις χειρότερες επιδόσεις του κόμματος μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

"Είμαι πολύ δυσαρεστημένη με το αποτέλεσμα", δήλωσε η Μέρκελ από την Κίνα, όπου παρακολούθησε τις συνεδριάσεις της G20 το Σαββατοκύριακο. "Φυσικά αυτό συνδέεται με τις πολιτικές για τους πρόσφυγες. Είμαι η επικεφαλής του κόμματος και καγκελάριος ... φυσικά, είμαι επίσης υπεύθυνη" δήλωσε. Παρ 'όλα αυτά, η Μέρκελ συνέχισε να υπερασπίζεται την απόφασή της να αφήσει να εισέλθουν στη χώρα περισσότεροι από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες το περασμένο έτος, επιμένοντας ότι οι ψηφοφόροι θα επιστρέψουν εάν η κυβέρνησή της σημειώσει πρόοδο στην ενσωμάτωση όσων παίρνουν άσυλο.

"Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο λαός δεν έχει αρκετή εμπιστοσύνη στην ικανότητά μας να επιλύσουμε αυτά τα θέματα, ακόμη και αν έχουμε ήδη πετύχει πολλά", είπε η Μέρκελ, προσθέτοντας ότι προτεραιότητά της θα είναι πλέον να "ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη". Παρότι πήρε την ευθύνη για την ήττα, η Μέρκελ έκανε σαφές ότι δεν είχε καμία πρόθεση να αποκηρύξει την πολιτική της για τους πρόσφυγες. "Εξακολουθώ να εξετάζω την απόφαση, καθώς ελήφθη ως σωστή και τώρα πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτή", είπε.

Αυτό που ανησυχεί τους οπαδούς της Μέρκελ είναι ότι η πικρή ήττα ήρθε παρά την απότομη μείωση του αριθμού των προσφύγων που φθάνουν στη Γερμανία και τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, σύμφωνα με την οποία η Άγκυρα έχει δεσμευθεί να εμποδίζει τους μετανάστες να περάσουν στην Ελλάδα. Επιπλέον, η κυβέρνηση Μέρκελ έχει περάσει μια σειρά μέτρων κατά τους τελευταίους μήνες με σκοπό να αναγκάσει τους νεοφερμένους να μάθουν γερμανικά και κάνοντας και άλλα βήματα προς την ενσωμάτωση.

Στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, μια αραιοκατοικημένη αγροτική περιοχή όπου τα δεξιά κόμματα έχουν παραδοσιακά καλές επιδόσεις, η κυβέρνηση υπόσχεται να ενσωματώσει τους ως επί το πλείστον μουσουλμάνους ξένους αλλά φαίνεται να μην τα καταφέρνει. Παρότι το κρατίδιο έχει λίγους μουσουλμάνους και έχει λάβει μόνο έναν μικρό αριθμό προσφύγων, πολλοί ντόπιοι - συμπεριλαμβανομένου και του 96 τοις εκατό των ψηφοφόρων του AFD - ανησυχούν για αυτό που θεωρούν ως την αυξανόμενη επιρροή του Ισλάμ, σύμφωνα με τα exit polls.

Το αντιμεταναστευτικό, αντι-ισλαμικό μήνυμα του AFD προσελκύει τους ψηφοφόρους οι οποίοι, σύμφωνα με τα λόγια του ανώτερου στελέχους του κόμματος Αλεξάντερ Γκάουλαντ, ανησυχούν ότι "χάνουν σταδιακά την πατρίδα τους".

Οι νέοι ψηφοφόροι στρέφονται στη Δεξιά

Ο πυρήνας στήριξης του AFD προήλθε από ψηφοφόρους που δεν ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές. Το κόμμα, το οποίο πέτυχε 21 τοις εκατό, ή συνολικά 180.000 ψήφους, προσέλκυσε 55.000 τέτοιους ψηφοφόρους. Οι περισσότεροι ψηφοφόροι του AFD είχαν ως κίνητρο την επιθυμία να εκφράσουν την απογοήτευσή τους με τα κυβερνώντα κόμματα στο Βερολίνο. Παρά την αύξηση του κόμματος, ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών με τους κεντροδεξιούς συντηρητικούς της Μέρκελ κέρδισε αρκετές ψήφους για να σχηματίσουν μια νέα κυβέρνηση.

Αν και οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ χτυπήθηκαν σκληρά από το AFD, όλα τα καθιερωμένα κόμματα υπέστησαν ζημίες. Το AFD προσέλκυσε περίπου 22.000 ψηφοφόρους από τις τάξεις του CDU, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του γερμανικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα ARD. "Έκλεψε" επίσης περίπου 15.000 ψήφους από το Αριστερό Κόμμα και άλλες τόσους από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).

Η Αριστερά σημείωσε μόλις πάνω από 13 τοις εκατό, περισσότερες από πέντε ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το αποτέλεσμα στις τελευταίες εκλογές του 2011. Η περιοχή αποτελεί εδώ και καιρό ένα προπύργιο των μετα-κομμουνιστών. "Πρέπει να σκεφτούμε καλά αυτό που έγινε και να αναλάβουμε τις συνέπειες", δήλωσε ο αρχηγός του κόμματος Μπερντ Ρίξινγκερ.

Το εξαιρετικά ακροδεξιό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NPD), έχασε το μισό της υποστήριξης του, περίπου 20.000 ψηφοφόρους, από το AFD. Το νεοναζιστικό κόμμα έχασε το όριο του 5 τοις εκατό ώστε να εξασφαλίσει έδρες στο κοινοβούλιο, για πρώτη φορά από το 2006. Οι Πράσινοι, οι οποίοι στις τελευταίες εκλογές επωφελήθηκαν από τις ανησυχίες των ψηφοφόρων για την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα, έπεσαν επίσης κάτω από το όριο του 5 τοις εκατό, κερδίζοντας μόλις 4,8 τοις εκατό.

Παρά τις απώλειες για τις καθιερωμένες δυνάμεις, οι ευρύτερες επιπτώσεις των εκλογών είναι πιθανόν περιορισμένες.

Το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία δεν επηρεάζει ιδιαίτερα τα γενικότερα ποσοστά, εξαιτίας της θέσης του και των δημογραφικών στοιχείων του. Πολλοί νέοι άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το κρατίδιο μετά την επανένωση, σε αναζήτηση καλύτερων οικονομικών ευκαιριών αλλού στη Γερμανία. Ο πληθυσμός του αναμένεται να μειωθεί κατά 14 τοις εκατό ως το 2020, από τα 1,7 εκατομμύρια που ζούσαν εκεί το 2002, σύμφωνα με κυβερνητικές προβλέψεις.

Συγκριτικά, περίπου 18 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το μεγαλύτερο κρατίδιο της Γερμανίας, και περισσότερα από 12 εκατομμύρια ζουν στη Βαυαρία. Και τα δύο αυτά κρατίδια αυξάνονται. Η μείωση του πληθυσμού και η οικονομική στασιμότητα σε πολλές περιοχές του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, υποστηρίζουν οι πολιτικοί αναλυτές, έχει στρεβλώσει το πολιτικό τοπίο του κρατιδίου, στρέφοντάς το στα άκρα.

politico.eu