H Ευρώπη το 2016: Ανασκόπηση της χρονιάς που φεύγει
27/12/2016 17:46
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

H Ευρώπη το 2016: Ανασκόπηση της χρονιάς που φεύγει

Το 2016, η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να πέρασε μια κατάσταση διαρκούς κρίσης -"πολυκρίση" όπως τη χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούνκερ.

Μετά την τελευταία σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ σχολίασε: "Κοιτάζοντας πίσω στο 2016, μπορούμε να πούμε ότι ήταν μια πολύ ταραγμένη χρονιά για εμάς, για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άλλη μια πολύ ταραγμένη χρονιά, μετά το 2015 αποδείχθηκε εξαιρετικά προκλητική όσον αφορά τους πρόσφυγες. Ειδικότερα, η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι, φυσικά, μια αποφασιστική καμπή". Όλοι στις Βρυξέλλες συμφωνούν ότι, πολιτικά, αυτή ήταν μια πολύ κακή χρονιά. Ωστόσο, οι ευρωπαίοι εθνικιστές, οι λαϊκιστές και οι αντίπαλοι της ΕΕ, γιορτάζουν.

Ιανουάριος

Η χρονιά ξεκίνησε όπως τελείωσε η προηγούμενη: με την προσφυγική κρίση. Χιλιάδες άνθρωποι κατέφθαναν κάθε μέρα μέσω της βαλκανικής οδού. Η Αυστρία ήταν η πρώτη χώρα που έβαλε φρένο, κλείνοντας τα σύνορα με τη Σλοβενία και την Ουγγαρία. Σιγά-σιγά τα βαλκανικά κράτη έκλεισαν και τα δικά τους. Πρόσφυγες και άλλοι μετανάστες άρχισαν να συγκεντρώνονται στην Ελλάδα.

Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποσχέθηκε να πατάξει την φοροδιαφυγή από τις μεγάλες επιχειρήσεις. Η υπόθεση "Lux Leaks" έδειξε πώς οι ευνοϊκές πολιτικές στο Λουξεμβούργο, την Ιρλανδία, την Ολλανδία και σε πολλές άλλες χώρες της ΕΕ επιτρέπουν στις εταιρείες να παραπλανούν το σύστημα νόμιμα.

Στην ΕΕ, η συνταγματική τάξη της Πολωνίας τέθηκε υπό απειλή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε ότι η νέα συντηρητική κυβέρνηση εμποδίζει το συνταγματικό δικαστήριο. Η Επιτροπή κίνησε τις ανάλογες διαδικασίες, που ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί. Η πολωνική κυβέρνηση αρνείται να επιτρέψει οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση στις υποθέσεις της.

Φεβρουάριος

Μια τελευταία προσπάθεια να κρατήσουν τη Βρετανία στην ΕΕ. Σε μια έκτακτη σύνοδο κορυφής, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησε εξαιρέσεις για το … διχασμένο του βασίλειο. "Είπαν [...] ότι ο περιορισμός των τεσσάρων ετών για τα επιδόματα ήταν εντελώς εκτός συζήτησης, αλλά τώρα προβλέπεται στο κείμενο" δήλωσε. "Πιστεύω ότι σημειώνουμε πραγματική πρόοδο. [...] Αλλά η διαδικασία δεν έχει τελειώσει. Θα χρειαστεί σκληρή δουλειά, αποφασιστικότητα και υπομονή". Έχοντας εξασφαλίσει "μια σαφή πορεία που μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα διευθέτηση για τη Βρετανία σε μια μεταρρυθμισμένη Ευρωπαϊκή Ένωση," ο Κάμερον όρισε μια ημερομηνία του Ιουνίου για το δημοψήφισμα του Brexit.

Μάρτιος

Η ΕΕ και η Τουρκία συμφώνησαν για μια αποτελεσματική πολιτική που να αποθαρρύνει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από το να επιχειρήσουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη. Από τις 20 Μαρτίου και μετά, όποιος έφτανε στην Ελλάδα από την Τουρκία θα έπρεπε να στέλνεται πίσω. Ο Πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ επισκέφθηκε την Αθήνα και έκανε μια δραματική έκκληση: "Απευθύνομαι σε όλους τους πιθανούς παράνομους οικονομικούς πρόσφυγες: Όπου κι αν είστε, μην έρχεστε στην Ευρώπη! Μην πιστεύετε τους λαθρέμπορους. Μην βάλετε τη ζωή σας και σας χρήματα σε κίνδυνο. Δεν είναι καλό". Η ΕΕ αποφάσισε να ενισχύσει την προστασία των εξωτερικών συνόρων της. Το σχέδιο λειτούργησε, μέχρι ένα σημείο. Υπήρξε μια δραματική μείωση του αριθμού των αφίξεων. Η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ προώθησε αυτή τη νέα πολιτική για τους πρόσφυγες, αφού πρώτα επικρίθηκε σκληρά από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ. Στο εσωτερικό, το κόμμα της έχασε τις περιφερειακές εκλογές και το δεξιό λαϊκιστικό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AFD) όρμησε δυναμικά στην πολιτική σκηνή.

Τρομοκρατικές επιθέσεις σημειώθηκαν στις Βρυξέλλες. Ισλαμιστές σκότωσαν 32 ανθρώπους στο αεροδρόμιο και σε ένα σταθμό του μετρό. Η Ευρώπη ήταν σε κατάσταση σοκ. Βόμβες στην καρδιά της ευρωπαϊκής πρωτεύουσας. Οι ερευνητές αποκάλυψαν σταδιακά ένα δίκτυο τρομοκρατών από το Βέλγιο, τη Γαλλία και τη Συρία. Κάποιοι έφτασαν στην Ευρώπη μέσω της βαλκανικής οδού που είχε κλείσει πρόσφατα. Στη συνέχεια, η ΕΕ αποφάσισε να εφαρμόσει αυστηρότερους ελέγχους εισόδου και εξόδου, ακόμα και για τους πολίτες της ΕΕ, και να ξεκινήσει στενότερη συνεργασία μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών.

Απρίλιος

Η Ολλανδία απέρριψε συμφωνία σύνδεσης της ΕΕ με την Ουκρανία. Το "Όχι" στην Ολλανδία είναι μια ακόμα νίκη για τους λαϊκιστές, οι οποίοι μετέτρεψαν την ψηφοφορία σε ένα δημοψήφισμα για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρούτε και την ΕΕ. Στο τέλος του έτους η ΕΕ θα αναθεωρήσει και πάλι τη συμφωνία της με την Ουκρανία. Ο Ρούτε ελπίζει να πείσει το ολλανδικό κοινοβούλιο να την επικυρώσει τελικά.

Ο Πάπας επισκέφθηκε τη Λέσβο. Οι συνθήκες στους καταυλισμούς προσφύγων στο ελληνικό νησί ήταν πολύ κακές. Τα λεγόμενα «hot spots» για την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου δεν λειτουργούν, επειδή η διαδικασία ασύλου στην Ελλάδα χρειάζεται πάρα πολύ καιρό. Οι πρόσφυγες δεν είχαν απελαθεί στην Τουρκία, όπως είχε συμφωνηθεί. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ αρνήθηκαν να λάβουν πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία, όπως είχε συμφωνηθεί. Έλλειψη αλληλεγγύης στο μπλοκ.

Μάιος

Στην Αυστρία το δεξιό λαϊκιστικό Κόμμα της Ελευθερίας (FPO) έχασε τις προεδρικές εκλογές με μικρή διαφορά. Ο πρώην πολιτικός των Πρασίνων Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν εξελέγη νικώντας τον υποψήφιο του FPÖ, Νόρμπερτ Χόφερ. Το Φιλελεύθερο Κόμμα αμφισβήτησε το αποτέλεσμα - με επιτυχία. Οι εκλογές επαναλήφθηκαν τον Δεκέμβριο, και ο Βαν ντερ Μπέλεν κέρδισε και πάλι, με μεγαλύτερη διαφορά αυτή τη φορά. Οι ηγέτες της ΕΕ το αξιολόγησαν ως επιτυχία στη συνεχιζόμενη διαμάχη με τους λαϊκιστές. Παρ' όλα αυτά, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το FPÖ εξακολουθεί να είναι το ισχυρότερο κόμμα στην Αυστρία.

Ένα άλλο πακέτο ενίσχυσης πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ εγκρίθηκε για την Ελλάδα από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, για να καταφέρει να επιβιώσει. Η ελληνική κυβέρνηση εκπληρώνει τις απαιτήσεις αργά και φαίνεται να χρονοτριβεί. Παρ' όλα αυτά, τα χρήματα συνεχίζουν να έρχονται, προκειμένου να αποτραπεί μια ακόμα κρίση χρέους. Οι νέες συνομιλίες σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα έπρεπε να αναβληθούν και πάλι στο τέλος του έτους - αλλά η ελληνική οικονομία σιγά-σιγά δείχνει σημάδια ανάκαμψης.

Ιούνιος

"Η ΕΕ είναι σε αξιοθρήνητη κατάσταση", δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξή του στο Euronews. Δεδομένων των πολλών κρίσεων εντός της ΕΕ, και των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ των κρατών-μελών της, παρουσίασε μια ζοφερή εικόνα. "Οι φυγόκεντρες, ακραίες δυνάμεις κερδίζουν τις εκλογές και τα δημοψηφίσματα", είπε. "Αν αμφισβητούμε την καρδιά του ευρωπαϊκού σχεδίου, παίζουμε με το μέλλον της επόμενης γενιάς". Ο Σουλτς έχει πλέον εγκαταλείψει τις Βρυξέλλες μετά από 22 χρόνια στην ευρωπαϊκή πολιτική και σχεδιάζει να ξεκινήσει μια δεύτερη πολιτική καριέρα: ως υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, ή ακόμα και ως ο υποψήφιος του SPD για τη γερμανική καγκελαρία.

Θρίαμβος του εθνικισμού στη Βρετανία: το Brexit είναι πραγματικότητα. Το στρατόπεδο υπέρ της αποχώρησης κέρδισε το δημοψήφισμα. "Ξημέρωσε μια μέρα ανεξαρτησίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κοιτάξτε, ακόμα και ο καιρός έχει βελτιωθεί" βροντοφώναξε ο μεγαλύτερος υπερασπιστής του Brexit Νάιτζελ Φάρατζ στο Λονδίνο το επόμενο πρωί. Αλλά ο Φάρατζ, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύντομα έγινε ακριβοθώρητος και παραιτήθηκε από αρχηγός του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Μπόρις Τζόνσον επίσης υποχώρησε… Ο συντηρητικός πολιτικός, ο οποίος ηγήθηκε της εκστρατείας του Brexit, δεν ήθελε να γίνει πρωθυπουργός και να πρέπει να οργανώσει την έξοδο. Η Τερέζα Μέι ανέλαβε και υποστήριξε το όχι και πολύ διαφωτιστικό αξίωμα "Brexit σημαίνει Brexit". Τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη δήλωσαν ότι θα δεν κάνει παραχωρήσεις στη Βρετανία, και κάλεσαν την Μέι να παρουσιάσει το σχέδιό της για το Brexit. Μήνες μετά το δημοψήφισμα, ωστόσο, ακόμα δεν φαίνεται να έχει κάποιο σχέδιο. Η Μέι σκοπεύει να υποβάλει ένα επίσημο αίτημα στο τέλος του Μαρτίου 2017 για να αποχωρήσει η Βρετανία από την ΕΕ.

Ιούλιος

Σε μια συνάντηση κορυφής στη Βαρσοβία, το ΝΑΤΟ αποφάσισε ότι θα τοποθετήσει και πάλι σταθμούς με στρατεύματά του κατά μήκος των ανατολικών συνόρων. Αυτό είχε ως στόχο να δώσει ένα μήνυμα στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν: ως εδώ και μη παρέκει. "Δεν επιδιώκουμε την αντιπαράθεση με τη Ρωσία", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Μάλλον, το ΝΑΤΟ ήθελε έναν "ουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο". Η απάντηση της Μόσχας ήταν ότι, επίσης, δεν ήταν απειλητική για κανέναν, αλλά ότι αισθάνθηκε περικυκλωμένη από την δυτική συμμαχία. Η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, όπου η Ρωσία κατευθύνει τους αντάρτες, παρέμεινε "παγωμένη": Δεν υπήρξε πρόοδος με την ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ. Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας επεκτάθηκαν. Η Ρωσία και η Δύση υποστηρίζουν επίσης αντίθετες πλευρές στον πόλεμο στη Συρία.

Τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια. Ένας τζιχαντιστής οδήγησε ένα φορτηγό πάνω σε ένα πλήθος, σε έναν χώρο περιπάτου στην παραλία. Ο άνθρωπος, ένας Τυνήσιος, σκότωσε συνολικά 85 άτομα. Η Γαλλία, και όλη η Ευρώπη, σοκαρίστηκε. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ βρέθηκε υπό αυξανόμενη πίεση: ο πρωθυπουργός του, Μανουέλ Βαλς , αποδοκιμάστηκε σε μια επιμνημόσυνη δέηση στη Νίκαια. Το δεξιό λαϊκιστικό Εθνικό Μέτωπο είναι πολύ ισχυρό στο νότιο τμήμα της Γαλλίας. Οι άνθρωποι εκεί απαιτούν περισσότερη ασφάλεια.

Στην Τουρκία, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποτρέπει μια απόπειρα πραξικοπήματος. Εδραιώνει την εξουσία του με ένα κύμα συλλήψεων και εκκαθαρίσεις. Ο αριθμός των τρομοκρατικών επιθέσεων από ισλαμιστές και Κούρδους στην Τουρκία αυξήθηκε. Η αρμόδια επίτροπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, το περιέγραψε ως πράξη εξισορρόπησης: "Υποστηρίζουμε πλήρως τους δημοκρατικούς και νόμιμους θεσμούς. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την παράκαμψη των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών". Ο Ερντογάν επανειλημμένως απειλεί να ακυρώσει τη συμφωνία για τους πρόσφυγες, αλλά δεν το κάνει.

Αύγουστος

Σεισμός στην κεντρική Ιταλία. Η μικρή πόλη Αματρίτσε σχεδόν ερειπώθηκε. Περίπου 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ήταν ένα βαρύ πλήγμα για την Ιταλία που αντιμετώπιζε ήδη οικονομικά προβλήματα. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι υποσχέθηκε ταχεία βοήθεια, αλλά οι άνθρωποι της Αματρίτσε δεν τον πιστεύουν. Το 2009 σημειώθηκε ένας μεγάλος σεισμός στην κοντινή Άκουιλα και πολλές οικογένειες εξακολουθούν να ζουν σε καταφύγια έκτακτης ανάγκης.

Σεπτέμβριος

Είκοσι επτά κράτη-μέλη της ΕΕ συναντήθηκαν στη Μπρατισλάβα για μια συζήτηση για τους στόχους της ένωσης μετά την αποχώρηση της Βρετανίας. Μια σφοδρή διαφωνία ξέσπασε για την μεταναστευτική πολιτική, την έλλειψη αλληλεγγύης, και το αίτημα από κάποια κράτη για μεγαλύτερη κυριαρχία. Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν, ζήτησε να πετάξουν την Ουγγαρία έξω από την ΕΕ, λόγω των αυταρχικών πολιτικών του εθνικιστή συντηρητικού ηγέτη της, Βίκτορ Όρμπαν. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πέτερ Σιγιάρτο, αντεπιτέθηκε, λέγοντας: " Ο Ζαν Άσελμπορν έχει προσβάλει σοβαρά την Ουγγαρία και τον ουγγρικό λαό". Η διαφωνία λέει πολλά για την εσωτερική κατάσταση του μπλοκ. Χώρες του Βορρά και του Νότου είναι επίσης σε διαμάχη για τη δημοσιονομική πολιτική.

Οκτώβριος

Η CETA έρχεται. Η ΕΕ και ο Καναδάς υπέγραψαν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, μετά από μια σημαντική διαμάχη από την ευρωπαϊκή πλευρά. Ένα βέτο από μια βελγική περιοχή σχεδόν ανέτρεψε τη συμφωνία. Κατά την υπογραφή της συνθήκης, ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, παρέμεινε αισιόδοξος: "Είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε να αποδείξουμε ότι το διεθνές εμπόριο ενισχύει τη μεσαία τάξη και εκείνους που εργάζονται σκληρά για να ενταχθούν", είπε. Η CETA πρέπει τώρα να επικυρωθεί από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Δεν είναι, όμως, καθόλου βέβαιο ότι η εμπορική συμφωνία ΤΤΙΡ με τις Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται ποτέ να υπογραφεί. Η αντιπολίτευση στην Ευρώπη αυξάνεται και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τείνει περισσότερο προς την απομόνωση.

Η "Ζούγκλα" του Καλέ εκκαθαρίστηκε. Χιλιάδες άνθρωποι από το παράνομο καταφύγιο είχαν προσπαθήσει να περάσουν από τη Γαλλία στη Μεγάλη Βρετανία μέσω της σήραγγας της Μάγχης, είτε σε φορτηγά οχηματαγωγά πλοία. Οι μετανάστες είχαν ανακατανεμηθεί γύρω από τη Γαλλία, όπου υποτίθεται ότι πρέπει να υποβάλλονταν σε επεξεργασία ως αιτούντες άσυλο. Η "ζούγκλα" είχε ήδη διαλυθεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια.

Νοέμβριος

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε να παγώσουν οι ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία, που τα τελευταία 11 χρόνια παραπαίει, λέγοντας ότι η χώρα είχε παραβιάσει τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ δεν πάνε τόσο μακριά. Αντ' αυτού, αποφάσισαν ότι ένα νέο κεφάλαιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας δεν θα ανοίξει μέχρι νεωτέρας. Μόνο η Αυστρία δήλωσε σαφώς ότι η Τουρκία δεν θα μπορούσε να γίνει μέλος της ΕΕ. Η ΕΕ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τα κράτη των Βαλκανίων με σκοπό την ένταξή τους.

Δεκέμβριος

Η ΕΕ εξακολουθεί να μην έχει την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση υπό έλεγχο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γκιούνκερ. Σχεδόν κανείς δεν έρχεται μέσω της βαλκανικής οδού πια, αλλά περίπου ο ίδιος αριθμός προσφύγων εξακολουθεί να καταφθάνει από την Αφρική, όπως το 2015. Γι' αυτό, η ΕΕ θέλει να πείσει τις αφρικανικές χώρες ώστε να πείσει τους μετανάστες να μην ξεκινούν καν. Η αποτροπή είναι η λέξη-κλειδί. Η ΕΕ αποκαλεί την κατάσταση "εταιρικές σχέσεις μετανάστευσης".

Στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ παραδέχθηκαν την ανικανότητά τους να δράσουν σε σχέση με τη σύγκρουση στη Συρία. Βλέπουν με δυσπιστία τις δράσεις που έχουν αναληφθεί από τη Ρωσία, το Ιράν και το συριακό καθεστώς κατά του συριακού πληθυσμού. Η απάντησή τους για πιθανά εγκλήματα πολέμου από την πλευρά των ανταρτών ήταν εξίσου αναποτελεσματική. "Δεν θα κρύψω το γεγονός ότι αυτό το μέρος της συζήτησης ήταν πολύ καταθλιπτικό, επειδή όλοι βλέπουμε κάτι στον 21ο αιώνα που είναι ντροπή, που ραγίζει την καρδιά σας. Δείχνει ότι ήμασταν ανίκανοι να δράσουμε, ότι θα θέλαμε να δράσουμε" δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Δεν είπε όμως τι θα μπορούσε να γίνει.

Μια ακόμα νίκη για τους λαϊκιστές, στην Ιταλία αυτή τη φορά. Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, υπέστη μια συντριπτική ήττα στο δημοψήφισμα για το σύνταγμα. Οι ιταλικός λαός απέρριψε τόσο την φιλοευρωπαϊκή πορεία του Ρέντσι όσο και την οικονομική πολιτική του. Το ακραίο Κίνημα των Πέντε Αστέρων βγήκε μπροστά. Μια υπηρεσιακή κυβέρνηση επιφορτίστηκε τώρα με το να θέσει την τραπεζική κρίση της Ιταλίας υπό έλεγχο. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει με την πολιτική του εξαιρετικά φθηνού χρήματος, το οποίο υποστηρίζει χώρες που έπληξε η κρίση όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Γαλλία. Οι Βόρειες χώρες είναι ζωτικής σημασίας για αυτή την πολιτική. Η ευρωζώνη "τρίζει" επικίνδυνα. Αλλά η ευρωπαϊκή οικονομία αναπτύσσεται και η ανεργία σταδιακά πέφτει. "Οι κίνδυνοι παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά", δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς η χρονιά πλησίαζε στο τέλος της.

Μια ακόμα τρομοκρατική επίθεση συγκλόνισε την Ευρωπαϊκή Ένωση, λίγο πριν από το τέλος του έτους, αυτή τη φορά στη γερμανική πρωτεύουσα, το Βερολίνο, όπου 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 50 τραυματίστηκαν όταν ένα φορτηγό έπεσε πάνω σε μια χριστουγεννιάτικη αγορά στο κέντρο της πόλης. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η επίθεση, την οποία θεωρείται ότι διέπραξε ένας Τυνήσιος που σκοτώθηκε από την αστυνομία στην Ιταλία μερικές ημέρες αργότερα, ήταν ακόμη πιο καταστροφική, διότι τα θύματα "είχαν συγκεντρωθεί εκεί για να γιορτάσουν την εποχή των Χριστουγέννων, που ενώνει πολλούς με ειρήνη". Αρκετές χώρες της ΕΕ ενέτειναν τα μέτρα ασφαλείας μετά την επίθεση, καθώς η Ένωση σκέφτεται το πώς θα καταπολεμήσει καλύτερα την τρομοκρατία, χωρίς να καταπατά τις ανθρώπινες ελευθερίες.

dw.com