H ΕΕ επεκτείνει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας
21/06/2016 17:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

H ΕΕ επεκτείνει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Ανώτεροι διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να επεκτείνουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας κατά έξι μήνες, για να συνεχίσουν την πίεση προς τη Μόσχα εξαιτίας της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία. Πρέσβεις από τα 28 κράτη-μέλη συμφώνησαν ομόφωνα την Τρίτη να παρατείνουν τις κυρώσεις μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2017. Η ΕΕ θέλει περισσότερο χρόνο για να εκτιμήσει κατά πόσον η Ρωσία τηρεί τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ, με στόχο το τέλος του πολέμου που πλήττει την ανατολική Ουκρανία.

Η απόφαση πρέπει ακόμη να εγκριθεί από τους υπουργούς ή τους ηγέτες της ΕΕ. Αυτό το βήμα, που είναι σε μεγάλο βαθμό μια τυπική διαδικασία, μπορεί να γίνει το συντομότερο την επόμενη εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής.

Η Ένωση επέβαλε σαρωτικές κυρώσεις κατά της ρωσικής οικονομίας τον Ιούλιο του 2014, ως απάντηση στον εξοπλισμό των ανταρτών από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία και την αποτυχία να συνεργαστούν στο πλαίσιο της έρευνας για την κατάρριψη της Πτήσης MH17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών, στην οποία σκοτώθηκαν 298 άνθρωποι. Οι κυρώσεις, που στοχεύουν ρωσικές τράπεζες, εταιρείες ενέργειας και κατασκευαστές όπλων, έγιναν αυστηρότερες από τον Σεπτέμβριο του 2014. Παρά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υπεγράφη στο Μινσκ τον περασμένο Φεβρουάριο, οι μάχες συνεχίζονται στις αποσχισθείσες ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας. Στη διάρκεια των τελευταίων ημερών ανεξάρτητοι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη έχουν αναφέρει βομβαρδισμούς, εκρήξεις πολυβόλων και εκρήξεις από απροσδιόριστες πηγές, από διάφορες θέσεις στις εμπόλεμες περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ. Οι πιο έντονες μάχες έχουν οδηγήσει σε πολλούς θανάτους και στις δύο πλευρές κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

Ένας προηγούμενος γύρος διεθνών κυρώσεων επιβλήθηκαν εναντίον ανώτερων Ρώσων αξιωματούχων που συνδέονται με την προσάρτηση της Κριμαίας τον Μάρτιο του 2014.

Η απόφαση για την επέκταση των οικονομικών κυρώσεων έρχεται καθώς εμφανίζονται ρωγμές στο ενιαίο μέτωπο της Ευρώπης με τη Ρωσία. Η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ουγγαρία έχουν αμφισβητήσει την ανάγκη για επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Την περασμένη εβδομάδα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι συνάντησε σε καλό κλίμα τον Βλαντιμίρ Πούτιν, στο πλαίσιο μια συνόδου κορυφής με στελέχη επιχειρήσεων και αξιωματούχους της κυβέρνησης, στο οικονομικό φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ συμμετείχε επίσης στην εκδήλωση, η οποία είναι γνωστή ως το Ρωσικό μίνι Νταβός, όπου είπε ότι ήλπιζε να "χτίσει μια γέφυρα". Οι προσδοκίες αυξάνονται για άρση των κυρώσεων της ΕΕ το 2017. Ορισμένοι διπλωμάτες στις Βρυξέλλες εικάζουν ότι ένα Brexit θα μπορούσε να επιταχύνει την εξαφάνιση τους, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μία από τις ισχυρότερες φωνές για την επιβολή κυρώσεων.

theguardian.com