Γκι Φερχόφστατ: Τραμπ, Πούτιν και Ερντογάν
23/11/2016 16:13
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γκι Φερχόφστατ: Τραμπ, Πούτιν και Ερντογάν 'ο κύκλος των δυναστών' που προσπαθούν να καταστρέψουν την Ευρώπη

Ο Γκι Φερχόφστατ έχει ξεκινήσει μια έντονη επίθεση κατά του Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς τον "δυνάστη" που θέλει να καταστρέψει την Ευρώπη. Όπως δήλωσε, ο νέος αμερικανός Πρόεδρος ανήκει στον "κύκλο των δυναστών" μαζί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που απειλούν να περικυκλώσουν την ήπειρο, κατά τη συζήτηση σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας.

"Όχι μόνο συμπαθιούνται ιδιαιτέρα μεταξύ τους, αλλά έχουν επίσης ένα κοινό χαρακτηριστικό: να επιτεθούν και να καταστρέψουν τον τρόπο σκέψης μας, τις αξίες μας, την ευρωπαϊκή φιλελεύθερη δημοκρατία μας" δήλωσε ο Γκι Φερχόφστατ, ένας εκ των βασικότερων διαπραγματευτών του Brexit. Επιτέθηκε επίσης στον Στιβ Μπάνον, τον οποίο ο Τραμπ διόρισε επικεφαλής στρατηγικό αναλυτή. Ο Μπάνον είναι ο αυτοαποκαλούμενος ηγέτης της εναλλακτικής δεξιάς της Αμερικής. Ήταν ένας από τους "εγκεφάλους" της ιστοσελίδας Breitbart News, η οποία θεωρείται η κύρια online ιστοσελίδα του σύγχρονου λευκού εθνικισμού. Αντιμετωπίζει ήδη κατηγορίες για ρατσισμό και αντισημιτισμό.

"Ο στρατηγικός σύμβουλος του Τραμπ, ο Μπάνον, θέλει να λανσάρει την ακροδεξιά ιστοσελίδα του Breitbart στο Παρίσι και το Βερολίνο, για να υπονομεύσει τις γαλλικές και γερμανικές εκλογές" συνέχισε ο Φερχόφστατ.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου αναφέρθηκε επίσης και στα πρόσφατα σχόλια του Τραμπ, ο οποίος πρότεινε ο Νάιτζελ Φάρατζ να διοριστεί πρεσβευτής της Βρετανίας στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ είπε ότι θα κάνει "καλή δουλειά" και ότι "πολλοί άνθρωποι" θα ήθελαν να τον δουν σε αυτό τον ρόλο. "Ο Τραμπ θέλει να εκμεταλλευτεί την Αυτή Μεγαλειότητα τη Βασίλισσα διορίζοντας τους Βρετανούς πρεσβευτές" είπε ο Φερχόφστατ. "Έτσι, αν ο Φάρατζ ήταν εδώ, θα ήθελα να τον ρωτήσω 'αυτό σημαίνει παίρνω ξανά τον έλεγχο;" Νομίζω ότι ένας κλόουν στην Ουάσιγκτον αρκεί".

Ο Φερχόφστατ προειδοποίησε επίσης για μια "πέμπτη φάλαγγα", που δραστηριοποιείται στην Ευρώπη και αποτελείται από την "παρέα" Ερντογάν, Πούτιν και Τραμπ και υπονομεύει την Ευρώπη εκ των έσω. Τους περιγράφει ως "παλιές μαριονέτες του Πούτιν και νέες μαριονέτες του Τραμπ", ενώ ζήτησε από την ήπειρο να "αντεπιτεθεί".

Η ομιλία του Φερχόφστατ ακολούθησε την συνάντησή του με τον Ντέιβιντ Ντέιβις, υπουργό του Brexit, στο Στρασβούργο, για να συζητήσουν την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Υπήρξε απογοήτευση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την έλλειψη σαφών πληροφοριών από την βρετανική κυβέρνηση, καθώς, όπως τόνισε ο Φερχόφστατ, απαιτείται μια συμφωνία εν όψει των ευρωπαϊκών εκλογών του 2019.

Μετά τις συνομιλίες του με τον Ντέιβις, ο Βέλγος ευρωβουλευτής δήλωσε ότι το Brexit δεν θα μπορούσε να σημαίνει την απολαβή οφελών από την ένταξη στην ΕΕ, αλλά την επιβολή εμποδίων για τη μετανάστευση. "Είναι αδύνατο να βρεθούν λύσεις εκεί όπου καταστρέφονται οι λεγόμενες τέσσερις ελευθερίες. Αυτές οι τέσσερις ελευθερίες είναι το κλειδί, είναι ένα βασικό στοιχείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης: η ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων, των υπηρεσιών, των κεφαλαίων και των ανθρώπων", είπε.

independent.co.uk