Γιούνκερ: Να γίνει η ΕΕ περισσότερο ανεξάρτητος και σημαντικός παράγων στην παγκόσμια σκηνή
12/09/2018 11:38
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιούνκερ: Να γίνει η ΕΕ περισσότερο ανεξάρτητος και σημαντικός παράγων στην παγκόσμια σκηνή

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να γίνει ένας περισσότερο ανεξάρτητος και σημαντικός παράγων στην παγκόσμια σκηνή, δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την κατάσταση της Ένωσης ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Η Ένωση πρέπει να ξεπεράσει τις διαιρέσεις Βορρά-Νότου, Ανατολής Δύσης και να γίνει περισσότερο ανεξάρτητη στον τομέα της άμυνας, είπε.

Όταν είμαστε ενωμένοι είμαστε μια υπολογίσιμη δύναμη, μια δύναμη που δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

"Κάποιοι στην Ευρώπη είναι ικανοποιημένοι με τη συμφωνία στην οποία κατέληξα με τον πρόεδρο Τραμπ. Κάποιοι εξεπλάγησαν", δήλωσε. "Όποτε η Ευρώπη μιλά ως ένας, μπορούμε να επιβάλουμε τη θέση μας σε άλλους".

Ενίσχυση του διεθνή ρόλου του ευρώ έναντι του δολαρίου

Επίσης γνωστοποίησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει πριν από τέλος του έτους προτάσεις για την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ έναντι του δολαρίου.

"Το ευρώ πρέπει να γίνει ενεργό εργαλείο της νέας ευρωπαϊκής κυριαρχίας", δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν εξηγώντας ότι θεωρεί παράδοξο το γεγονός ότι το δολάριο χρησιμοποιείται από τους Ευρωπαίους ως κύριο νόμισμα συναλλαγών στις εισαγωγές ενέργειας.

"Είναι παράδοξο το γεγονός ότι η Ευρώπη πληρώνει το 80% του κόστους των εισαγωγών ενέργειας - που ανέρχεται σε 300 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως- σε αμερικανικά δολάρια την ώρα που μόνο το 2% των εισαγωγών ενέργειας μάς έρχονται από τις ΗΠΑ", είπε.

"Είναι παράδοσο που οι ευρωπαϊκές εταιρείες αγοράζουν ευρωπαϊκά αεροσκάφη σε δολάρια και όχι σε ευρώ", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις προτάσεις που θα παρουσιάσει η Κομισιόν, το πρώτο βήμα αφορά την ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης.

"Σειρά προτάσεων της Επιτροπής στον τομέα αυτόν περιμένουν να εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τον Ευρωπαϊκό Συμβούλιο", υπενθύμισε.

Οι Βρυξέλλες έχουν συγκεκριμένα προτείνει την σύσταση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου για συνδρομή προς τις χώρες της ευρωζώνης σε δυσχερή οικονομική κατάσταση και έχει προωθήσει το ρυθμιστικό πλαίσιο για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ενωσης.

Η Γαλλία είναι από τις πρωτοπόρες δυνάμεις υπέρ της εμβάθυνσης της ευρωζώνης, αλλά οι προτάσεις της Επιτροπής συναντούν την εχθρική στάση μέρους των χωρών της νομισματικής ένωσης.

Ενίσχυση συνοριοφυλάκων

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο Γιούνκερ δήλωσε ότι θέλει την συγκρότηση μίας δύναμης 10.000 Ευρωπαίων συνοριοφυλάκων μέχρι το 2020 και πρότεινε μία "νέα συμμαχία" ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αφρική μέχρι το 2020.

"Προτείνουμε την περαιτέρω ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας συνοριοφυλάκων και ακτοφυλακής για την καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων με 10.000 συνοριοφύλακες" μέχρι το 2020, δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά την τελευταία του ομιλία για την κατάσταση της Ενωσης.

"Ηράκλειες οι προσπάθειες της Ελλάδας"

Επίσης ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι η Ελλάδα κατάφερε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα σταθερότητας και να ξανασταθεί στα πόδια της. "Θα πρέπει να χαιρετίσουμε τις ηράκλειες προσπάθειες των Ελλήνων, προσπάθειες τις οποίες κάποιοι Ευρωπαίοι ακόμη συνεχίζουν υποτιμούν", ανέφερε ο κ. Γιούνκερ και προσέθεσε: "Πάντα υπερασπίστηκα την Ελλάδα, την αξιοπρέπειά της, το ρόλο της στην Ευρώπη και συγκεκριμένα την παραμονή της στην ευρωζώνη. Αισθάνομαι υπερήφανος για όλα αυτά".

"Ας δείξουμε περισσότερο σεβασμό προς την Ευρωπαϊκή Ένωση"

Κατά την έναρξη της ομιλίας του ο Γιούνκερ αναφέρθηκε στο απροσδόκητο ξέσπασμα του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου το 1914, ζητώντας περισσότερο σεβασμό για την εικόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως εγγυητή της ειρήνης.

"Το 1914 κατέλαβε εξαπίνης την ήπειρο. Το 1913 ήταν ένα φωτεινό αισιόδοξο έτος...Δεν υποστηρίζω ότι βρισκόμαστε στο χείλος παρόμοιας καταστροφής στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί εγγυητή της ειρήνης, Ας είμαστε ευτυχείς που ζούμε σε μία ειρηνική ήπειρο, σε μία ήπειρο που απολαμβάνει την ειρήνη χάρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση", είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

"Ας δείξουμε περισσότερο σεβασμό προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ας μη λερώνουμε την εικόνα της. Ας υπερασπισθούμε τον τρόπο ζωής μας. Ας υιοθετήσουμε εκείνο το είδος του πατριωτισμού που δεν κατευθύνεται εναντίον άλλων και ας απορρίψουμε τα εθνικά αντανακλαστικά που επιτίθενται εναντίον άλλων και αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους, αντί να αναζητούν λύσεις που θα μας επιτρέψουν καλύτερη συνύπαρξη".

"Το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι πάντα ένας πολύ κοντινός γείτονας και εταίρος"

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Γιούνκερ τόνισε ότι σεβόμαστε την απόφαση του βρετανικού λαού να αποχωρήσει από την Ένωση.

"Ζητούμε επίσης από τη βρετανική κυβέρνηση να καταλάβει ότι κάποιος που αποχωρεί από την Ένωση δεν μπορεί να βρίσκεται στην ίδια προνομιακή θέση όπως ένα κράτος-μέλος".

"Εάν αποχωρήσεις από την Ένωση, δεν είσαι πλέον φυσικά μέλος της ενιαίας μας αγοράς", είπε ο Γιούνκερ.

"Για αυτό το λόγο, θέλουμε να βρούμε λύσεις που αποτρέπουν ένα σκληρό σύνορο στη Βόρεια Ιρλανδία".

"Μετά τις 29 Μαρτίου του 2019, το Ηνωμένο Βασίλειο ποτέ δεν θα είναι μια συνηθισμένη τρίτη χώρα για εμάς. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι πάντα ένας πολύ κοντινός γείτονας και εταίρος".

"Ο Μισέλ Μπαρνιέ είναι έτοιμος να εργαστεί μέρα και νύχτα για να πετύχει μια συμφωνία…Δεν θα είναι η Κομισιόν αυτή που θα το εμποδίσει αυτό", πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

"Νέα συμμαχία ανάμεσα στην Ενωση και την αφρικανική ήπειρο"

"Μία νέα συμμαχία και μία νέα σύμπραξη" ανάμεσα στηνν Ευρωπαϊκή Ενωση και την αφρικανική ήπειρο με στόχο την δημιουργίας έως 10 εκατομμυρίων θέσεων απασχόλησης τα επόμενα πέντε χρόνια, πρότεινε από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

"Η Επιτροπή προτείνει σήμερα μία νέα συμμαχία,,,για τις επενδύσεις και βιώσιμες θέσεις απασχόλησης", είπε. Μία νέα οικονομική σύμπραξη ηπείρου με ήπειρο "θα επέτρεπε την δημιουργία μέχρι και 10 θέσεων απασχόλησης στην Αφρική εντός των πέντε προσεχών ετών", είπε.

"Ο σεβασμός του κράτους δικαίου και η τήρηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν είναι προαιρετικά"

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα τηρήσει αυστηρή στπάση απέναντι στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δεν σέβονται το κράτος δικαίου, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

"Η Κομισιόν θα αντισταθεί σε όλες τις επιθέσεις κατά του κράτους δικαίου...Συνεχίζουμε να ανησυχούμε πολύ για τις εξελίξεις σε ορισμένες από τις χώρες μέλη. Το άρθρο 7 πρέπει να εφαρμόζεται όταν απειλείται το κράτος δικαίου", είπε.

Η διαδικασία του άρθρου 7, που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων, έχει ενεργοποιηθεί κατά της Πολωνίας για τις επιθέσεις της πολωνικής κυβέρνησης κατά της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και μπορεί να φθάσει μέχρι την αναστολή του δικαιώματος ψήφου της Βαρσοβίας στην ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει σήμερα για να αποφασίσει εάν το άρθρο 7 θα ενεργοποιηθεί και για την Ουγγαρία , για τις επιθέσεις κατά του κράτους δικαίου, των ατομικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι οι αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να τηρούνται, σε μία αναφορά στις δηλώσεις του αντιπροέδρου της πολωνικής κυβέρνησης Γιάροσλαβ Γκόβιν ο οποίος είπε ότι εάν η απόφαση για τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης επί της δικαστικής εξουσίας είναι αρνητική για την Βαρσοβία, η Πολωνία μπορεί να την αγνοήσει.

"Πρέπει να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι ως προς το εξής: αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου πρέπει να γίνονται σεβαστές και να εφαρμόζονται. Είναι ζωτικής σημασίας, Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί μία κοινότητα δικαίου. Ο σεβασμός του κράτους δικαίου και η τήρηση των αποφάσεων του Δικαστηρίου δεν είναι προαιρετικά", πρόσθεσε.

Πηγή: Capital.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ