Γιλντιρίμ: Το πραξικόπημα ήταν τρομοκρατική εξέγερση κατά του λαού
16/07/2016 14:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιλντιρίμ: Το πραξικόπημα ήταν τρομοκρατική εξέγερση κατά του λαού

Το πρώτο του διάγγελμα προς τον τουρκικό λαό πραγματοποίησε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπ. Γιλντιρίμ, μετά τη χθεσινοβραδινή απόπειρα πραξικοπήματος που συγκλόνισε τη χώρα.

Ο κ. Γιλντιρίμ χαρακτήρισε το πραξικόπημα «τρομοκρατική εξέγερση απέναντι στο λαό, τον οποίο ευχαίστησε για τη στάση του τονίζοτας ότι «είναι στο πλευρό μας». Μίλησε για «κηλίδα» κατά της δημοκρατίας, τονίζοντας ότι η κατάσταση είναι υπό «πλήρη έλεγχο».

«Ήταν ένα κύκλωμα που έδειξε τα δόντια του. Αλλά το όνομα της Τουρκίας είναι πολύ σημαντικό. Καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε, να τακτοποιήσουμε την τρομοκρατική οργάνωση που προσπάθησε να ολοκληρώσει ένα πραξικόπημα. Γιατί επιχειρήθηκε ένα πραξικόπημα, αλλά ήμασταν δυνατοί απέναντι σε όσους το οργάνωσαν. Θα μείνουμε δυνατοί απέναντί τους. Εφεξής η 15η Ιουλίου θα είναι μια γιορτή. Πολλοί έντιμοι πολίτες έχασαν τη ζωή τους σε αυτό το αποτυχημένο πραξικόπημα. Η σκέψη μου πάει τώρα σε αυτά τα θύματα, στις οικογένειές τους...», τόνισε.

Ξεκαθάρισε ότι «κανείς μα κανείς δεν μπορεί να παίξει παιχνίδια στην πλάτη αυτής της χώρας και να ξεγελάσει τους Τούρκους πολίτες».

Απέφυγε να απαντήσει ωστόσο στο ερώτημα αν η Τουρκία θα επαναφέρει την θανατική ποινή για να τιμωρήσει τους «προδότες» πραξικοπηματίες.

«Η ποινή του θανάτου έχει αφαιρεθεί από το τουρκικό νομικό σύστημα» είπε ο κ. Γιλντιρίμ, αλλά τόνισε πως το απόγευμα θα συνέλθει η εθνοσυνέλευση για τις εξελίξεις μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, για να λάβει αποφάσεις «ως προς το αν θα γίνουν νομικές ρυθμίσεις. Θα εκτιμήσουμε την κατάσταση μαζί με τους ηγέτες των υπόλοιπων κομμάτων».

Ερωτηθείς αν θα επιμείνει πιο έντονα η Τουρκία για την έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται, στην Τουρκία, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε: «ο άνθρωπος αυτός είναι αρχηγός τρομοκρατικής οργάνωσης. Ειδικά μετά τα χθεσινά γεγονότα, δεν βλέπω ότι μπορεί να υπάρξει χώρα που θα τον στηρίξει. Αν υπάρξει χώρα που θα τον στηρίξει, αυτή η χώρα δεν θα είναι φιλική προς την Τουρκία».

Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή αποδίδει την απόπειρα πραξικοπήματος στο χώρο του Γκιουλέν.

Σημειώνεται ότι δήλωσε ότι η απόπειρα πραξικοπήματος προκάλεσε 161 θανάτους και 1.440 τραυματισμούς, χωρίς να υπολογίζονται οι πραξικοπηματίες.

imerisia.gr