Γιλντιρίμ: Η συμφωνία για το προσφυγικό "παγώνει" μόνο με την Ελλάδα
09/06/2018 18:42
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιλντιρίμ: Η συμφωνία για το προσφυγικό "παγώνει" μόνο με την Ελλάδα

Η αναστολή της συμφωνίας επανεισδοχής μεταναστών "πάγωσε" μόνο με την Ελλάδα και όχι με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ο πρωθυπουργός τηςΤουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, μιλώντας στον τουρκικό σταθμό NTV.

Όπως μεταδίδει η Daily Sabah, ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε, σχετικά με την αναστολή της συμφωνίας επανεισδοχής με την Ελλάδα που ήρθε ως αντίδραση στην απόφαση για τους 8 στρατιωτικούς, ότι: "Η εν λόγω απόφαση σε καμία περίπτωση δεν αφορά την Ευρώπη, μόνο την Ελλάδα".

Την ίδια θέση υποστήριξε νωρίτερα Τούρκος αξιωματούχος, που δεν κατονομάστηκε, στην τουρκική Hurriyet. "ΗΤουρκίαθα συνεχίσει να εφαρμόζει όσα προβλέπονται στη συμφωνία που συνήφθη μεταξύ της Άγκυρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επανεισδοχή των προσφύγων, παρά την αναστολή της διμερούς συμφωνίας με τηνΕλλάδα".

"Έχουμε μια συμφωνία με τηνΕΕ, και θα την τηρήσουμε στο ακέραιο", συμπλήρωσε. "Η αναστολή της διμερούς συμφωνίας με την Ελλάδα δεν πρόκειται να επηρεάσει στην πράξη τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου", πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία προχώρησε στην αναστολή της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξαιτίας της άρνησης της Ελλάδας να εκδώσει τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που κατέφυγαν στη χώρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

"Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει υποφέρει περισσότερο από τα πραξικοπήματα και η κυβέρνηση έπρεπε να λύσει αυτό το θέμα. Η Ελλάδα δέχεται μεγάλες πιέσεις από την Δύση και ειδικά η Δικαιοσύνη. Έχουμε μια προσφυγική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία και εφαρμόζεται. Έχουμε όμως και μια διμερή συμφωνία με τη Ελλάδα για την επαναπροώθηση προσφύγων, την οποία παγώσαμε επί του παρόντος. Η διαδικασία αυτή δεν έχει πάντως τελειώσει πλήρως, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε τις ενέργειες μας προς την Ελλάδα", τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

capital.gr