Γιατί παραιτήθηκαν οι δικηγόροι του Αμπντεσλάμ
12/10/2016 15:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί παραιτήθηκαν οι δικηγόροι του Αμπντεσλάμ

Ο μοναδικός επιζών τρομοκράτης των τζιχαντιστών που έκαναν τις επιθέσεις στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο, Σαλάχ Αμπντεσλάμ, συνεχίζει πλέον χωρίς νομική υπεράσπιση. Οι δικηγόροι του ανακοίνωσαν σήμερα ότι δεν θα τον υπερασπίζονται από εδώ και στο εξής.

Ο 27χρονος τρομοκράτης κρατείται σε συνθήκες απομόνωσης κοντά στο Παρίσι, από τις αρχές του χρόνου, και δεν επιθυμεί να μιλήσει σε κανέναν, ενώ δεν θέλει νομική εκπροσώπηση δήλωσαν οι δικηγόροι του, Φρανκ Μπερτόν και Σβεν Μέρι. "Αποφασίσαμε από κοινού να αφήσουμε την υπεράσπιση. Έχουμε πειστεί και μας έχει πει ότι δε θα μιλήσει και θα κάνει χρήση του δικαιώματος να παραμείνει σιωπηλός. Τι μπορούμε να κάνουμε; Έχω δηλώσει από την αρχή ότι αν ο πελάτης μου παραμείνει σιωπηλός, θα παραιτηθώ από την υπόθεση" δήλωσε ο Μπερτόν. "Όταν αποκτάς την αίσθηση ότι κάνεις κοινωνικές επισκέψεις στη φυλακή, είναι η στιγμή που πρέπει να πάρεις μια απόφαση", πρόσθεσε ο Μέρι.

Σύμφωνα με τον Μπερτόν, ο Αμπντεσλάμ έγραψε στον ανακριτή για να τον ενημερώσει ότι δεν θέλει πλέον να εκπροσωπείται. "Κατά την πρώτη ακροαματική διαδικασία του στη Γαλλία, είχε μάλιστα πει στον δικαστή: θα μιλούσε στο τέλος. Τον είδα περίπου δέκα φορές, μιλούσαμε τακτικά στο τηλέφωνο. Σήμερα, αρνείται να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση του αντιτρομοκρατικού δικαστή. Πιστεύω πως δεν θα έχει άλλον δικηγόρο. Δεν το επιθυμεί πλέον. Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ εγκαταλείπει. Είναι σαν αυτοκτονία, φοβάμαι", δήλωσε ο Μπερτόν σε συνέντευξή του στον Nouvel Observateur.

Ο κατηγορούμενος για τρομοκρατικές δολοφονίες και κύριος ύποπτος για τις επιθέσεις στο Παρίσι που προκάλεσαν 130 θανάτους Σαλάχ Αμπντεσλάμ κρατείται σε συνθήκες απομόνωσης από τις 27 Απριλίου στις φυλακές Φλερί Μεροζί νότια του Παρισιού και παρακολουθείται μέσω βίντεο ολόκληρο το 24ωρο. Ο Αμπντεσλάμ είχε προσπαθήσει, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, να αναστείλει αυτό τον πρωτόγνωρο για τη Γαλλία μηχανισμό, όμως το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημά του στα τέλη Ιουλίου, εκτιμώντας πως ο "ασυνήθιστος χαρακτήρας των τρομοκρατικών πράξεων" για τις οποίες διώκεται "απαιτεί να ληφθούν όλες οι προφυλάξεις".

Ο μοναδικός επιζών από τους δράστες των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου, αρνείται επίσης να απαντήσει σε ερωτήσεις του δικαστή κατά της τρομοκρατίας στον οποίο έχει ανατεθεί η έρευνα για τις επιθέσεις στο Παρίσι και στο Σεν-Ντενί. Κάνει χρήση του δικαιώματος να παραμείνει σιωπηλός στη διάρκεια της ανάκρισης. Ο ρόλος του τη νύχτα της 13ης Νοεμβρίου παραμένει μυστηριώδης. Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, συνόδευσε με το αυτοκίνητο τρεις καμικάζι που ανατινάχθηκαν στο Σεντ-Ντενί, όπου διεξαγόταν ένας αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ των εθνικών ομάδων της Γαλλίας και της Γερμανίας στο Στάδιο της Γαλλίας. Την επομένη μέρα φυγαδεύτηκε από δύο φίλους που ήρθαν να τον αναζητήσουν από το Βέλγιο.

theguardian.com, bbc.com