Γιατί πάλι η Γαλλία;
14/11/2015 12:32
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί πάλι η Γαλλία;

Στο ερώτημα γιατί οι τρομοκράτες επέλεξαν το Παρίσι για μία ακόμα φορά επιχειρεί να απαντήσει ο Joshua Keating.

Δεν γνωρίζουμε ακόμη πολλά για τους δράστες της χθεσινής πολλαπλής επίθεσης στο Παρίσι, οι οποίες έγιναν με πυροβολισμούς και εκρήξεις σε διάφορες τοποθεσίες και μια ομηρία που είχε σαν συνέπεια πολλούς νεκρούς. Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να λάβουμε σοβαρά υπόψη όλες τις θεωρίες που διατυπώνονται για τα κίνητρα και τους λόγους της επίθεσης. Αλλά οι τακτικές των επιτιθέμενων φαίνεται να ταιριάζουν στο στιλ του «αντάρτικου πόλης», όπως αυτό στο Charlie Hebdo τον Ιανουάριο. Αλλά και τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν από τους δράστες ήταν ΑΚ-47s, τα οποία ταιριάζουν με εκείνα που χρησιμοποιήθηκαν στο Charlie Hebdo, καθώς και σε πολλά άλλα επεισόδια στη Γαλλία τα τελευταία χρόνια.

Ακόμη και πριν το Charlie Hebdo, η Γαλλία είχε δεχθεί μια σειρά επιθέσεων που συνδέονταν με ισλαμιστές εξτρεμιστές, ενώ εκατοντάδες Γάλλοι πολίτες είχαν ήδη ταξιδέψει στη Συρία για να ενταχθούν στο ΙSIS. Από τον Ιανουάριο υπήρξαν επίσης πολλά μικρότερης έκτασης περιστατικά, όπως ένας αποκεφαλισμός και η επίθεση σε ένα εργοστάσιο φυσικού αερίου στη Λυών από ένα άτομο που εικάζεται ότι ήταν κοντά στο ISIS, τον περασμένο Ιούνιο, η σύλληψη ενός μαθητή που είχε καλάσνικοφ και ο οποίος φέρεται να σχεδίαζε μια επίθεση σε εκκλησίες του Παρισιού τον Απρίλιο και μια αποτυχημένη απόπειρα τον περασμένο Αύγουστο σε τρένο υψηλής ταχύτητας.

Επιθέσεις όπως αυτές δημιουργούν κάτι σαν ανάδραση. Οι φόβοι της τρομοκρατίας συμβάλλουν στην ένταση της καχυποψίας και της περιθωριοποίησης τμήματος του μουσουλμανικού πληθυσμού της Γαλλίας, κάτι το οποίο με τη σειρά του συμβάλλει στην περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση (σίγουρα θα πρέπει να περιμένουμε ότι η υποστήριξη στο κόμμα «Εθνικό Μέτωπο» της Λεπέν θα αυξηθεί μετά την επίθεση αυτή). Η επίθεση στο Charlie Hebdo είχε ωθήσει, επίσης, τη Γαλλία να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στον πόλεμο στη Συρία, με την έναρξη των αεροπορικών επιδρομών κατά του ISIS το Σεπτέμβριο, κάτι το οποίο μπορεί να λειτούργησε ως μια ακόμη πρόφαση για τους δράστες, σύμφωνα με τις τελευταίες ανεπιβεβαίωτες αναφορές.

Η επίθεση έρχεται, επίσης, μετά από μια σειρά αποτυχημένων επιθέσεων από το ISIS, ενόψει των βασικών συνομιλιών για τη Συρία στην οποία συμμετέχουν αρκετές χώρες, ανάμεσά τους και η Γαλλία, και μόλις μετά από έναν καταστροφικό βομβαρδισμό του ISIS στη Bηρυτό την Πέμπτη. Αν υπάρχει μια σύνδεση με τη Συρία ή με τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή, κάτι για το οποίο δεν είμαστε ακόμη σίγουροι, η χθεσινή επίθεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερη στρατιωτική δράση.

Η επίθεση έρχεται μόλις μερικές εβδομάδες πριν φθάσουν στο Παρίσι περισσότεροι από 100 ηγέτες χωρών για να συμμετέχουν σε συνομιλίες για το κλίμα. Θα συναντιόντουσαν σε μια πόλη που ήταν ήδη ανήσυχη. Τώρα, θα συναντηθούν σε κάτι πολύ πιο σκοτεινό.

slate.com

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Νικόδημος avatar
    Νικόδημος 14/11/2015 13:05:11

    Ότι συμβαίνει στην γειτονιά σου, περίμενέ το στη γωνιά σου.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.