Γιατί ο Τραμπ ρισκάρει πολλά περισσότερα από έναν εμπορικό πόλεμο στοχεύοντας την Κίνα
03/03/2018 12:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί ο Τραμπ ρισκάρει πολλά περισσότερα από έναν εμπορικό πόλεμο στοχεύοντας την Κίνα

Η δέσμευση του αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τράμπ να εκδικηθεί την Κίνα επειδή "δολοφόνησε" τις ΗΠΑ στο εμπόριο ήταν μια προσωπική αποφυγή από την προεκλογική εκστρατεία του 2016, αλλά η πρόσφατη σκληρή ομιλία του κινδυνεύει να προκαλέσει μια ανταγωνιστική οικονομική αντίδραση με το Πεκίνο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε γεωπολιτικά αντίποινα σε θέματα που κυμαίνονται από τη Βόρεια Κορέαως τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Τραμπ την Πέμπτη, ότι οι ΗΠΑ θα εισαγάγουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου έχει αναστατώσει τις χρηματιστηριακές αγορές, εξόργισε τους αμερικανούς συμμάχους σε όλο τον κόσμο και έστρεψε ακόμη και προκάλεσε κριτική ακόμα και από τα μέλη του δικού του κόμματος - αλλά το αν θα σημάνει την έναρξη ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμουείναι πιθανό να εξαρτηθεί από την αντίδραση της Κίνας.

Η άμεση ανταπόκριση του Πεκίνου την Παρασκευή ήταν ήπιων τόνων - ζητώντας από τις ΗΠΑ "να συμμορφωθούν με τους πολυμερείς κανόνες του εμπορίου και να συνεισφέρουν στη διεθνή εμπορική και οικονομική τάξη" - και οι ανησυχίες για ενδεχόμενα αντίποινα για τους δασμούς έχουν επικεντρωθεί κατά κύριο λόγο στο να επιβάλλει και η Κίνα δικά της τιμωρητικά οικονομικά μέτρα. Αλλά οι Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι είναι πρόθυμοι να κάνουν αυτό που θεωρούν απαραίτητο για να "υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας", εάν ο Τραμπ εισαγάγει επιπρόσθετα μέτρα που στοχεύουν το κομμουνιστικό έθνος πιο δυναμικά και άμεσα.

Εκτός από τη μεγάλη ποικιλία από επώδυνες επιλογές οικονομικής αντίδρασης που έχει στη διάθεσή της, η Κίνα θα μπορούσε να στοχεύσει τα γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ εάν ο Τραμπ κλιμακώσει τις εμπορικές εντάσεις. "Όταν θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα και θα αναλάβουμε δράση κατά της Κίνας σχετικά με τις επενδύσεις και το εμπόριο που θα είναι πολύ πιο σημαντικά, τότε θα δείτε την αντίδρασή τους να στρέφεται σε άλλους τομείς", σύμφωνα με την Wendy Cutler, πρώην διπλωμάτη και διαπραγματευτή που υπηρετείως αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Κοινωνικής Πολιτικής για την Ασία.

Μια ανησυχία είναι ότι η Κίνα θα μπορούσε να απαντήσει σε μια περισσότερο επικεντρωμένη αμερικανική εμπορική εκστρατεία, επιβραδύνοντας τη συνεργασία της για την εφαρμογή κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας, βασικής συνιστώσας της "εκστρατείας μέγιστης πίεσης" της διοίκησης του Τραμπ για να φέρει την Πιονγκγιάνγκ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά της προγράμματα. Αμερικανοί αξιωματούχοι μυστικών πληροφοριών προειδοποιούν ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να απέχει μόλις λίγους μήνες από την επίτευξη του στόχου της, να βάλει μία κεφαλή σε έναν πύραυλο ικανή να φτάσει στην αμερικανική ηπειρωτική χώρα.

Οι αξιωματούχοι της διοίκησης τόνισαν ότι στόχος των κυρώσεων και της διπλωματικής πίεσης είναι να προωθήσουν στο μέλλον, στο μέτρο του δυνατού, το σημείο στο οποίο οι ΗΠΑ ίσως πρέπει να αποφασίσουν εάν θα αναλάβουν στρατιωτική δράση για να σταματήσουν τη Βόρεια Κορέα. Αλλά αυτό το παράθυρο -και κάθε περιθώριο σφάλματος- φαίνεται να συρρικνώνεται γρήγορα.

Παρά την εφαρμογή σειράς κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα τους τελευταίους μήνες, αξιωματούχοι των ΗΠΑ υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι η Κίνα πρέπει να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην εφαρμογή των μέτρων -και ορισμένοι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι μια ανταγωνιστική εμπορική πολιτική θα προσθέσει μόνο στην ήδη δύσκολη πρόκληση να πείσουν το Πεκίνο να εμπλακεί έντονα στο θέμα. "Οι ΗΠΑ κάνουν ό,τι μπορούν για να επιταχύνουν την επιβολή κυρώσεων στην Βόρεια Κορέα, αλλά αυτό δεν θα είναι αρκετό εκτός εάν οι Κινέζοι κάνουν το ίδιο", δήλωσε πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών στο CNN."Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η δυσαρέσκεια με τις εμπορικές πολιτικές του Προέδρου Τραμπ να εμποδίσει την προθυμία της Κίνας να συνεργαστεί και να βοηθήσει να πετάξει τη μπάλα στη Βόρεια Κορέα". "Η Βόρεια Κορέα είναι ήδη πολύ ικανή στη φοροδιαφυγή και εάν η Κίνα και η Ρωσία δεν κάνουν ό,τι μπορούν για να την αποτρέψουν, οδηγούμαστε σε μια πιο μακροπρόθεσμη κατάσταση όπου οι κυρώσεις δεν είναι αρκετά αποτελεσματικές ώστε να παρέχουν πραγματικά κίνητρα στη Βόρεια Κορέαώστε να ακολουθήσει σοβαρά μια διπλωματική πορεία ", πρόσθεσε ο πρώην αξιωματούχος.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η περιορισμένη επιρροή της Κίνας στο καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν και τα συμφέροντά της μπορεί να την εμποδίσουν να σαμποτάρει έντονα τις προσπάθειες για την ειρηνική αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, αλλά το Πεκίνο διαθέτει και πρόσθετα χαρτιά εάν οι ΗΠΑ στοχεύσουν στα εμπορικά συμφέροντά του.

Η Κίνα θα μπορούσε επίσης να απαντήσει κλιμακώνοντας τις εμπορικές εντάσεις, ανεβάζοντας το θερμόμετρο στις θάλασσες της Ανατολικής και της Νότιας Κίνας ή δυνητικά καθιστώντας δυσκολότερη τη ζωή στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σε άλλα θέματα. "Πιθανόν ήδη να αποφασίζουν ότι είναι σκόπιμο να μας προκαλέσουν προβλήματα με τους συμμάχους μας", δήλωσε ο William Reinsch, πρόεδρος της Σχολής Διεθνών Επιχειρήσεων στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.
Τελικά, μόνο ο χρόνος θα δείξει πως θα επιλέξουν να προχωρήσουν ο Τραμπ και η Κίνα. Ένας ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης δήλωσε στο CNN ότι η "κινεζική αντίδραση θα εξαρτηθεί από τη σεμνότητα ή τη σοβαρότητα των ενεργειών που λαμβάνει ο Πρόεδρος", αλλά και από το αν "η Κίνα είναι ξεχωριστή ή είναι μία από τις πολλές (χώρες)". "Είναι πολύ νωρίς να το πούμε αυτό", δήλωσε ο αξιωματούχος.

cnn.com