Γιατί ο Ομπάμα μπορεί να εξοπλίσει τους Κούρδους στη Συρία ενάντια στις επιθυμίες της Τουρκίας
22/09/2016 16:23
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί ο Ομπάμα μπορεί να εξοπλίσει τους Κούρδους στη Συρία ενάντια στις επιθυμίες της Τουρκίας

Οι New York Times ανέφεραν την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση Ομπάμα εξετάζει ένα σχέδιο για να παρέχει άμεση στρατιωτική βοήθεια στους Σύριους-Κούρδους μαχητές, ώστε να ξεκινήσουν μια επίθεση και να ανακαταλάβουν την πρωτεύουσα του ISIS, τη Ράκα. Αυτό είναι ένα σημάδι, μαζί με τη συνεχιζόμενη εκστρατεία για να ανακατάληψη της Μοσούλης στο Ιράκ, ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταστήσει την καταστροφή του ISIS προτεραιότητα τους τελευταίους μήνες της. Αφού η πρόσφατη κατάρρευση της κατάπαυσης του πυρός στη Συρία καθιστά μια πιο συνολική διευθέτηση της συριακής σύγκρουσης σχεδόν αδύνατη, αυτό μπορεί να είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να ελπίζει ο Ομπάμα.

Οι ΗΠΑ ήδη συντονίζουν επιχειρήσεις με τις Κουρδικές Λαϊκές Μονάδες Προστασίας (YPG), και πιθανόν κρυφά, παρέχοντάς τους κάποια όπλα. Παρέχουν επίσης όπλα σε μια συμμαχία Αράβων μαχητών, εγκεκριμένων από την Τουρκία, και σε Κούρδους. Αλλά απέφυγαν άμεσα τον οπλισμό του YPG, λόγω των τουρκικών αντιρρήσεων. Η Τουρκία θεωρεί τις συριακές κουρδικές πολιτοφυλακές ως σύμμαχους του PKK, της κουρδικής μαχητικής ομάδας που πολεμά στο τουρκικό έδαφος. Το να αψηφήσει τις επιθυμίες της Τουρκίας τόσο κατάφωρα θα είναι μια αρκετά μεγάλη αλλαγή.

Την Τρίτη, σε ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περιέλαβε την YPG μαζί με το ISIS και την Τζαχμπάτ αλ-Νπύσρα στον κατάλογο των τρομοκρατικών ομάδων που διεξάγουν επιθέσεις στη Συρία. Τον περασμένο μήνα, οι τουρκικές επίγειες δυνάμεις και οι υποστηριζόμενοι από τους Τούρκους αντάρτες ξεκίνησαν μια χερσαία επίθεση στη Συρία με στόχο τόσο το ISIS όσο και το να εμποδίσουν τους Κούρδους να αποκτήσουν εδάφη κατά μήκος των τουρκικών συνόρων.

Οι Κούρδοι, πολύ περιθωριοποιημένοι και προκατειλημμένοι ενάντια στον Μπασάρ αλ-Άσαντ, έχουν κηρύξει μια αυτόνομη περιοχή στην ανατολική Συρία, γνωστή στους ντόπιους ως Ροζάβα, δηλαδή το Δυτικό Κουρδιστάν. Αντί για πλήρη ανεξαρτησίας, έχουν δηλώσει ότι είναι μια ομοσπονδιακή περιοχή, ζητώντας μια δημοκρατική αποκεντρωμένη Συρία. Η κοσμική, φεμινιστική και ως επί το πλείστον δημοκρατική Ροζάβα έχει κερδίσει εξαιρετικά καλή φήμη, υπερασπιζόμενη τόσο από τα "γεράκια" των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, όσο και από αναρχικούς ακαδημαϊκούς, οι οποίοι εξωραΐζουν μερικές από τις πιο σκοτεινές πτυχές της. Οι Κούρδοι της Ροζάβα συμμερίζονται ένα μεγάλο μέρος της ιδεολογίας του τουρκικού PKK και σέβονται τον φυλακισμένο ιδρυτή του, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, αλλά ισχυρίζονται ότι είναι μια εντελώς ξεχωριστή οργάνωση. Αυτό αρκεί για την Ουάσιγκτον, αλλά προφανώς όχι για την Τουρκία. Η απόφαση για την παροχή άμεσης βοήθειας σε αυτό που η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση αναμφίβολα θα εξοργίσει την Άγκυρα.

Επομένως, γιατί να το κάνει ο Ομπάμα; Όποιος και αν είναι ο πολιτικός του στόχος, οι Σύροι Κούρδοι είναι αναμφισβήτητα μία από τις πιο αποτελεσματικές δυνάμεις που πολεμούν το ISIS. Αλλά με την πρόσφατη επιθετική της Τουρκίας, οι Σύροι Κούρδοι, δικαιολογημένα, ανησυχούν ότι η ΗΠΑ θα τους εγκαταλείψουν μόλις δεν είναι άλλο χρήσιμοι, ακριβώς όπως έγινε πολλές φορές κατά τη διάρκεια του αγώνα των Ιρακινών Κούρδων κατά του Σαντάμ Χουσεΐν. Σύμφωνα με τους Times, το σχέδιο που συζητείται περιλαμβάνει μικρά όπλα και πυρομαχικά, αλλά όχι βαρύ πυροβολικό και αντιαρματικά όπλα, όπως θα ήθελε το YPG. (Αν και φωτογραφίες δείχνουν ότι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, οι Κούρδοι έχουν πάρει στα χέρια τους κάποια από αυτά).

Το γεγονός ότι αυτή η ιστορία έρχεται στο φως μόλις μία ημέρα μετά την επιθετική ομιλία του Ερντογάν στον ΟΗΕ, φαίνεται λιγότερο σαν μια μεγάλη στροφή στη στρατηγική της μάχης και περισσότερο ως ένα πολιτικό μήνυμα προς τους Κούρδους, ότι οι ΗΠΑ παίρνουν τη συμμαχία στα σοβαρά - και προς τον Ερντογάν, ότι δεν μπορεί να αποφασίζει όταν πρόκειται για την στρατηγική των ΗΠΑ ενάντια στο ISIS.

Οι σχέσεις της κυβέρνησης Ομπάμα και της τουρκικής κυβέρνησης έχουν επιδεινωθεί εδώ και αρκετό καιρό, ιδίως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία πριν από δύο μήνες και την επιθετική καταστολή του Ερντογάν στη συνέχεια. Αυτές οι σχέσεις δεν έχουν βοηθηθεί από τις τουρκικές απαιτήσεις να παραδώσει η Ουάσιγκτον τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος ζει στις ΗΠΑ, και τον οποίο κατηγορεί ο Ερντογάν για την οργάνωση του πραξικοπήματος, ενώ επανειλημμένα τον αποκάλεσε τρομοκράτη στην ομιλία του την Τρίτη.

Προς ενόχληση της κυβέρνησης Ομπάμα, είναι σαφές εδώ και αρκετό καιρό ότι οι προτεραιότητες της Τουρκίας στη Συρία είναι να περιορίσει τους Κούρδους, να βοηθήσει τους αντάρτες εναντίον του Άσαντ και να πολεμήσει το ISIS - με αυτή τη σειρά. Όταν η κυβέρνηση είχε ακόμη μια ελπίδα να αποκαταστήσει κάτι που να μοιάζει με ειρήνη και σταθερότητα στη Συρία, ήταν απαραίτητο να εξευμενίσει την Τουρκία, έναν από τους σημαντικότερους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης του Άσαντ. Τώρα που ο Ομπάμα φαίνεται να έχει αποφασίσει ότι ο πιο χοντροκομμένος και απλός στόχος να διώξει το ISIS θα υπερισχύει κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους της θητείας του, το να κρατά την Τουρκία ευτυχισμένη είναι λιγότερο σημαντικό.

slate.com