Γιατί ο Ντόναλντ Τραμπ  πήγε στο Μεξικό
31/08/2016 19:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί ο Ντόναλντ Τραμπ πήγε στο Μεξικό

Η ήδη παράξενη προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ έφτασε σε εντελώς… νέα επίπεδα παραξενιάς το βράδυ της Τρίτης, όταν ο Νεοϋορκέζος μεγιστάνας ανακοίνωσε ότι πρόκειται να κάνει μια γρήγορη εξόρμηση στο Μεξικό για να επισκεφθεί τον πρόεδρο της χώρας, πριν από την πολυαναμενόμενη ομιλία του για τη μετανάστευση. Πολλά ρεπορτάζ μάλιστα, αναφέρουν ότι μπορεί να δώσει αυτή την ομιλία από το Μεξικό.

Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος εξετάζει τις προοπτικές της επίσκεψης μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο. Η προοπτική του πρωτοφανούς ταξιδιού έρχεται τη στιγμή που ο Τραμπ ετοιμάζεται να ανακοινώσει αυτό που θα μπορούσε να είναι η πιο δύσκολη απόφαση της πολιτικής εκστρατείας του: θέση του για τη μετανάστευση. Ο 70χρονος υποψήφιος έχει υποσχεθεί να χτίσει ένα τείχος κατά μήκος των συνόρων του Μεξικού, να αναγκάσει το Μεξικό να τον πληρώσει και να απελάσει τους κατ' εκτίμηση 11 εκατομμύρια μετανάστες χωρίς έγγραφα από την Κεντρική Αμερική.

Ωστόσο, έχοντας επίγνωση ότι χρειάζεται να προσεγγίσει τους ισπανόφωνους ψηφοφόρους αν θέλει να έχει κάποια πιθανότητα να κερδίσει τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ τις τελευταίες ημέρες έχει αναθεωρήσει τη θέση του στο θέμα. Σε μια κίνηση που οι αναλυτές χαρακτηρίζουν ως "ηπιότερη στροφή", ο Τραμπ μίλησε με θερμά λόγια για εκείνους τους μετανάστες που έχουν ταξιδέψει στις ΗΠΑ παράνομα, αλλά στη συνέχεια, συνεισέφεραν στις οικογένειές τους και στην κοινωνία των ΗΠΑ. Μετά από μια συνάντηση αυτό το μήνα με ηγέτες των ισπανόφωνων, ο νέος διευθυντής της προεκλογικής του εκστρατείας δήλωσε πως η στάση του Τραμπ για τις απελάσεις επρόκειτο "να προσδιοριστεί".

Ο Τραμπ είχε προγραμματίσει να μιλήσει για τη μετανάστευση την Τετάρτη το βράδυ στο Φοίνιξ. Ωστόσο, ορισμένα ρεπορτάζ αναφέρουν ότι μπορεί να το κάνει από το Μεξικό. Το Associated Press ανέφερε ότι τα ταξίδια των προεδρικών υποψηφίων στο εξωτερικό, ακόμη και σε μια γειτονική χώρα όπως το Μεξικό, ήταν μια τεράστια επιχείρηση όσον αφορά την ασφάλεια και την υλικοτεχνική υποδομή.

Ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, Κρις Κρίστι, στενός σύμβουλος του Τραμπ, ήταν μεταξύ εκείνων που τον πίεσαν να κάνει το ταξίδι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων. Ο Κρίστι έκανε και ο ίδιος ένα ταξίδι στην Πόλη του Μεξικού τον Σεπτέμβριο του 2014 και έχει μια θερμή σχέση με τον πρόεδρο του Μεξικού. Ο Μεξικανός πρόεδρος, το όνομα του οποίου εμπλέκεται σε πολλά σκάνδαλα και η δημοτικότητά του καταρρέει, αντιτάχθηκε σθεναρά στα σχόλια του Τραμπ και αρνήθηκε τις προτάσεις του να πληρώσει το Μεξικό για το τείχος. Την Τρίτη το βράδυ, υπήρχε έντονη φημολογία ως προς το τι είχε να κερδίσει ο μεξικανός ηγέτης από την πρόσκληση του πρώην τηλεαστέρα κατά την συνάντησή τους.

Πολλοί Μεξικανοί διαμαρτύρονται για την απόφαση του προέδρου τους να δεχθεί τον "χειρότερο εχθρό τους". Οι διαμαρτυρίες πάντως δεν ήταν εκτεταμένες, καθώς δεν δόθηκε ιδιαίτερη κάλυψη στο αιφνιδιαστικό ταξίδι από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ο Πένια Νιέτο δέχεται ισχυρές πιέσεις για να διαμαρτυρηθεί ευθέως στον Τραμπ για τις θέσεις του. Να σημειωθεί ότι αυτό είναι το πρώτο ταξίδι του Τραμπ στο εξωτερικό για να συναντηθεί με ξένο ηγέτη.

independent.co.uk, nytimes.com