Γιατί ο Κιμ Γιονγκ Ουν θέλει το πυρηνικό οπλοστάσιο;
04/09/2017 11:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί ο Κιμ Γιονγκ Ουν θέλει το πυρηνικό οπλοστάσιο;

Τι θέλει ο Κιμ Γιονγκ Ουν; Αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο να απαντηθεί από τα τεχνικά ερωτήματα σχετικά με τις βόμβες του Κιμ και την εμβέλεια των πυραύλων που απασχολούν επί χρόνια Αμερικανούς, Ιάπωνες και Νοτιοκορεάτες αξιωματούχους. Μετά την υπόγεια δοκιμή της Βόρειας Κορέας την Κυριακή, είναι πλέον γνωστή η δύναμη του πυρηνικού οπλοστασίου της, ακόμη και αν παραμένει το μυστήριο για την αλήθεια του ισχυρισμού της Β. Κορέας ότι πυροδότησε μια βόμβα υδρογόνου.

Έχουν περάσει έξι χρόνια από τότε που ο Κιμ ανέλαβε την εξουσία και άρχισε να εκτελεί εκείνους που τον αμφισβητούν -μερικές φορές με αντιαεροπορικό πυροβόλο όπλο - και δεν υπάρχει κανένα ζήτημα που να συγχέει τους αναλυτές περισσότερο από τα κίνητρα ενός 33χρονου δικτάτορα, του οποίου κάθε κίνηση αποτελείται από μία δαιμόνια στρατηγική, μια κίνηση αυτοσυντήρησης και ένα μέρος πυρηνικού ναρκισσισμού. Η συμβατική σοφία έλεγε πάντα ότι τα κίνητρα του Κιμ, όπως και του πατέρα του και του παππού του προηγουμένως, προκαλούνταν κυρίως από μια βαθιά επιθυμία να διατηρηθεί η οικογενειακή επιχείρηση - μια μικρή χώρα που είναι ένας απίθανος, περιφραγμένος επιζών του Ψυχρού Πολέμου.

Αλλά στο εσωτερικό της διοίκησης Τραμπ, πολλοί έχουν αρχίσει να αμφισβητούν τη μακρόχρονη υπόθεση ότι τα πυρηνικά του είναι ουσιαστικά αμυντικά, μια προσπάθεια για να εμποδίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους της να βρουν την κατάλληλη στιγμή για να προσπαθήσουν να τον ανατρέψουν. Ο πραγματικός στόχος του Κιμ μπορεί να είναι ο εκβιασμός, υποστηρίζουν - το είδος που θα ήταν δυνατό μόλις η Βόρεια Κορέα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το Λος Άντζελες ή το Σικάγο ή τη Νέα Υόρκη.

Μπορεί να χωρίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες από δύο συμμάχους - την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα - οι οποίοι αναρωτιούνται εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τους προστατεύσουν πραγματικά και σχεδόν να αναμένουν από τον Τραμπ να καλύψει την απειλή της προεκλογικής εκστρατείας του, ότι θα μπορούσε να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τον Ειρηνικό. Ή μπορεί να αφορά ότι ο Κιμ θα γίνει ένας ισχυρός "παίχτης", ένας άνδρας που ο Τραμπ και ο Σι Τζινπίνγκ - οι ηγέτες των δύο υπερδυνάμεων με τους οποίους ο Κιμ έχει εμμονή - πρέπει να τον αντιμετωπίσουν ισότιμα. Ίσως είναι και τα τρία.

Πολύ λίγοι άνθρωποι εκτός της Βόρειας Κορέας συναντήθηκαν με τον Κιμ, συμπεριλαμβανομένων των υποτιθέμενων προστατών του, των Κινέζων. Αποστάτες εμφανίζονται περιοδικά στο Λονδίνο ή στη Σεούλ και προσφέρουν πληροφορίες, αλλά λίγοι γνωρίζουν αληθινά τα πράγματα εκ των έσω. Τα έγγραφα που αποκαλύφθηκαν από τον Έντουαρντ Σνόουντεν δείχνουν ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών μπήκαν στα συστήματα πληροφορικής του Αναγνωριστικού Γενικού Γραφείου - τη CIA της Βόρειας Κορέας - αλλά έμαθαν περισσότερα για τις επιχειρήσεις παρά για τις προθέσεις.

"Όποιος σας λέει τι θέλει η Βόρεια Κορέα, είτε λέει ψέματα είτε μαντεύει", δήλωσε ο Γιον Βολφστχαλ, μελετητής στο πρόγραμμα πυρηνικής πολιτικής στο Carnegie Endowment για τη Διεθνή Ειρήνη και πρώην διευθυντής για τον έλεγχο των όπλων και τη μη διάδοση όπλων στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας υπό τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. "Δεν γνωρίζουμε τι τρώει ο Κιμ Γιονγκ-ουν για πρωινό, οπότε πώς μπορούμε να γνωρίζουμε ποιος είναι ο πραγματικός σκοπός του; Απλά δεν έχουμε αρκετές πληροφορίες για την προσωπική σκέψη του".

Σε δημόσιες δηλώσεις, η χώρα έχει καταστήσει σαφές ότι επιθυμεί να γίνει δεκτή ως πλήρες μέλος της διεθνούς κοινότητας και ότι θέλει να αναπτύξει την οικονομία της παράλληλα με το πυρηνικό της πρόγραμμα. Έχει επίσης ως μακροπρόθεσμο στόχο την επιθυμία να επανενωθεί με τη Νότια Κορέα -με τους όρους της Βόρειας. Αν και ο Κιμ κάνει επανειλημμένες απειλές εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νότιας Κορέας, εξαρτάται πάντα από τους Αμερικανούς ή τους Νοτιοκορεάτες αν θα συνεχίζουν την "εχθρική πολιτική" τους ενάντια στη Β. Κορέα.

Αλλά τίποτα από αυτά δεν εξηγεί το ρυθμό με τον οποίο ο Κιμ -με καλύτερη τεχνική αντίληψη και πιο βάρβαρος από τον πατέρα του- προσπάθησε τον προηγούμενο χρόνο για να αναπτύξει ένα οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων που μπορεί να χτυπήσει πολλαπλούς στόχους στις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες. "Θέλει να αποδείξει την ικανότητά του να θέσει μια πόλη των ΗΠΑ σε κίνδυνο πυρηνικής επίθεσης", δήλωσε ο Μάικλ Μόρελ, πρώην αναπληρωτής διευθυντής της CIA, στο "Face the Nation" του CBS την Κυριακή. "Αυτό είναι που τον καθοδηγεί".

Έχει σχεδόν επιτύχει αυτόν τον στόχο. Η πιο συνηθισμένη εξήγηση είναι ότι ο Κιμ πιστεύει ότι από τη στιγμή που μπορεί να χτυπήσει το Λος Άντζελες ή ίσως τη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα ρίσκαραν ποτέ να του κάνουν αυτό που βοήθησαν να γίνει στον Μουαμάρ Καντάφι, πρώην ηγέτη της Λιβύης. Ο Καντάφι εγκατέλειψε όλα τα στοιχεία του εκκολαπτόμενου προγράμματος πυρηνικών όπλων το 2003, με αντάλλαγμα τις υποσχέσεις οικονομικής βοήθειας από τη Δύση. Αυτό ποτέ δεν υλοποιήθηκε πλήρως. Και μόλις έγινε μια εξέγερση εναντίον του, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ευρωπαίοι σύμμαχοι και μερικά αραβικά κράτη τον βομβάρδισαν. Τον βρήκαν οι δυνάμεις των ανταρτών και τον εκτέλεσαν.

Αλλά ίσως να υπάρχει κάτι περισσότερο από μια στρατηγική αυτοσυντήρησης εδώ. Ο Κιμ, μερικοί σύμβουλοι του Τραμπ και εξωτερικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι μπορεί να αναγκάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποσύρουν κυρώσεις και να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη Νότια Κορέα, η οποία ενοχλεί μόνιμα την Πιονγκγιάνγκ.

Εκεί όπου οι αναλυτές αποκλίνουν είναι αυτό που θα μπορούσε να κάνει αν οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν πραγματικά αποσύρει κάποιες ή όλες τις δυνάμεις τους, όπως υποστήριξε ο πρώην επικεφαλής στρατηγικής του Τραμπ, Στίβεν Μπάνον, ότι εξετάζει η Ουάσιγκτον. Ένας φόβος είναι ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το πυρηνικό του οπλοστάσιο ως ασπίδα για στρατιωτική εισβολή στη Νότια Κορέα σε μια προσπάθεια επανένωσης της χερσονήσου με τη βία.

Η ανησυχία, λένε όσοι φοβούνται ότι η Β. Κορέα σκέφτεται αυτή την επιλογή, είναι ότι η ικανότητά της να χτυπήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με πυρηνικούς πυραύλους θα μπορούσε να υπονομεύσει την ικανότητα των Αμερικανών να εγγυηθούν ότι θα προστατεύσουν τη Νότια Κορέα, καθώς και την Ιαπωνία, από την επίθεση. "Εάν οι Αμερικανοί αντιμετωπίσουν μια επιλογή μεταξύ του Σαν Φρανσίσκο και της Σεούλ, θα επιλέξουν το Σαν Φρανσίσκο", δήλωσε ο Αντρέι Λάνκοφ, ειδικός της Βόρειας Κορέας στο Πανεπιστήμιο Κουκμίν στη Σεούλ.

Με βάση αυτόν τον υπολογισμό, ο Λάνκοφ δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα "μπορεί να προκαλέσει μια σύγκρουση στη Νότια Κορέα και έπειτα μπορεί βασικά να θέσει ένα τελεσίγραφο στις Ηνωμένες Πολιτείες λέγοντας στους Αμερικανούς ότι εάν εμπλακούν, θα λάβουν ουσιαστικά μία Βορεοκορεάτικη επίθεση ως αντίποινα".

Μια τέτοια σύγκρουση θα ήταν καταστροφική για την Ασία και θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων ζωών. Αλλά θα υπονόμευε επίσης κάθε διαβεβαίωση που έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε άλλους συμμάχους, από το ΝΑΤΟ ως τη Νέα Ζηλανδία, για την υπεράσπισή τους. Η πιθανότητα η Β. Κορέα να χρησιμοποιήσει τη δύναμη για την επανένωση της χερσονήσου, λέει ο Λάνκοφ, είναι "μικρή αλλά πραγματική". Είναι επίσης ένας από τους επιδιωκόμενους στόχους του καθεστώτος, αν και αυτός -ελλείψει πυρηνικών όπλων- δεν είχε ποτέ μια ρεαλιστική ελπίδα να επιτύχει. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι μια φαντασίωση, με ή χωρίς πυρηνικό οπλοστάσιο. "Η Βόρεια Κορέα δεν έχει τη δύναμη να διεξάγει έναν πόλεμο που θα μπορούσε να διαρκέσει πολύ καιρό για την βίαιη ενοποίηση", δήλωσε ο Τσο Χαν-μπαμ, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Εθνικής Ενότητας, ένα χρηματοδοτούμενο από το κράτος νοτιοκορεάτικο think tank. "Δεν υπάρχει τρόπος η Βόρεια Κορέα, ενώ υποφέρει από έλλειψη τροφίμων, να απελευθερώσει τους Νοτιοκορέατες με τη βία". Ο Κιμ, υποστηρίζει ο Τσο, "δεν έχει καμία πρόθεση να πραγματοποιήσει τα λόγια του".

Μπορεί να έχει δίκιο, αλλά δεδομένου του άθλιου ιστορικού της πρόβλεψης των προθέσεων του Κιμ, ούτε οι ηγέτες της Αμερικής ούτε της Νότιας Κορέας φαίνονται να είναι πρόθυμοι να κάνουν αυτή την υπόθεση. (Ένας ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης Τραμπ σημείωσε ότι το 1950 όλοι υπέθεταν ότι η Β. Κορέα ήταν πολύ αδύναμη για να εισβάλει στη Νότια και έκαναν λάθος). "Είναι σημαντικό να ληφθεί σοβαρά υπόψη η απειλή της Πιονγκγιάνγκ", δήλωσε ο Μπ Γιονγκρίν, κοσμήτορας της μεταπτυχιακής σχολής διεθνών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Γιονσέι στη Σεούλ.

Υπάρχει και μια άλλη, λιγότερο δραματική ερμηνεία των προθέσεων του Κιμ. Ο συνδυασμός του αναπτυσσόμενου πυρηνικού του προγράμματος και του συνεχώς εντυπωσιακού κυβερνοπρογράμματός του μπορεί να επιτρέψει στη Β. Κορέα να ξεφύγει με μικρότερες προκλήσεις, χωρίς φόβο για στρατιωτικά αντίποινα. Ο Κιμ πλήρωσε ένα πολύ μικρό τίμημα για την κυβερνοεπίθεση που έπληξε το 70% των συστημάτων πληροφορικής της Sony Pictures Entertainment πριν από τρία χρόνια. Δεν υπήρξαν αντίποινα για τις επιθέσεις του στις τράπεζες και τις εταιρείες των μέσων ενημέρωσης της Νότιας Κορέας, για την υποτιθέμενη κλοπή χρημάτων από την κεντρική τράπεζα του Μπαγκλαντές ή το ρόλο του σε μια πρόσφατη επίθεση που έπληξε τα νοσοκομεία της Βρετανίας με απαιτήσεις λύτρων. Μπορεί να προσπαθήσει να επεκτείνει τις κυβερνοεπιθέσεις για κέρδος ή να εκβιάσει χώρες για οικονομική βοήθεια.

Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι το καθεστώς θα χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά του όπλα για να κερδίσει το προβάδισμα σε τυχόν μελλοντικές διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους. Στο παρελθόν, οι διαπραγματευτές υπέθεσαν ότι η Βόρεια Κορέα είναι διατεθειμένη να ανταλλάξει το πυρηνικό της πρόγραμμα με αντάλλαγμα την οικονομική υποστήριξη ή την ειρηνευτική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, πράγμα που θα σήμαινε μια τελική διευθέτηση της επταετούς σύγκρουσης στη χερσόνησο. (Σύμφωνα με την ανακωχή των Ηνωμένων Εθνών που ανέστειλε τον Κορεατικό πόλεμο το 1953, η Βόρεια Κορέα εξακολουθεί να είναι τεχνικά σε πόλεμο με τη Νότια Κορέα και τους συμμάχους της).

Αλλά τώρα, η ελπίδα ότι οι κυρώσεις θα οδηγήσουν τη Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει ένα οπλοστάσιο στο οποίο έχει επενδύσει τόσα πολλά, φαίνεται σχεδόν σα μια φαντασία. Αντίθετα, γίνεται λόγος για το αν, ως προσωρινό βήμα, ο Κιμ θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να παγώσει τα προγράμματά του στο σημερινό επίπεδο. Αν ναι, η τεράστια συσσώρευση των τελευταίων ετών μπορεί να έχει μια εύκολη εξήγηση: Πριν διαπραγματευτεί ένα πάγωμα, ο Κιμ μπορεί να θέλει μια πυρηνική ικανότητα πολύ μεγάλη για να αποσυναρμολογηθεί. Εν ολίγοις, θέλει να αντιμετωπιστεί όπως το Πακιστάν ή η Ινδία, που κατέστησαν σαφές ότι δεν θα ανταλλάξουν ποτέ τα πυρηνικά τους οπλοστάσια. Σε γενικές γραμμές, ο κόσμος έχει σταματήσει να απαιτεί να το κάνουν.

Οι εγχώριες πολιτικές επίσης λειτουργούν. Η διατήρηση των πυρηνικών όπλων αφορά επίσης το πώς το καθεστώς Κιμ μπορεί να προκαλέσει με τον καλύτερο τρόπο φόβο και πίστη στο λαό της χώρας. "Για να δικαιολογήσουν αυτά που έχουν κάνει όλα αυτά τα χρόνια, χρειάζονται ο εχθρός των Ηνωμένων Πολιτειών να συνεχίσει να υπάρχει", δήλωσε η Σούζαν Ντιμάτζιο, διευθύντρια και ανώτερος συνεργάτιδα της ερευνητικής ομάδας New America που συμμετείχε σε ανεπίσημες συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα. "Μόλις ο εχθρός φύγει, τότε δεν θα έχουν το σκεπτικό πλέον να κρατήσουν αυτήν την κοινωνία σε πλήρη απομόνωση".

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι Βορειοκορεάτες δεν έχουν κατάλογο με όσα επιθυμούν εάν και όποτε του προσφερθεί μια θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η Β. Κορέα έχει επανειλημμένα ζητήσει την αναστολή των ετήσιων πολεμικών ασκήσεων που διεξάγονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Κορέα και την ενδεχόμενη απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων από τη χερσόνησο. Είναι πιθανό να θέλει μια εγγύηση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να τοποθετήσουν ξανά πυρηνικά όπλα τακτικής στη Νότια Κορέα. Σίγουρα θα επιδιώξει την άρση των κυρώσεων, καθώς και κάποια οικονομική βοήθεια και διπλωματική αναγνώριση.

Οι επικριτές των διαπραγματεύσεων του παρελθόντος με τη Βόρεια Κορέα αναφέρουν ότι δεν θα ικανοποιηθεί ποτέ. "Είναι ακριβώς αυτή η ατελείωτη λίστα των απαιτήσεων που όλο ξεφεύγει", δήλωσε ο Μπρους Κλίνγκερ, ένας Κορεάτης και Ιάπωνας ειδικός στο Ίδρυμα Heritage στην Ουάσινγκτον. Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι αυτό που θέλει η Βόρεια Κορέα είναι ο σεβασμός. "Υπάρχει μια ορισμένη καθολικότητα που θέλει να αναγνωριστεί και να γίνει σεβαστή", δήλωσε ο Κάμερον Μάντερ, πρώην πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στο Πακιστάν και νυν πρόεδρος του EastWest Institute. "Και επειδή οι Αμερικανοί το θεωρούν αυτό δεδομένο, δεν βλέπουν πόσο βαθύ κίνητρο μπορεί να είναι αυτή την αναζήτηση σεβασμού ".

Ωστόσο, η επίτευξη αυτής της επιθυμίας μπορεί να είναι δύσκολη για τους πολιτικούς που δεν θέλουν να φαίνεται ότι υποκύπτουν σε έναν δικτάτορα. Το πιο πολύ που ο Πρόεδρος Τραμπ έκανε ήταν να πει σε μια συγκέντρωση στο Φίνιξ τον περασμένο μήνα ότι σέβεται το γεγονός ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν "αρχίζει να μας σέβεται". Αν αυτό ήταν ποτέ αλήθεια, δεν κράτησε πολύ.

nytimes.com