Γιατί η «μουσουλμανική απαγόρευση» του Ντόναλντ Τραμπ θα αυξήσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις
31/01/2017 11:03
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί η «μουσουλμανική απαγόρευση» του Ντόναλντ Τραμπ θα αυξήσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις

Οι σαλαφιστές-τζιχαντιστές ηγέτες δεν είναι ηλίθιοι. Θα δουν ότι, αν ο Τραμπ, απρόκλητος από κάθε τρομοκρατική επίθεση, ενεργήσει με τόσο αυτοκαταστροφικό σθένος, τότε μερικές βόμβες ή πυροβολισμοί που απευθύνονται σε αμερικανικούς στόχους θα οδηγήσουν σε περισσότερες ένοπλες διώξεις μουσουλμάνων – κάτι το οποίο είναι ακριβώς αυτό που θέλουν, γράφει ο Patrick Cockburn.

Η ταξιδιωτική απαγόρευση του Ντόναλντ Τραμπ για τους πρόσφυγες και τους επισκέπτες από επτά μουσουλμανικές χώρες που εισέρχονται στις ΗΠΑ κάνει μια τρομοκρατική επίθεση σε Αμερικανούς στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό, περισσότερο παρά λιγότερο πιθανή. Και αυτό επειδή ένας από τους κύριους σκοπούς της Αλ Κάιντα και του Isis στην εκτέλεση των φρικαλεοτήτων, είναι να προκαλέσουν μια υπερβολική αντίδραση που κατευθύνεται προς τις μουσουλμανικές κοινότητες και τα κράτη. Μια τέτοια κοινότοπη τιμωρία αυξάνει κατά πολύ τη συμπάθεια στις κινήσεις των σαλαφιστών-τζιχαντιστών μεταξύ των 1,6 δισεκατομμυρίων μουσουλμάνων που αποτελούν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η κυβέρνηση Τραμπ δικαιολογεί τη δράση της ισχυριζόμενη ότι διδάχθηκε από την καταστροφή των Δίδυμων Πύργων και την 11η Σεπτεμβρίου. Αλλά έχει μάθει το λάθος μάθημα: η μεγάλη επιτυχία του Μοχάμετ Ατα και των δεκαοκτώ αεροπειρατών του δεν ήταν την ημέρα που αυτός και άλλοι 3.000 άλλοι πέθαναν, αλλά όταν ο Πρόεδρος Τζορτζ Μπους απάντησε. Οδηγώντας τις ΗΠΑ σε πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, που είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Η Αλ-Κάιντα και οι κλώνοι της ήταν μια μικρή οργάνωση με σχεδόν χίλιους μαχητές στο νοτιοανατολικό Αφγανιστάν και το βορειοδυτικό Πακιστάν. Όμως, χάρη στις καταστροφικές αποφάσεις του Μπους μετά την 11η Σεπτεμβρίου, έχει πλέον δεκάδες χιλιάδες μαχητές, δισεκατομμύρια δολάρια κεφάλαια και κύτταρα σε δεκάδες χώρες. Λίγοι πόλεμοι έχουν αποτύχει τόσο αποδεδειγμένα ή τόσο άσχημα όσο ο "πόλεμος κατά της τρομοκρατίας". Οι μαχητές του Isis και της Αλ-Κάιντα συχνά υποτίθεται ότι εμπνέονται απλά από μια δαιμονική παραλλαγή του Ισλάμ -και αυτό είναι σίγουρα το πώς ο Τραμπ έχει περιγράψει τα κίνητρά τους- αλλά στην πράξη ήταν οι υπερβολές του αντιτρομοκρατικού μηχανισμού, όπως τα βασανιστήρια και η απόδοση, το Γκουαντάναμο και το Αμπού Γκράιμπ, που ενήργησαν ως στρατολόγοι των σαλαφιστικών-τζιχαντιστικών κινήσεων.

Η κυβέρνηση Τραμπ τώρα, στέλνοντας ένα μήνυμα στην Αλ Κάιντα και το ISIS, που η Ουάσιγκτον είναι εύκολα προκάλεσε στην ανόητη και αντιπαραγωγική καταστολής με στόχο μουσουλμάνους γενικότερα. Αυτοί που επηρεάζονται μέχρι στιγμής είναι περιορισμένοι σε αριθμό και οι λιγότερο πιθανό να εμπλέκονται σε τρομοκρατικές επιθέσεις. Αλλά ο πολιτικός αντίκτυπος είναι ήδη τεράστιος. Οι σαλαφιστές-τζιχαντιστές ηγέτες μπορεί να είναι τέρατα σκληρότητας και μισαλλοδοξίας, αλλά δεν είναι ηλίθιοι. Θα δουν ότι αν ο Τραμπ, απρόκλητος από κάθε τρομοκρατική επίθεση, θα ενεργήσει με τόσο αυτοκαταστροφικό σθένος, τότε μερικές βόμβες ή πυροβολισμοί σε αμερικανικούς στόχους θα οδηγήσουν σε περισσότερες ένοπλες διώξεις των μουσουλμάνων.

Όπως και οι ηγέτες παντού, οι διοικητές του Isis θα αναρωτηθούν πόσο ανισόρροπος είναι πραγματικά ο Τραμπ. Το απαγορευτικό διάταγμα μπορεί εν μέρει να είναι ένας έντονος τρόπος για να εξασφαλίσει ο Τραμπ στους ψηφοφόρους του ότι θα πρέπει να πληρούνται οι δεσμεύσεις του κατά την προεκλογική εκστρατεία. Αλλά οι δημαγωγοί τείνουν να γίνονται τα πλάσματα της δικής τους ρητορικής και σίγουρα τα λόγια και οι πράξεις του Τραμπ θα παρουσιαστούν ως μια σεκταριστική διακήρυξη πολέμου από πολλούς μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο. Το Isis θα διαπιστώσει επίσης ότι πιέζοντας τις επιθέσεις του, θα εμβαθύνει τις διαιρέσεις εντός της αμερικανικής κοινωνίας.

Ο Μπους στόχευσε τον Σαντάμ Χουσεΐν και το Ιράκ ως απάντηση στην 11η Σεπτεμβρίου, αν και ήταν αυτονόητο ότι ο ιρακινός ηγέτης και το καθεστώς του δεν είχαν καμία σχέση με αυτό. Ήταν διαβόητο ότι οι 15 από τους 19 από τους αεροπειρατές ήταν Σαουδάραβες, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ήταν Σαουδάραβας και τα χρήματα για την επιχείρηση προήλθαν από ιδιώτες Σαουδάραβες δωρητές, αλλά στη Σαουδική Αραβία δόθηκε ελεύθερη διάβαση ανεξάρτητα από τις ισχυρές αποδείξεις συνενοχής της.

Περίπου η ίδια παράξενο λανθασμένη στόχευση των μουσουλμανικών χωρών που είναι λιγότερο πιθανό να στείλουν τρομοκράτες στις ΗΠΑ συμβαίνει και το 2017, όπως συνέβη το 2001. Αν και η 11η Σεπτεμβρίου αναφέρεται ως μια εξήγηση για το εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ, καμία από τις χώρες των οποίων οι πολίτες συμμετείχαν (Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αίγυπτος και Λίβανος) δεν αντιμετωπίζουν περιορισμούς. Οι άνθρωποι στους οποίους απαγορεύεται η είσοδος προέρχονται από το Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, το Σουδάν, την Υεμένη και τη Σομαλία. Δεδομένου ότι οι κύριοι στόχοι της Αλ Κάιντα και του Isis είναι Σιίτες μουσουλμάνοι κυρίως στο Ιράκ, αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου, το Ιράν είναι το τελευταίο μέρος που είναι πιθανό να είναι η βάση τους.

Μετά τις μεγάλες νίκες του Isis στο 2014, όταν κατέλαβε τη Μοσούλη και κατέκτησε μια μεγάλη περιοχή στο Ιράκ και τη Συρία, έχει ηττηθεί από μυριάδες εχθρούς. Αν και αγωνίζεται σκληρά, η ενδεχόμενη ήττα του φαινόταν αναπόφευκτη, αλλά με τον Τραμπ να τροφοδοτεί τον σεκταριστικό πόλεμο μεταξύ Μουσουλμάνων και μη Μουσουλμάνων που το Isis και η Αλ-Κάιντα πάντα ήθελε να προκαλέσουν, οι προοπτικές τους φαίνονται πιο φωτεινές σήμερα, από ό,τι εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα.

independent.co.uk