Γιατί η  Μέρκελ μπορεί να είναι η απάντηση στον λαϊκισμό
21/11/2016 21:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί η Μέρκελ μπορεί να είναι η απάντηση στον λαϊκισμό

Η απόφαση της Άνγκελα Μέρκελ να είναι και πάλι υποψήφια για την καγκελαρία παρουσιάζει πολλές νέες ευκαιρίες και θα μπορούσε να είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να δώσει μια απάντηση στο αυξανόμενο κύμα λαϊκισμού, σχολιάζει ο Kay-Alexander Scholz.

Η Άνγκελα Μέρκελ είναι ήδη καγκελάριος της Γερμανίας επί 11 χρόνια και ηγέτης της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) επί 16 χρόνια. Σε αυτό το διάστημα, έχει επιτύχει πολλά: η Γερμανία βελτίωσε το πρόβλημα χρέους της, η ανεργία της μειώθηκε στο μισό και διπλασιάστηκαν οι δαπάνες για την έρευνα. Η Μέρκελ έχει επίσης εκσυγχρονίσει το κόμμα της.

Η Γερμανία έχει επίσης γίνει μια δυνατότερη φωνή στην εξωτερική πολιτική, συχνά επειδή άλλες χώρες παρέμειναν σιωπηλές. Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, την ευρωπαϊκή κρίση χρέους και την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, η καγκελαρία της Γερμανίας διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Για κάποιους, όμως, η Μέρκελ έχει "επιτύχει" πάρα πολύ. Οι μεγαλύτεροι συντηρητικοί του κόμματός της είναι ενοχλημένοι για την προώθηση σοσιαλδημοκρατικών αρχών και οι μισοί Γερμανοί πιστεύουν ότι η βούληση της καγκελαρίου να επιτρέψει σε ένα εκατομμύριο μετανάστες να εισέλθουν στη χώρα ήταν πολύ γενναιόδωρη. Η οργή που δημιούργησε αυτή η κίνηση - και η τρέχουσα τάση επικρίσεων της ελίτ- επέτρεψε στο δεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AFD) να αναπτυχθεί και να σχηματίσει δεσμούς με παρόμοιες ομάδες σκέψης σε όλο τον κόσμο. Μερικοί λένε ότι η Μέρκελ έχει κάνει πολύ λίγα για να αποτρέψει τους κινδύνους που δημιούργησαν οι πολιτικές της.

Παρότι έχει λάβει πολλούς επαίνους από το εξωτερικό αυτή τη στιγμή (που η ίδια αντιμετωπίζει επιφυλακτικά ως συνήθως), οι γνώμες σχετικά με τη Μέρκελ στη Γερμανία διίστανται. Αν αποχωρούσε τώρα, η αποχώρησή της δεν θα ήταν και τόσο ένδοξη.

Δεν υποχωρεί

Υπάρχει μια γερμανική παροιμία που λέει: "Θα πρέπει να φας τη σούπα που κατέστρεψες". Αυτό δεν αφορά το να χαίρεσαι με τα λάθη των άλλων, αλλά περισσότερο το να αντιμετωπίζεις τα ζητήματα που έχεις δημιουργήσει. Η Μέρκελ είναι περισσότερο από πιθανό να κερδίσει αυτές τις εκλογές, κάτι που θα της έδινε άλλα τέσσερα χρόνια για να διορθώσει και να διαμορφώσει περαιτέρω ό, τι άρχισε- ειδικά στον τομέα της προσφυγικής κρίσης της Ευρώπης. Το γεγονός ότι είναι έτοιμη να αναλάβει αυτή την πρόκληση, θα της δώσεις αρκετή συμπάθεια στην πορεία της.

Η Μέρκελ έχει τώρα την ευκαιρία να αποδείξει ότι, παρά όλο το χρόνο της εργασίας της στην ευρωπαϊκή και διεθνή σκηνή, δεν έχει ξεχάσει τις ανησυχίες των απλών Γερμανών.

Η επανεκλογή της θα μπορούσε επίσης να είναι μια ευκαιρία για να παράσχει ισχυρές λύσεις για το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών και μεταξύ των ανθρώπων στις πόλεις και στην ύπαιθρο. Αυτό θα επιβραδύνει (ή καλύτερα ακόμα, θα αντιστρέψει) τις τρέχουσες τάσεις της κοινωνικής ανισότητας και την πολιτική πόλωση, τις κύριες αιτίες του δεξιού λαϊκισμού.

Παλεύοντας με την έκρηξη λαϊκισμού

Η νυν (και κατά πάσα πιθανότητα και μέλλουσα) Γερμανίδα καγκελάριος έχει την ευκαιρία να το κάνει αυτό επειδή διαθέτει την απαραίτητη εξουσία, τη φήμη και την εμπειρία να το πράξει. Είναι μία ρεαλίστρια που μπορεί να βρει λύσεις στην ελευθερία του ότι δεν είναι δεσμευμένη σε μια ιδεολογία και είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τα ζητήματα.

Στην ομιλία της την Κυριακή, στην οποία επιβεβαίωσε ότι θα είναι ξανά υποψήφια, η Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι η Γερμανία πρέπει να κρατήσει την κοινωνία ενωμένη, αν θέλει να πολεμήσει την πόλωση. Θέλει να αναλάβει αυτόν τον αγώνα και αυτή είναι η σωστή επιλογή. Αν αυτή είναι σε θέση να το επιτύχει αυτό, η Μέρκελ θα είναι σε θέση να προστατεύσει το κόμμα της από την απώλεια περαιτέρω εδάφους από το AFD και, επιπλέον, θα δείξει στη Δύση ότι υπάρχει και ένας άλλος τρόπος για την επίλυση των προβλημάτων εκτός από τις λύσεις που υποστηρίζει ο λαϊκισμός.

Δίνοντας το παράδειγμα

Υπάρχει και κάτι ακόμα σημαντικό: το σχέδιο της Μέρκελ για την νέα υποψηφιότητά της σημαίνει ότι μπορεί να αξιοποιήσει στο έπακρο τη θέση της ως ένα γυναικείο πρότυπο.

Αυτό είναι σημαντικό για χιλιάδες γυναίκες πρόσφυγες που μόλις έφτασαν στη Γερμανία και οι οποίες προέρχονται από έναν πολιτισμό που παραδοσιακά δεν τους δίνει αρκετά δικαιώματα. Για αυτές τις γυναίκες, η Μέρκελ μπορεί να προσφέρει έμπνευση για να χειραφετηθούν.

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες διαδραματίζουν καίριο ρόλο όσον αφορά την ένταξη σε μια νέα κοινωνία. Η Μέρκελ μπορεί να δώσει σημαντικές ωθήσεις εδώ, που θα αποδώσουν καρπούς σε όλη τη γερμανική κοινωνία. Συνολικά, η απόφαση της Μέρκελ να είναι και πάλι υποψήφια για τη θέση της Γερμανίδας Καγκελάριου είναι μια καλή απόφαση, που υπόσχεται πολλά.

dw.com