Γιατί η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία δεν θα ξεκινήσει τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο…
24/11/2015 18:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία δεν θα ξεκινήσει τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο…

Η Ρωσία και η Δύση έχουν πολλούς λόγους για να αποφύγουν τη σύγκρουση, αλλά αυτό το περιστατικό δείχνει πόσο επικίνδυνη είναι η συριακή κρίση για τον κόσμο.

(Ανανεωμένο) Η κατάρριψη ενός ρωσικού μαχητικού τζετ από την Τουρκία – το οποίο κατά τους ισχυρισμούς της Άγκυρας παραβίασε τον εναέριο χώρο της, παρά τις δέκα προειδοποιήσεις- είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη στιγμή στον τετραετή εμφύλιο πόλεμο της Συρίας. Όμως, στο πλαίσιο της αύξησης της έντασης στις διπλωματικές σχέσεις με τη Μόσχα και τον εξαιρετικό κίνδυνο κλιμάκωσης, οι δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας είναι πιθανότερο να προχωρήσουν με εξαιρετική προσοχή.

Μια κρίση σαν και αυτή ήταν σχεδόν αναπόφευκτη. Η Τουρκία είχε παραπονεθεί για επανειλημμένες παραβιάσεις του εναέριου χώρου από ρωσικά αεροσκάφη στις αρχές Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα το ΝΑΤΟ να εκδώσει μια διαμαρτυρία. Αργότερα τον ίδιο μήνα, η Τουρκία κατέρριψε αυτό που, για μια κρίσιμη στιγμή, φάνηκε πως ήταν ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος - αλλά αποδείχθηκε ότι ήταν πιθανώς ένα ρωσικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Με ρωσικά, συριακά, αμερικανικά, γαλλικά, βρετανικά, καναδικά και αραβικά αεροσκάφη να συμπληρώνουν τον συνωστισμό στους αιθέρες της Συρίας, τα ρωσικά αεροσκάφη να πετούν στα 500 πόδια από τα αμερικανικά και τη Ρωσία να επαναλαμβάνει την αμφιλεγόμενη συμπεριφορά που έχει δείξει κατά τα τελευταία δύο έτη στην Ευρώπη ως προς τα σύνορα, μία κρίση ήταν πάντα πιθανόν να ξεσπάσει. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία είχαν συμφωνήσει πρωτόκολλα ασφαλείας στα τέλη Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένης μιας εικοσιτετράωρης γραμμής επικοινωνίας στο έδαφος, αλλά αυτό δεν θα ίσχυε στις αλληλεπιδράσεις Ρωσίας-Τουρκίας.

Είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθεί μια αίσθηση προοπτικής. Αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά που ρωσικά αεροσκάφη καταρρίπτονται από αμερικανικής κατασκευής αεροπλάνα, ή το αντίστροφο, χωρίς να ξεσπά ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Αμερικανικής κατασκευής F-16 του Πακιστάν κατέρριψαν κάμποσα σοβιετικά αεροσκάφη στα τέλη της δεκαετίας του 1980, κατά τη διάρκεια του τελευταίου πολέμου στο Αφγανιστάν. Ανατρέχοντας ακόμα πιο πίσω, RU-8 Seminole του αμερικανικού στρατού που πετούσαν από την Τουρκία καταρρίφθηκαν πάνω από την Αρμενία, που τότε ήταν σοβιετικό έδαφος. Το πιο γνωστό περιστατικό είναι φυσικά η κατάρριψης του κατασκοπευτικού αεροπλάνου U2 του πιλότου της CIA Γκάρι Πάουερς, το 1962. Σοβιετικοί πιλότοι έπαιξαν επίσης σημαντικό συγκεκαλυμμένο ρόλο κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Κορέας μεταξύ του 1950 και 1953, με ρωσικές πηγές να ισχυρίζονται ότι κατέρριψαν από 1.100 έως 1.300 αμερικανικά αεροσκάφη. Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη φορά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου που ένα μέλος του ΝΑΤΟ έχει καταρρίψει ένα ρωσικό πολεμικό αεροπλάνο.

Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία θα επιμείνει ότι είχε το δικαίωμα να καταρρίψει ένα αεροπλάνο στον εναέριο χώρο της, μετά από τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά του προηγούμενου μήνα, οι εταίροι της συμμαχίας στο ΝΑΤΟ θα ήθελαν να επικεντρωθούν στην αποκλιμάκωση. Οι σχέσεις μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας είχαν ξεπαγώσει ελαφρώς, αν και θα ήταν πρόωρο να μιλάμε για μια επαναπροσέγγιση.

Στον απόηχο των επιθέσεων στο Παρίσι, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, με την πρόθεση του σχηματισμού «ενός μεγάλου συνασπισμού». Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε με τον Πούτιν σε ένα αισθητά πιο θερμό κλίμα όσον αφορά τη γλώσσα του σώματος και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει περάσει ένα ψήφισμα για την χρησιμοποίηση «όλων των απαραίτητων μέσων» για να ξεριζώσουν το Isil (αν και, ελλείψει της αρχής του λεγόμενου Κεφάλαιου VII, αυτό ήταν σε μεγάλο βαθμό μια πολιτική χειρονομία).

Οι συνομιλίες στη Βιέννη έχουν οδηγήσει επίσης σε μικρή πρόοδο, ως προς μια ειρηνευτική συμφωνία για τη Συρία. Ενώ το ΝΑΤΟ σίγουρα θα παρουσιάσει ένα ακόμα σημείωμα διαμαρτυρίας για την προφανή παρείσφρηση του τουρκικού εναέριου χώρου, οι δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας θα διστάσουν να διακινδυνεύσουν αυτά που θεωρούν διπλωματικά οφέλη, πιέζοντας τη Ρωσία πάρα πολύ έντονα.

Τι θα κάνει η Ρωσία τώρα; Όπως κάθε ηγέτης, ο Πούτιν θα είναι υπό πίεση για να απαντήσει. Αλλά είναι πιθανό ότι το ανένδοτο αίτημα της Μόσχας ότι τα αεροσκάφη της ήταν στο εναέριο χώρο της Συρίας - παρά τη δήλωση της Τουρκίας περί του αντιθέτου, και τα αποδεικτικά στοιχεία από τα ραντάρ - θα επιτρέψει μία συμβιβαστική λύση που θα διασώσει το γόητρό της, σύμφωνα με την οποία ο Πούτιν θα κατευθύνει την οργή του στους αντάρτες της Συρίας και όχι προς την Τουρκία. Το φερέφωνο του Κρεμλίνου Russia Today επίσης επέμεινε ότι το τζετ κατερρίφθη από το έδαφος. Παραδόξως, αυτό μπορεί να έχει μια κατευναστική επίδραση.

Πολλά σίγουρα θα εξαρτηθούν από την τύχη των δύο ρώσων πιλότων, ένας εκ των οποίων φέρεται να είναι στα χέρια Τουρκμένων, ενώ ο άλλος, σύμφωνα με τις εικόνες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται να έχει πεθάνει. Η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει στενούς δεσμούς με τις κοινότητες του Τουρκμενιστάν και των ανταρτών στη βόρεια Συρία - μόλις χθες η Άγκυρα είχε ζητήσει μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητήσει την κλιμάκωση των ρωσικών και συριακών επιθέσεων κατά των Σύριων Τουρκμένων- και θα μπορούσε, ίσως, να χρησιμοποιήσει αυτή τη μακροχρόνια επιρροή για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των πιλότων ή την παράδοση των σορών τους.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να αναρωτηθεί γιατί θα πρέπει να παράσχει τέτοια βοήθεια σε μια χώρα που εξακολουθεί να παραβιάζει τον εναέριο χώρο του με ατιμωρησία, απλώς για να προστατεύσει μια διπλωματική διαδικασία για το συριακό που ο ίδιος, ένας από τους πιο έντονους αντιπάλους του Άσαντ, αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό.

Η Μόσχα και η Άγκυρα είναι πιθανό να αποφύγουν μια κλιμάκωση της σύγκρουσης σε σχέση με αυτό το περιστατικό. Αλλά η υποκείμενη αιτία θα παραμείνει, και τέτοια επεισόδια θα επαναληφθούν, εκτός και εάν η Ρωσία αντιληφθεί ότι η μικροπολιτική στα σύνορα του ΝΑΤΟ είναι ένα απερίσκεπτο, επικίνδυνο παιχνίδι. Η Μέση Ανατολή φέρνει τις Μεγάλες Δυνάμεις του κόσμου πιο κοντά από ποτέ, μετά τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο το 1999 και με έναν πολύ πιο επικίνδυνο τρόπο. Ο πόλεμος στη Συρία δεν παράγει μόνο τεράστια ροή προσφύγων και την επώαση της πιο ισχυρής τρομοκρατικής ομάδας στον κόσμο. Είναι επίσης ένα πεδίο μάχης παραδοσιακών διεθνών ανταγωνισμών μεταξύ των κρατών.

telegraph.co.uk

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Naruto avatar
  Naruto 24/11/2015 17:52:36

  Μωραίνει κύριος όν βούλεται απωλέσαι , φαίνεται οτι οι γείτονες προχωρούν γοργά την οδό της απωλείας . Ο Σουλτάνος παίζει τα ρέστα του , που σημαίνει ή αυτοκράτορας ή το χάος .
  Καλο είναι για αυτον τον λόγο και οι ημέτερες δυνάμεις , να μην πω κυβέρνηση γιατι δεν υπάρχει , να βρίσκονται σε ετοιμότητα .

 2. βαγόνι avatar
  βαγόνι 24/11/2015 18:36:06

  ...αν ο Σουλτάνος δεν καλυφθεί απερίφραστα από το ΝΑΤΟ και τους Αμερικανούς,,,,
  έ, τότε έχουν κάνει σοβαρό λάθος που θα έχει κόστος για τους νεο-οθωμανούς...!.

 3. Ξενοφώντας avatar
  Ξενοφώντας 24/11/2015 21:41:23

  Μακρυά νυχτωμένος ο συντάκτης...
  Ο Γ΄ πραγματικός αυτήν την φορά Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει πρό διετίας, από την Συρία.
  Κλιμακώνεται επικινδύνως, και αδιστάκτως, από τους άφρονες (λέμε Τουρκία, Η.Π.Α., ώρισμένες χώρες του ΝΑΤΟ).
  Οι σύγχρονοι ηγέτες, χωρίς να χάνουν το Αυτεξούσιό τους, ενεργούν κατά τά φαινόμενα συμφώνως προς το σχέδιο της Οικονομίας του Θεου. Η οποία καθοδηγουμένη από την άπειρη Αγάπη για τά ...δαιμονιώδη πλάσματά Του, από τά αγκάθια (μας) θα βγάλη κρίνο (δικό ΤΟΥ) !
  Οι Χριστιανοί γνωρίζουν από πολλά χρόνια το τι θα γίνη. Δεν ήξεραν την συγκεκριμένη χρονική στιγμή πού θα εγίνοντο τά γεγονότα, αλλά ΗΣΑΝ ΒΕΒΑΙΟΙ ΟΤΙ ΘΑ ΞΕΚΙΝΟΥΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΗΣΑΝ ΑΝΑΜΕΜΙΓΜΕΝΟΙ ΠΟΛΛΟΙ (ΡΩΣΣΙΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, κ.λ.π.). Όπως ξέρουν και την συνέχεια, αυτήν με αρκετές λεπτομέρειες !!!
  Ο παμμέγιστος Αϊνστάιν είχε πεί ''εμείς οι επιστήμονες; αγωνιζόμαστε να ανεβούμε το βουνό της γνώσεως, κάνουμε χρόνια πειράματα, μελέτες, και όσοι καταφέρνουν να βρούν κάτι καινούργιο και να φθάσουν στην κορυφή του βουνού, τότε ξαφνικά συναντούν μία παρέα Θεολόγων να τους περιμένουν από αιώνες χαμογελαστοί και ακούραστοι'' (κάπως έτσι τά είχε πεί).
  Πόσο διαφορετική θα ήταν η άσκηση π.χ. Εξωτερικής Πολιτικής, εάν οι πολιτικοί ήσαν στοιχειωδώς ενημερωμένοι για αυτά...
  Πού εκλαμβάνονται και ως ''τρελλές ιδέες γραφικών και ευπίστων ανθρώπων''.
  Τους βολεύει τρομάρα τους. Αλλά δεν βολεύει εμάς, τον λαουτζίκο, πού έχει ηγέτες πού στήν καλύτερη περίπτωση είναι ...τιποτόφρονες, γιατί στην χειρότερη είναι όργανα της Νέας Τάξεως Πραγμάτων και του Ιμπεριαλιστικού Δεξιού Διεθνισμού.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.