Γιατί η Ιστορία δυσκολεύει την προσπάθεια των Γερμανών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας
22/12/2016 19:15
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί η Ιστορία δυσκολεύει την προσπάθεια των Γερμανών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Δύο ημέρες μετά τη φρικιαστική επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, το υπουργικό συμβούλιο της Άνγκελα Μέρκελ ενέκρινε ένα νομοσχέδιο που θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τη Γερμανία μελλοντικά να διαλευκάνει τρομοκρατικές ενέργειες: την τεράστια επέκταση των καμερών επιτήρησης σε δημόσιους χώρους. Η νομοθεσία θα καταστήσει ευκολότερη την ανάπτυξη συστημάτων CCTV σε χώρους όπως γυμναστήρια, εμπορικά κέντρα, χριστουγεννιάτικες αγορές, τερματικούς σταθμούς λεωφορείων και άλλους πιθανούς τρομοκρατικούς στόχους.

Αλλά υπάρχει μια παγίδα: κανείς δεν θα απαιτείται από το νόμο να τα εγκαταστήσει. Θα ήταν επιθυμητό από την κυβέρνηση να μπορεί να γίνεται μεγαλύτερη χρήση (συστημάτων CCTV)", δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της Μέρκελ. Αλλά "οι φορείς εκμετάλλευσης των εν λόγω εγκαταστάσεων… δεν είναι υποχρεωμένοι" να τα αναπτύξουν.

Εκεί βρίσκεται μία από τις κεντρικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γερμανική αστυνομία και οι υπηρεσίες πληροφοριών: οι αυστηροί νόμοι περί προστασίας δεδομένων της χώρας και οι περιορισμοί σχετικά με την ηλεκτρονική επιτήρηση μπορεί μερικές φορές να παρεμποδίσουν την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Η οργή της Δευτέρας είναι απίθανο να το αλλάξει αυτό. Την Τετάρτη, η Ραμόνα Ποπ, μια πολιτικός των Πράσινων η οποία είναι μέλος της κυβέρνησης της πόλης του Βερολίνου, είπε ότι θα υπάρξει επέκταση της επιτήρησης μέσω βίντεο στην πρωτεύουσα μετά το περιστατικό. Μια τέτοια δήλωση θα ήταν σχεδόν αδιανόητη στη Βρετανία, όπου τα CCTV, είναι ευρέως αποδεκτά από το κοινό ως ένα απαραίτητο εργαλείο για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας.

Όσον αφορά τέτοιες συμπεριφορές, πολλοί στη δυτική κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών αισθάνονται ότι η Γερμανία δεν είναι προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη απειλή από την τζιχαντιστική τρομοκρατία. Μία αιτία είναι ότι η χώρα είναι τόσο αποκεντρωμένη, με τις υπηρεσίες πληροφοριών και αστυνόμευσης σε μεγάλο βαθμό να έχουν ανατεθεί στα 16 ομόσπονδα κρατίδια. Αυτό είναι ένα "σημαντικό μειονέκτημα" στη μάχη κατά της σύγχρονης τρομοκρατίας, δήλωσε πρόσφατα ανώτερος αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών.

Η ομοσπονδιακή Verfassungsschutz (BfV) είναι το επίσημο εγχώριο όργανο ασφαλείας της Γερμανίας, ενώ οι διάφοροι LfV -οι αντίστοιχοι οργανισμοί σε επίπεδο κρατιδίων- κάνουν το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς σε επίπεδο συλλογής πληροφοριών. Αλλά η εικόνα είναι συγκεχυμένη, με διαφορετικούς νόμους σε διάφορα κρατίδια, όπως η ηλεκτρονική επιτήρηση και η χρήση του υποκλαπέντος υλικού. Η ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των κρατιδίων δεν είναι πάντα απρόσκοπτη, λένε οι επικριτές.

Η ιστορία του Τυνήσιου που καταζητείται από τις αρχές για την επίθεση της Δευτέρας εκθέτει τα προβλήματα. Παρότι παρακολουθούνταν από πολλούς φορείς της γερμανικής ασφάλειας και είχε ερευνηθεί από τους εισαγγελείς του Βερολίνου ως ύποπτος για την προετοιμασία μιας τρομοκρατικής πράξης, φαίνεται πως κατάφερε να ξεφύγει. Σε εθνικό επίπεδο, επίσης, η BND, η ξένη υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας, είναι επιφορτισμένη με το έργο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Αλλά είναι χωλαίνει, όπως και οι εγχώριες υπηρεσίες, από τους αυστηρούς νόμους της Γερμανίας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Η αρχιτεκτονική του συστήματος έχει σχεδιαστεί σκόπιμα για να κάνει δύσκολο το έργο των υπηρεσιών πληροφοριών σε εθνικό επίπεδο, προκειμένου να αποτρέψει την επανεμφάνιση μιας ισχυρής οντότητας, όπως η ναζιστική Γκεστάπο, ή η Στάζι της Ανατολικής Γερμανίας. "Η βαριά σκιά της ιστορίας κρέμεται πάνω από όσα οι μυστικές υπηρεσίες τους προσπαθούν να κάνουν" λέει ο Ραφαέλο Παντούτσι, διευθυντής διεθνών μελετών ασφάλειας στο βρετανικό think-tank RUSI. Ιστορικά, η [αντιτρομοκρατική] ικανότητα στη Γερμανία απλά δεν υπάρχει".

Μια άλλη αδυναμία, λένε ορισμένοι, είναι η χρόνια υποχρηματοδότηση της αστυνομικής δύναμης σε ορισμένα ομόσπονδα κράτη. Η κατάσταση είναι τόσο κακή ώστε ορισμένοι πολιτικοί λένε πως η Γερμανία χρειάζεται ριζική αναθεώρηση του ρόλου της αστυνομίας στην κοινωνία, αν θέλει να αντιμετωπίσει την πρόκληση της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. "Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι Γερμανοί δεν εκτιμούσαν την αστυνομία τους τόσο όσο σε άλλες χώρες", λέει ο Αρμίν Σούστερ, βουλευτής στο κόμμα CDU της Μέρκελ και ειδικός σε θέματα νόμου και τάξης. "Στη γερμανική νοοτροπία, συχνά θεωρούνταν ως ένα μεγάλο στοιχείο κόστους και λίγο περισσότερο". Σε πολλά ομοσπονδιακά κράτη, λέει, οι δαπάνες για την αστυνομία έχουν παραμείνει στάσιμες, ενώ σε ορισμένες περιοχές, "οι δυνάμεις έχουν υποβαθμιστεί". Τα αστυνομικά τμήματα έχουν επεκταθεί υπερβολικά. "Δεν έχουν τους πόρους για να περιπολούν περιοχές όπου ο κίνδυνος της εγκληματικότητας είναι ιδιαίτερα υψηλός. Απλά αντιδρούν σε γεγονότα αντί να προσπαθούν να προλάβουν τα εγκλήματα. Και αυτό οδηγεί σε αυξανόμενη ανησυχία από την πλευρά του πληθυσμού".

Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει. Το νομοσχέδιο για τα CCTV που εγκρίθηκε την Τετάρτη ήταν μέρος μιας δέσμης μέτρων που θεσπίστηκαν από τον Τόμας Ντε Μεζιέρ, υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, μετά από δύο τρομοκρατικές επιθέσεις το περασμένο καλοκαίρι, που οδήγησαν σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα στελέχωσης και χρηματοδότησης της αστυνομίας.

Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης σχέδια για να εξοπλίσουν τους αστυνομικούς με κάμερες σώματος και αυτόματους αναγνώστες πινακίδων αυτοκινήτων, ενώ θα τους επιτρέψει να καταγράφουν τις εισερχόμενες τηλεφωνικές συνομιλίες - μια ακόμα περιοχή που περιορίζεται στενά από τη γερμανική νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων.

"Το γερμανικό σύστημα πρέπει να κάνει πολλές προσαρμογές" λέει ο Νάιτζελ Ινκστερ, διευθυντής των μελλοντικών συγκρούσεων στο think-tank IISS και πρώην αναπληρωτής επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Εξωτερικού της Μεγάλης Βρετανίας (MI6). "Υπήρξε έλλειψη κλίσης και βούλησης για να αντιμετωπίσουνε την κατάσταση μέχρι τώρα - και πάνω απ 'όλα μία μάλλον πολύτιμη στάση απέναντι στα σήματα των υπηρεσιών πληροφοριών και έμφαση στην προστασία της ιδιωτικής ζωής. Αλλά θα πρέπει να προσαρμοστούν και σε κάποιο βαθμό το κάνουν ήδη".

ft.com