Γιατί η Γερμανία αποτελεί γόνιμο έδαφος για βίαιους εξτρεμιστές
23/07/2016 16:18
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί η Γερμανία αποτελεί γόνιμο έδαφος για βίαιους εξτρεμιστές

Λίγες μόλις ώρες πριν από τους έξαλλους πυροβολισμούς στο Μόναχο, κατά τους οποίους σκοτώθηκαν τουλάχιστον εννέα άνθρωποι, μια δημοσκόπηση είχε αποκαλύψει το βάθος του δημόσιου φόβου στη Γερμανία, ότι η χώρα τους θα είναι η επόμενη που θα υπομείνει μια τρομοκρατική επίθεση. Περισσότερα από τα τρία τέταρτα των Γερμανών είπαν ότι πιστεύουν πως η χώρα τους σύντομα θα πληγεί από μια τρομοκρατική θηριωδία, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, δείχνοντας ότι ο φόβος είχε αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε μόλις πριν από ένα δεκαπενθήμερο.

Η φρίκη της επίθεσης με φορτηγό στη γειτονική Νίκαιας της Γαλλίας, σε συνδυασμό με την επίθεση με τσεκούρι σε ένα τρένο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από έναν μετανάστη, που προφανώς εμπνεύσθηκε από την προπαγάνδα του Ισλαμικού Κράτους, οδήγησε σε ένα αυξανόμενο προαίσθημα στη χώρα. Ενώ πρόσφατες φρικαλεότητες έχουν πλήξει τη Γαλλία και το Βέλγιο, η Γερμανία έχει πολλές ομοιότητες, πράγμα που σημαίνει ότι περίμενε μια επίθεση.

Ο Shashank Joshi, ανώτερος συνεργάτης στο Royal United Service Institute, δήλωσε: "Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα μπορούσε να πληγεί η Γερμανία. Είναι ένα μεγάλο κράτος με τεράστια ανοιχτά σύνορα, ακριβώς όπως η Γαλλία και το Βέλγιο". Ακριβώς όπως η Γαλλία και το Βέλγιο, ένας σημαντικός αριθμός των κατοίκων της Γερμανίας πήγαν να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών στο Ιράκ και τη Συρία τα τελευταία χρόνια. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία εκτιμούν ότι περισσότεροι από 700 άνδρες και γυναίκες από τη Γερμανία μπορεί να έχουν πάει να ενταχθούν σε εξτρεμιστικές ομάδες, όπως το Ισλαμικό Κράτος, με πολλούς από αυτούς να εκτιμάται ότι έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους.

Τον περασμένο μήνα, το γερμανικό υπουργείο Δικαιοσύνης παραδέχθηκε ότι η ομοσπονδιακή εισαγγελία διενεργούσε 120 έρευνες σε περισσότερους από 180 υπόπτους και κατηγορουμένους "σε σχέση με τον συριακό εμφύλιο πόλεμο για την ένταξη ή την υποστήριξη μιας τρομοκρατικής οργάνωσης". Το μέλος του ΝΑΤΟ έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο στις στρατιωτικές εκστρατείες κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά της τρομοκρατίας τα τελευταία 15 χρόνια, προκαλώντας την οργή των τζιχαντιστών.

Η χώρα εξακολουθεί να έχει στρατεύματα στο Αφγανιστάν, όπου έχουν αναπτυχθεί χιλιάδες στρατιώτες κατά την τελευταία δεκαετία. Επίσης, αυτό το διάστημα, παίζει ηγετικό ρόλο στην εκπαίδευση των κουρδικών στρατευμάτων που θα πολεμήσουν το Isil στο βόρειο Ιράκ, όπου οι Γερμανοί στρατιώτες εκπαιδεύουν τους Κούρδους Πεσμεργκά στο να χρησιμοποιούν αντιαρματικά όπλα.

Η Άνγκελα Μέρκελ επέτρεψε σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που φεύγουν από τη Συρία και το Ιράκ να εισέλθουν στη χώρα κατά τους τελευταίους 18 μήνες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν φόβοι ότι τζιχαντιστικές οργανώσεις μπορούν να έχουν χρησιμοποιήσει την εισροή ως ένα κάλυμμα για να εισέλθουν. Ο Joshi είπε ότι οι αντίπαλοι της Μέρκελ θα εξετάσουν στενά την επίθεση για να δουν αν υπάρχει κάποια σχέση με την πολιτική της

Οι σχέσεις της Γερμανίας με την ισλαμιστική τρομοκρατία μετρούν δεκαετίες, πολύ πριν από την τρέχουσα κρίση με το Isil. Μια μικρή ομάδα ριζοσπαστικών ισλαμιστών της Μέσης Ανατολής που σχηματίστηκε στη δεκαετία του 1990 και είναι γνωστή ως το κύτταρο του Αμβούργου δημιούργησε τρεις από τους τρομοκράτες της 11ης Σεπτεμβρίου.

Πιο πρόσφατα τα περιστατικά τρομοκρατίας συμπεριλαμβάνουν μια υποτιθέμενη συνωμοσία από τέσσερα φερόμενα μέλη του Isil τον περασμένο μήνα, που σκόπευαν να ξεκινήσουν βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στην πόλη του Ντίσελντορφ. Το

γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα ανέφερε ότι οι ύποπτοι είχαν σχεδιάσει να στείλουν δύο βομβιστές αυτοκτονίας στην οδό Heinrich-Heine-Allee πριν οι άλλοι σκοτώσουν όσο περισσότερους περαστικούς με όπλα και εκρηκτικά.

Πέρυσι, πράκτορες φέρεται να αποκάλυψαν μια συνωμοσία κατά την οποία τρομοκράτες σκόπευαν να πυροδοτήσουν τρεις βόμβες μέσα σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στο Ανόβερο κατά τη διάρκεια ενός φιλικού διεθνούς ποδοσφαιρικού αγώνα. Την περασμένη εβδομάδα πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν νεαρό πρόσφυγα, ο οποίος είχε επιτεθεί με τσεκούρι στους επιβάτες ενός τρένου.

Αλλά παρόλους τους φόβους για την ισλαμική τρομοκρατία, οι κοινωνικές εντάσεις από την μεγάλη εισροή προσφύγων στη χώρα έχουν επίσης οδηγήσει σε απότομη αύξηση της δημοτικότητας των ακραίων και μερικές φορές βίαιων ακροδεξιών ομάδων. Η Παρασκευή σηματοδότησε την πέμπτη επέτειο της μαζικής δολοφονικής επίθεσης του Άντερς Μπρέιβικ στη Νορβηγία. Την Παρασκευή, ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Χέικο Μάας δήλωσε ότι "δεν υπάρχει λόγος για πανικό, αλλά είναι σαφές ότι η Γερμανία εξακολουθεί να αποτελεί πιθανό στόχο". Τα λόγια του χθες το βράδυ φαίνεται να επιβεβαιώθηκαν δραματικά.

telegraph.co.uk