Γερμανικός Τύπος: "Παρ
28/02/2019 12:37
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γερμανικός Τύπος: "Παρ' όλα αυτά το Brexit θα γίνει"

Οι επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης αναβολής του Brexit, η επικίνδυνη κλιμάκωση μεταξύ των πυρηνικών δυνάμεων Ινδίας και Πακιστάν και η συνάντηση Nτόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν στο Ανόι σχολιάζονται στον γερμανόφωνο Τύπο.

Περίπου ένα μήνα πριν την προγραμματισμένη αποχώρηση της Mεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ παρατηρείται έντονη κινητικότητα στην βρετανική πολιτική σκηνή, με πολλούς βουλευτές να επανεξετάζουν τη στάση τους, την πρωθυπουργό να μην αποκλείει πλέον μια αναβολή του Brexit και τον επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν να προτίθεται να στηρίξει ένα δεύτερο δημοψήφισμα, σχολιάζει πρωτοσέλιδα με τίτλο "Παρ' όλα αυτά το Brexit θα γίνει" η εφημερίδα Tageszeitung (taz).

H εφημερίδα του Βερολίνου επισημαίνει: "Τρία είναι ένα τα πιθανά σενάρια: συμφωνία, Brexit δίχως συμφωνία ή αναβολή της αποχώρησης με σκοπό νέες διαπραγματεύσεις. Το αποτέλεσμα όλων των πιθανών ψηφοφοριών παραμένει ανοιχτό. Σε περίπτωση που η ΕΕ ενδιαφέρεται πραγματικά να τα "βρει" με το Λονδίνο θα πρέπει να καταλήξει από κοινού με τους Βρετανούς σε μια συμφωνία που θα διασφαλίζει την στήριξη τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και την ηπειρωτική Ευρώπη".

Από την πλευρά της η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει ότι "μια αναβολή του Brexit θα ήταν ντροπιαστική καθώς και μια παραδοχή της Βρετανίας ότι δεν είναι σε θέση να καταλήξει σε κοινή γραμμή, γεγονός που εκ των πραγμάτων μοιάζει αδύνατο. Για την Τερέζα Μέι μια αναβολή θα ήταν κίνηση τακτικής για να υποσκάψει την στροφή του Τζέριμι Κόρμπιν υπέρ ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, αλλά και για να πιέσει περαιτέρω τους αντιπάλους της συμφωνίας της με τις Βρυξέλλες. Τι το καινούργιο θα μπορούσε ωστόσο να προκύψει μέσα στους επόμενους μήνες για να εξασφαλιστεί το πράσινο φως του βρετανικού κοινοβουλίου; Από την άλλη πλευρά κάθε τι που θα αποτρέψει ένα άτακτο Brexit είναι προτιμότερο από το χάος".

Κλιμάκωση μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων Ινδίας-Πακιστάν

Με αφορμή την επίθεση ινδικών μαχητικών στο έδαφος του γειτονικού Πακιστάν, με την οποία κλιμακώνεται επικίνδυνα η διένεξη μεταξύ δύο πυρηνικών δυνάμεων για την διαφιλονικούμενη συνοριακή περιοχή του Κασμίρ, η FAZ σχολιάζει: "Το Δελχί υποστηρίζει ότι έπληξε στρατόπεδο τρομοκρατικών που προετοίμαζαν επίθεση κατά της Ινδίας. Ακούγεται κατανοητό, αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι η Ινδία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Με ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να προσλαμβάνονται και οι ανακοινώσεις του Ισλαμαμπάντ, το οποίο διατείνεται ότι δεν υποθάλπει τρομοκράτες κατηγορώντας την Ινδία για πρωτοφανή επιθετικότητα. Η πακιστανική κυβέρνηση ωστόσο γνωρίζει ότι δεν ελέγχει όλες τις αρχές ασφαλείας στη χώρα, αλλά φυσικά δεν το παραδέχεται. Η επίθεση ινδικών μαχητικών είναι η πρώτη αυτού του είδους από τον πόλεμο του 1971. Οι δύο γειτονικές χώρες οφείλουν να αποτρέψουν μια νέα κλιμάκωση που ενδέχεται να οδηγήσει ακόμα και σε νέο πόλεμο για τον έλεγχο του Κασμίρ. Όσα όμως συμβαίνουν αυτές τις μέρες δεν εμπνέουν αισιοδοξία".

Μεγάλες προσδοκίες από τη συνάντηση Κιμ-Τραμπ

Για μια ακόμα φορά η προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης στρέφεται στους ηγέτες της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ, γράφει η ελβετική Neue Zürcher Zeitung ενόψει της δεύτερης συνάντησης κορυφής Κιμ Γιονγκ Ουν και Ντόναλντ Τραμπ στο Ανόι: "Στο τέλος των επαφών ο πρόεδρος Τραμπ θα ανακοινώσει, όπως και πέρυσι το καλοκαίρι, μια μεγάλη επιτυχία. Αυτή τη φορά όμως οι προσδοκίες είναι μεγαλύτερες. Η πρώτη συνάντηση τον Ιούνιο του 2018 ήταν ιστορική απλά και μόνο επειδή έλαβε χώρα. Ίσως αυτή τη φορά να προκύψει, τουλάχιστον, ένα γενικόλογο τελικό ανακοινωθέν, το οποίο να δρομολογεί μια μακροπρόθεσμη αποκλιμάκωση και τον αφοπλισμό στην κορεατική χερσόνησο".

Πηγή: Deutsche Welle