Γερμανικές εκλογές: Πέφτει η δημοτικότητα της Μέρκελ, αλλά παραμένει το φαβορί
10/08/2017 18:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γερμανικές εκλογές: Πέφτει η δημοτικότητα της Μέρκελ, αλλά παραμένει το φαβορί

Η υποστήριξη στην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ υποχώρησε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, έξι εβδομάδες πριν από τις εκλογές στις οποίες ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει μία τέταρτη θητεία. Δημοσκόπηση της Infratest dimap δείχνει ότι το 59% των ψηφοφόρων θεωρούν ότι η Μέρκελ κάνει καλή δουλειά, έναντι 60% τον περασμένο μήνα, ενώ η δημοτικότητα του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποχώρησε κατά μία μονάδα και βρίσκεται στο 64%.

Παρόλη την πτώση, η Μέρκελ δεν έχει και πολλά να φοβάται από τον σοσιαλδημοκράτη πολιτικό της αντίπαλο Μάρτιν Σουλτς, το ποσοστό του οποίου υποχώρησε κατά 4 μονάδες, στο 33%. Η Μέρκελ κατηγορείται από το SPD ότι αποφεύγει να πάρει θέση σε σημαντικά ζητήματα, αφήνοντας όλη τη δουλειά στους υπουργούς της. Την περασμένη εβδομάδα, η καγκελάριος προτίμησε να συνεχίσει τις διακοπές της από το να συμμετάσχει στη συνάντηση κορυφής με τους επικεφαλής της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας για την αντιμετώπιση του σκανδάλου εκπομπής ρύπων.

Τα δύο τρίτα των Γερμανών θεωρούν ότι η στάση των πολιτικών απέναντι στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι υπερβολικά επιεικής. "Η Μέρκελ πράττει σωστά παραμένοντας μακριά από φορτισμένες συζητήσεις στην προεκλογική εκστρατεία", έγραψε ένας σχολιαστής της εφημερίδας Bild, αναφέροντας επίσης θέματα όπως η μετεγκατάσταση επικίνδυνων μεταναστών, η ασφάλεια και οι απάτες στη χορήγηση ασύλου. "Οι άνθρωποι θέλουν καθαρές απαντήσεις", έγραψε.

Η επίθεση του περασμένου μήνα στο Αμβούργο από 24χρονο μετανάστη που άφησε έξι τραυματίες συντάραξε την γερμανική κοινή γνώμη. Ο δράστης, που κατάγεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, υποτίθεται ότι έπρεπε να εγκαταλείψει τη Γερμανία, αλλά δεν διαθέτει τα αναγκαία επίσημα έγγραφα.

Παρόλα αυτά, το συντηρητικό στρατόπεδο της Μέρκελ, οι δύο χριστιανικές ενώσεις που συγκυβερνούν με το SPD στο πλαίσιο "μεγάλου συνασπισμού", διατηρεί τα υψηλά ποσοστά του και το μεγάλο του προβάδισμα. Οι παρατηρητές θεωρούν ότι το μοναδικό ζήτημα αυτών των εκλογών θα είναι το ποιος θα είναι τελικά ο μικρότερος εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού. Εάν δηλαδή θα επαναληφθεί το σχήμα Συντηρητικοί/Σοσιαλδημοκράτες ή θα επιλεγεί το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP).

Το 49% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θέλει μία κυβέρνηση με επικεφαλής την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) και την Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) της Βαυαρίας. Η δημοσκόπηση φέρνει τις CDU/CSU στο 39% των ψήφων (-1 μονάδα) και το SPD στο 24% (+1 μονάδα).

businessinsider.com