Γερμανία: Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας
11/08/2016 13:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γερμανία: Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας

Οι Γερμανοί με διπλή υπηκοότητα θα χάσουν τη γερμανική υπηκοότητα τους, αν αγωνιστούν στο πλευρό ισλαμιστών μαχητών στο εξωτερικό, σύμφωνα με τις νέες προτάσεις για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ανακοίνωσε επίσης σχέδια για να επιταχυνθεί η απέλαση των ξένων εγκληματιών, καθώς και την αύξηση του προσωπικού, του εξοπλισμού και της αρμοδιότητες επιτήρησης της αστυνομίας.

Απέρριψε όμως την απαγόρευση της δημόσιας χρήσης της μπούρκα και αντιστάθηκε στην πίεση για να γίνει πιο εύκολη η πρόσβαση στο ιατρικό απόρρητο. Κάποιοι από τους συντηρητικούς Χριστιανοδημοκράτες (CDU) συνεργάτες του ζήτησαν την απαγόρευση της μπούρκα, αλλά ο ντε Μεζιέρ είπε ότι θα ήταν κάτι "προβληματικό" και ότι "δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε όλα όσα απορρίπτουμε".

Ο ντε Μεζιέρ έκανε τις δηλώσεις στον απόηχο των πρόσφατων επιθέσεων που συνδέονται με τους φανατικούς ισλαμιστές. Δύο τρομοκρατικές επιθέσεις από ισλαμιστές μετανάστες συγκλόνισαν τη Γερμανία τον περασμένο μήνα. "Προτείνω οι γερμανοί πολίτες που αγωνίζονται με τρομοκρατικές ομάδες σε άλλες χώρες και λαμβάνουν μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις εκεί, και αν έχουν μια δεύτερη υπηκοότητα - και μόνο τότε - να χάσουν τη γερμανική υπηκοότητα", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου. "Οι προτάσεις μου περιορίζονται στα σημεία που μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ασφάλεια γρήγορα", δήλωσε ο υπουργός.

Ένα από τα νέα μέτρα είναι "η προώθηση της τρομοκρατίας" σε ποινικό αδίκημα. Το θέμα της ασφάλειας έχει γίνει έντονα πολιτικό, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για τις γενικές εκλογές του επόμενου έτους και νωρίτερα για περιφερειακές εκλογές. Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) - οι εταίροι του συνασπισμού του CDU - αντιτίθενται σθεναρά σε οποιαδήποτε γενική απαγόρευση στη διπλή υπηκοότητα. Οι Πράσινοι είναι επίσης κατά της ιδέας.

Ανησυχίες για την ιδιωτική ζωή

Το καθήκον των γιατρών να σέβονται την εμπιστευτικότητα των ασθενών κατοχυρώνεται από το γερμανικό Σύνταγμα. Αλλά ο ντε Μεζιέρ είπε ότι θα συναντηθεί με μία ομάδα γιατρών για να συζητήσουν πώς θα μπορούσαν πιο εύκολα να δίνουν στην αστυνομία στοιχεία, όταν υπάρχουν υπόνοιες ότι ένας ασθενής είναι πιθανός τρομοκράτης. Σε τρεις σημαντικές περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι οι δράστες ήταν διανοητικά ασταθείς: ο βομβιστής στο Ανσμπαχ που αυτοκτόνησε και τραυμάτισε 15 ακόμα σε ένα μουσικό φεστιβάλ τον περασμένο μήνα, ο δράστης που σκότωσε εννέα ανθρώπους σε ένα εμπορικό κέντρο στο Μόναχο -επίσης τον περασμένο μήνα, και ο πιλότος της Germanwings που συνέτριψε το αεροσκάφος επίτηδες στις γαλλικές Άλπεις το 2015.

Γερμανοί γιατροί που παραβιάζουν το απόρρητο των ασθενών μπορεί να αντιμετωπίσουν μέχρι και ένα χρόνο στη φυλακή ή να αναγκαστούν να πληρώσουν πρόστιμο. Ο Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι, επικεφαλής του γερμανικού Ιατρικού Συλλόγου, δήλωσε: "Το απόρρητο του ασθενούς προστατεύει την ιδιωτική ζωή των ασθενών και αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα σύμφωνα με το σύνταγμα".

Ο φόβος για μια μεγάλη επίθεση

Όσον αφορά την απέλαση, ο ντε Μεζιέρ είπε ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή με τους ξένους εγκληματίες που χρησιμοποίησαν ψεύτικες ταυτότητες, προκειμένου να παραμείνουν στη Γερμανία. Ο αναπληρωτής επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Βαυαρίας, Μάνφρεντ Χάουζερ, δήλωσε στο BBC ότι ο κίνδυνος μιας μεγάλης επίθεσης στο γερμανικό έδαφος είναι υψηλός. Είπε ότι οι πράκτορές του ερευνούν εκατοντάδες αναφορές, σχετικά με το ότι το Ισλαμικό Κράτος έστελνε ομάδες στη χώρα μεταμφιεσμένους ως πρόσφυγες.

Μέχρι τώρα η Γερμανία δεν έχει δεχθεί μια επίθεση μεγάλου μεγέθους όπως η Γαλλία, όπου ισλαμιστές αντάρτες σκότωσαν 147 άτομα στο Παρίσι το περασμένο έτος και 85 στη Νίκαια τον περασμένο μήνα. Ο ντε Μεζιέρ αναμένεται να προσελκύσει ευρεία υποστήριξη για τη δημιουργία 4.600 νέων θέσεων εργασίας εθνικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων 3.250 περισσότερων αστυνομικών, και για τη βελτίωση τους εξοπλισμού της αστυνομίας.

Η Γερμανία είναι επίσης πιθανό να εντείνει την παρακολούθηση με βίντεο σε αστικές περιοχές, να ενισχύσει μια ειδική μονάδα άμυνας της αστυνομίας στον κυβερνοχώρο και τις εξουσίες για την διερεύνηση υπόπτων από την ηλικία των 14. Θα υπάρξει μια μεγάλη ώθηση για να υποκλέψουν τρομοκρατικά δίκτυα που χρησιμοποιούν το σκοτεινό δίκτυο για να σχεδιάσουν επιθέσεις ή να αποκτήσουν όπλα, είπε ο υπουργός.

bbc.com