Γερμανία: Δεύτερο κόμμα η ακροδεξιά
20/02/2018 11:24
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γερμανία: Δεύτερο κόμμα η ακροδεξιά ''Εναλλακτική για τη Γερμανία''

Δεύτερο κόμμα αναδεικνύεται στις τελευταίες δημοσκοπήσειςη ακροδεξιά ''Εναλλακτική για τη Γερμανία''(Alternative fuer Deutschland -AfD).

Με άλλα λόγια, εκτοπίζει από τη θέση αυτή το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD). Συγκεκριμένα, το SPD έλαβε στην δημοσκόπηση της INSA ποσοστό μόλις 15,5% έναντι 20,5% στις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές.

Αντίθετα το ακροδεξιό κόμμα της AfD εκτινάσσεται στο 16% έναντι 12,6% που έλαβε στις εκλογές.

Αυξημένη, όμως, είναι και η επιρροή των Πρασίνων (Gruennen), οι οποίοι κερδίζουν το 13% της γερμανικής κοινής γνώμης έναντι 8,9% που έλαβαν στις εκλογές.

Αλλά και το κόμμα της Αριστεράς (Linke) ανεβάζει την επιρροή του στο 11%έναντι 9,2% που πήρε στις εκλογές. Πτώση εμφανίζουν οι Φιλελεύθεροι. Σταθερή πρώτη δύναμη είναι το κόμμα της Μέρκελ (CDU ) με 32%.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της ΙΝSA, η οποία δημοσιεύθηκε στις 19/2/2018, αποτυπώνονται τα εξής αποτελέσματα σε σχέση με την επιρροή των κομμάτων:

Έτσι φαίνεται πως η άνοδος της AfD οφείλεται σε μία μετακίνηση ψηφοφόρωναπό το SPD και τους Φιλελεύθερους.

Κερδισμένοι από την πτώση του SPD, όμως, φαίνεται να είναι κατά πρώτον οι Πράσινοι και κατά δεύτερον, η Αριστερά.

Η τάση αυτή δεν είναι συγκυριακή, μιας και αποτυπώνεται συνεχώς σε όλες τις δημοσκοπήσεις μετά την τελική προγραμματική συμφωνία του SPD με το κόμμα της Μέρκελ (CDU) και του Zέεχοφερ (CSU) για το σχηματισμό κυβέρνησης Μεγάλου Συνασπισμού στις 7/2/2018.

Με άλλα λόγια, φαίνεται πως η συμφωνία SPD -CDU/CSU σε συνδυασμό με την νέα κρίση στην ηγεσία του SPD οδήγησε στη σημερινή κατάρρευση των ποσοστών επιρροής του SPD.

Η καταβαράθρωση του SPD στην 3η θέση γίνεται ενώ σήμερα ξεκινά το εσωκομματικό δημοψήφισμα των μελών του ίδιου κόμματος (SPD) για την έγκριση ή όχι αυτής της συμφωνίας.Αν τα μέλη του κόμματος πουν ''όχι'', τότε καταρρέει το σενάριο του Μεγάλου Συνασπισμού και η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές, με ή χωρίς σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας με τη συμμετοχή μόνο των CDU και CSU.

capital.gr