Γερμανία: Άρχισε ο προεκλογικός αγώνας- Γκάμπριελ εναντίον Μέρκελ
29/08/2016 17:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γερμανία: Άρχισε ο προεκλογικός αγώνας- Γκάμπριελ εναντίον Μέρκελ

O αναπληρωτής της Άνγκελα Μέρκελ επιτέθηκε στην καγκελάριο για τον τρόπο που χειρίζεται τη μεταναστευτική κρίση, αναγκάζοντάς την να υπερασπιστεί την πολιτική της για τους πρόσφυγες και να δώσει το σινιάλο για την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για τις γενικές εκλογές του επόμενου έτους. Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών και εταίρος του συνασπισμού της Μέρκελ, ζήτησε ένα ανώτατο όριο στον αριθμό των μεταναστών που εισέρχονται στη Γερμανία, λέγοντας ότι η κυβέρνηση είχε "υποτιμήσει την πρόκληση" της ενσωμάτωσης του 1 εκατ. προσφύγων που έφτασαν το 2015.

Τα σχόλιά του δείχνουν πως χαράσσονται οι γραμμές στο πεδίο μάχης μεταξύ των κύριων κομμάτων της Γερμανίας πριν από τις εκλογές του επόμενου έτους. Συμπίπτουν με μια δημοσκόπηση που δείχνει ότι οι μισοί Γερμανοί δεν θέλουν η Μέρκελ, η οποία ήταν καγκελάριος από το 2005, να παραμείνει στη θέση της μετά τις νέες εκλογές. Η ίδια αρνήθηκε να επιβεβαιώσει αν θα είναι και πάλι υποψήφια. Σε μια τηλεοπτική συνέντευξη την Κυριακή, η Μέρκελ δήλωσε ότι "πολλά έχουν επιτευχθεί" για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων, αλλά παραμένουν και " πολλά ακόμα που έχουμε να κάνουμε".

Δήλωσε αμετανόητη για την απόφασή της το περασμένο έτος να ανοίξει τα σύνορα της Γερμανίας για τους αιτούντες άσυλο, μια κίνηση που έβλαψε τις προοπτικές του κόμματός της CDU στις εκλογές του επόμενου έτους και οδήγησε στην άνοδο της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, ενός κόμματος που ζητά αυστηρούς ελέγχους στη μετανάστευση και έχει κερδίσει εκατομμύρια ψηφοφόρους.

Στις εκλογές του επόμενου μήνα στο Μέκλενμπουργκ-Βορπόμερν, την πατρίδα της Μέρκελ, το AFD αναμένεται να αυξήσει τα ποσοστά του. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο κόμμα 21 τοις εκατό - μόλις 1 ποσοστιαία μονάδα πίσω από το CDU. Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) προηγούνται με 28 τοις εκατό. Ο Γκάμπριελ ζήτησε περιορισμό της εισαγωγής μεταναστών, με βάση την ικανότητα της Γερμανίας να ενσωματώσει με επιτυχία τους νεοεισερχόμενους, μια κίνηση που η Μέρκελ έχει αποκλείσει.

Η παρέμβασή του είναι σημαντική, διότι συνήθως το βαυαρικό αδελφό κόμμα του CDU, το CSU, είναι αυτό που επικρίνει την πολιτική ανοικτών θυρών για τους πρόσφυγες και όχι το SPD, το οποίο ήταν πολύ πιο υποστηρικτικό. Ο Γκάμπριελ δήλωσε ότι η χώρα χρειάζεται 25.000 περισσότερους καθηγητές, για παράδειγμα, για τους 300.000 επιπλέον μαθητές που είχαν έρθει στη χώρα. "Δεν μπορείς να το επαναλαμβάνει αυτό κάθε χρόνο", πρόσθεσε.

Στη συνέντευξή της, η Μέρκελ απαρίθμησε τα μέτρα της κυβέρνησης της για τη βελτίωση της διαδικασίας ένταξης των αλλοδαπών, συμπεριλαμβανομένων των προσλήψεων χιλιάδες επιπλέον υπαλλήλων για να εργαστούν στις υπηρεσίες προσφύγων της χώρας, επιταχύνοντας την απέλαση των μεταναστών που τους αρνούνται το άσυλο και τη θέσπιση νέων αυστηρών κανόνων για να ενθαρρύνουν τους πρόσφυγες να μάθουν γερμανικά και να παρακολουθήσουν μαθήματα ένταξης ειδάλλως να αντιμετωπίσουν κυρώσεις. Απέρριψε επίσης την πρόταση του Γκάμπριελ, ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν είχε δώσει αρκετά χρήματα για τις περιφέρειες και τις πόλεις της Γερμανίας για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των νέων μεταναστών.

Αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πολλοί στη Γερμανία δεν έχουν πειστεί για την ικανότητα της χώρας να απορροφήσει τόσους πολλούς ξένους, πολλοί από τους οποίους είναι μουσουλμάνοι από το Ιράκ και τη Συρία. Οι ανησυχίες αυτές αυξήθηκαν μετά από δύο τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βαυαρία τον Ιούλιο που διαπράχθηκαν από πρόσφυγες με διασυνδέσεις στο Isis. Τα ποσοστά έγκρισης της Μέρκελ υποχώρησαν κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες στο 47 τοις εκατό αυτό το μήνα - το δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου το 2013. Στην ίδια δημοσκόπηση, τα δύο τρίτα των Γερμανών δήλωσαν ότι ήταν δυσαρεστημένοι με την πολιτική της για τους πρόσφυγες. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Emnid, που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, μόνο το 42 τοις εκατό των ερωτηθέντων είπε ότι θα πρέπει να παραμείνει ως καγκελάριος μετά τις εκλογές του επόμενου έτους, μία μείωση σε σχέση με το 45 τοις εκατό τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο Γκάμπριελ είπε ότι δεν αρκεί το να επαναλαμβάνει πως "θα τα καταφέρουμε", αναφερόμενος στο πολυακουσμένο σύνθημα της Μέρκελ. "Πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να το επιτύχουμε αυτό", πρόσθεσε. Εν τω μεταξύ, ο Φρανκ-Γιούργκεν Βάις, επικεφαλής του γραφείου μετανάστευσης και προσφύγων της Γερμανίας, είπε ότι αναμένεται η Γερμανία να λάβει μεταξύ 250.000-300.000 πρόσφυγες φέτος - πολύ λιγότερους από το 1 εκατ. που απορρόφησε πέρυσι. Όπως δήλωσε στην εφημερίδα Bild am Sonntag: "Αν έρθουν περισσότεροι άνθρωποι, τότε θα δεχθούμε πίεση". Ο Βάις δήλωσε ότι "θα πάρει πολύ χρόνο και θα κοστίσει ακριβά" η ενσωμάτωση των νεοεισερχόμενων στη γερμανική αγορά εργασίας. Είπε ότι το 70 τοις εκατό των μεταναστών ήταν σε θέση να εργαστούν, αλλά ένα μεγάλο ποσοστό αρχικά θα εξαρτάται από τις παροχές κοινωνικής πρόνοιας, προτού είναι σε θέση να ξεκινήσει την εύρεση θέσεων εργασίας.

ft.com