Γαλλία: Εφαρμογή που προειδοποιεί για τρομοκρατία, εν όψει Euro
08/06/2016 13:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γαλλία: Εφαρμογή που προειδοποιεί για τρομοκρατία, εν όψει Euro

Η γαλλική κυβέρνηση δημιούργησε μία εφαρμογή για smartphone που στέλνει προειδοποιήσεις απευθείας στα τηλέφωνα των ανθρώπων σε περίπτωση βομβαρδισμού, πυροβολισμών ή άλλης καταστροφής. Δύο ημέρες πριν από την έναρξη του τουρνουά ποδοσφαίρου Euro 2016 στη Γαλλία, εν μέσω ισχυρής αστυνομικής και στρατιωτικής παρουσίας, το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών αποκάλυψε την εφαρμογή που ονομάζεται Saip (Système d’alerte et d’information des populations), η οποία αναπτύχθηκε μετά από τις συντονισμένες τρομοκρατικές επιθέσεις του περασμένου Νοεμβρίου στο Παρίσι, όπου σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι.

Η εφαρμογή διατίθεται στα αγγλικά και τα γαλλικά και μπορεί να ρυθμιστεί ώστε ο χρήστης να λάβει ειδοποίηση αν συμβεί μια επίθεση συμβεί κοντά του. Σε περίπτωση τρομοκρατικής βομβιστικής επίθεσης ή πυροβολισμών, η οθόνη του smartphone γίνεται βυσσινί και εμφανίζει τη λέξη "ALERT", μια σύντομη περιγραφή του τι συμβαίνει και συμβουλές για το πώς να αντιδράσει.

Αν και η οθόνη γίνεται κόκκινη, δεν υπάρχει κάποιος ήχος ή δόνηση έτσι ώστε όποιος βρίσκεται κοντά στην απειλή και κρύβεται να μην κινδυνεύσει από τον ήχο του κινητού. Στη συνέχεια, ο χρήστης κάνει κλικ σε ένα πλήκτρο πληροφοριών για να μάθει αν μια επιχείρηση της αστυνομίας βρίσκεται σε εξέλιξη και τι πρέπει να κάνει. Η εφαρμογή θεωρείται επίσης από την κυβέρνηση ως μία επίσημη ενημέρωση, σε αντίθεση με τις πληροφορίες που μεταδίδουν τα social media. Οι ειδοποιήσεις της μπορούν να κοινοποιηθούν στο Facebook και το Twitter.

Η εφαρμογή αρχικά είχε ρυθμιστεί ώστε να ειδοποιεί μόνο σε ένοπλες επιθέσεις και βομβιστικές επιθέσεις, αλλά οι αξιωματούχοι σχεδιάζουν να την ενημερώσουν έτσι ώστε να αντιδρά και σε βιομηχανικά ατυχήματα, πλημμύρες και άλλες έκτακτες ανάγκες. Οι συμβουλές που περιλαμβάνει αφορούν το τι πρέπει να κάνει κάποιος σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως ένας πυρηνικός συναγερμός (για παράδειγμα "καλυφθείτε σε ένα κλειστό κτίριο", "μην παίρνετε τα παιδιά σας από το σχολείο" και "μην επιβαρύνετε τηλεφωνικά δίκτυα").

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρντ Καζενέβ δήλωσε μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου ότι ήθελε να βελτιώσει την ενημέρωση του κόσμου σε μια κρίσιμη εποχή.

theguardian.com