Φόβοι για έξαρση του προσφυγικού
20/07/2016 13:02
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Φόβοι για έξαρση του προσφυγικού

«Ανησυχία» για το προσφυγικό και την υλοποίηση της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας τόσο στο εσωτερικό της Ελλάδας όσο και στην υπόλοιπη Ε.Ε. έχει προκαλέσει η απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα χώρα κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις στη χώρα μας.

Μετά την ανησυχία του Ελληνα υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα, χθες η Citigroup σε νέο της note επισημαίνει ότι η απόπειρα πραξικοπήματος και η απάντηση της τουρκικής κυβέρνησης καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη πλέον την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας για το προσφυγικό, με την Ελλάδα να έρχεται και πάλι στο επίκεντρο του κινδύνου.

Όπως τονίζει η αμερικανική τράπεζα, οι εξελίξεις στην Τουρκία θα προκαλέσουν νέες μεγάλες προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα, με όλες τις πολιτικές συνέπειες που θα μπορούσε να φέρει αυτό στην Ε.Ε.

Παρά τις εντάσεις μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας πριν από το πραξικόπημα, οι ροές των προσφύγων προς την Ελλάδα ουσιαστικά σταμάτησαν, μετά και τη συμφωνία της 20ής Μαρτίου, με μέσο όρο 30-40 καθημερινών αφίξεων τον Ιούλιο.

Με την απελευθέρωση της βίζας για την Τουρκία να απομακρύνεται πλέον ως ενδεχόμενο, οι επόμενοι μήνες θα δείξουν αν άλλες συνιστώσες της συμφωνίας της Ε.Ε. με την Τουρκία ισχύουν και αυτές, προειδοποιεί η αμερικάνικη τράπεζα, «δείχνοντας» ότι οδηγούμαστε πιθανώς προς πλήρες ναυάγιο σύντομα.

Και παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος πραξικοπήματος στην Τουρκία μπορεί να έχει αποφευχθεί προς το παρόν, οι εγχώριες πιέσεις μπορεί να βάλουν ισχυρά εμπόδια στην εφαρμογή της συμφωνίας, αυξάνοντας τον κίνδυνο νέας κορύφωσης της προσφυγικής κρίσης, η οποία θα «χτυπήσει» την Ελλάδα αλλά και την πολιτική της Ε.Ε. Προειδοποίηση πως ιδιαίτερα η Ελλάδα, αλλά επίσης και ολόκληρη η Ε.Ε. θα είχαν πρόβλημα, σε περίπτωση επιστροφής στην παλιά κατάσταση στο προσφυγικό μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία, απευθύνει και ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν.

ΧίοςΚαζάνι που βράζει θυμίζει το hotspot της ΒΙΑΛ στη Χίο, με τους πρόσφυγες κυρίως από αφρικανικές χώρες να έχουν αποκλείσει τη Δευτέρα για πάνω από πέντε ώρες τον δρόμο που οδηγεί στο κέντρο κράτησης. Περίπου 100 πρόσφυγες κυρίως από αφρικανικές χώρες διαμαρτυρήθηκαν επειδή δεν προχωρούν οι αιτήσεις τους για άσυλο, παρά το γεγονός ότι κάποιοι από αυτούς βρίσκονται στο νησί εδώ και τέσσερις μήνες. Εν τω μεταξύ στη Μονάδα Αυξημένης φροντίδας του Νοσοκομείου Χίου νοσηλεύεται από το πρωί 16χρονος Αφγανός, ο οποίος τραυματίστηκε στη θωρακική κοιλότητα με μαχαίρι από 18χρονο ομοεθνή του.

Σχεδόν 3.000 θάνατοιΒαρύς αποδεικνύεται και φέτος ο φόρος αίματος των μεταναστών στη Μεσόγειο.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) ανακοίνωσε ότι 2.954 μετανάστες και πρόσφυγες πνίγηκαν φέτος στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους (2.526) καταγράφηκαν στη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου που συνδέει τη Βόρεια Αφρική με την Ιταλία. Άλλα 383 άτομα έχασαν τη ζωή τους στο πέρασμα της Ανατολικής Μεσογείου, μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ενώ 45 πνίγηκαν στις διαδρομές της Δυτικής Μεσογείου και της Δυτικής Αφρικής.Ο αριθμός των νεκρών είναι φέτος σημαντικά υψηλότερος σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, όταν καταγράφηκαν 1.906 θάνατοι μεταναστών και προσφύγων έως τις 30 Ιουλίου.

imerisia.gr