Φαβορί ο Μακρόν για τον δεύτερο γύρο, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις
24/04/2017 15:55
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Φαβορί ο Μακρόν για τον δεύτερο γύρο, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις

Ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη γαλλική προεδρία την Κυριακή, κερδίζοντας τον πρώτο γύρο των εκλογών και παίρνοντας την πρόκριση για τον δεύτερο γύρο στις 7 Μαΐου, μαζί με την ακροδεξιά ηγέτιδα Μαρίν Λεπέν. Αν και ο 39χρονος Μακρόν είναι ένας πολιτικά αρχάριος, που δεν έχει εκλεγεί ποτέ ξανά σε δημόσιο αξίωμα, οι νέες δημοσκοπήσεις για την Κυριακή του δίνουν εύκολη νίκη εναντίον της 48χρονης Λεπέν.

Τα αποτελέσματα της Κυριακής είναι μια τεράστια ήττα τόσο για το κεντροδεξιό όσο και για το κεντροαριστερό κόμματα που κυριαρχούσαν στη γαλλική πολιτική για 60 χρόνια και επίσης μειώνει την προοπτική ενός σοκ ενάντια στο κατεστημένο, μετά το Brexit και την εκλογή Τραμπ. Στην επινίκια ομιλία του, ο Μακρόν είπε στους οπαδούς του νεοσύστατου En Marche! (Εμπρός!): "Σε ένα χρόνο, έχουμε αλλάξει το πρόσωπο της γαλλικής πολιτικής". Και πρόσθεσε ότι θα φέρει νέα πρόσωπα και ταλέντα για να μεταμορφώσει το παλιό πολιτικό σύστημα, αν εκλεγεί.

Παραδεχόμενοι την ήττα τους πριν ακόμη βγουν τα τελικά αποτελέσματα, αντίπαλοι συντηρητικοί και σοσιαλιστικοί υποψήφιοι κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να στηρίξουν τον Μακρόν και να εμποδίσουν οποιαδήποτε πιθανότητα να νικήσει η Λεπέν στον δεύτερο γύρο. Μια έρευνα της Harris που ελήφθη την Κυριακή, δείχνει τον Μακρόν να κερδίζει το δεύτερο γύρο με 64% έναντι 36 και μια δημοσκόπηση των Ipsos/Sopra Steria έδωσε παρόμοιο αποτέλεσμα.

Στο άκουσμα των ειδήσεων, το ευρώ έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 10 Νοεμβρίου, την ημέρα μετά τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Σε έναν αγώνα που κρίθηκε στο νήμα, ο Μακρόν, ένας πρώην τραπεζίτης, φιλοευρωπαίος και πρώην υπουργός Οικονομίας που ίδρυσε το δικό του κόμμα μόλις πριν από ένα χρόνο, έλαβε το 23,9% των ψήφων έναντι 21,4% για της Λεπέν, έχοντας καταμετρηθεί το 96% των ψήφων. Δευτερόλεπτα μετά την εμφάνιση των πρώτων αποτελεσμάτων, οι υποστηρικτές του Μακρόν σε ένα συνεδριακό κέντρο του Παρισιού άρχισαν να τραγουδάνε τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας. Πολλοί ήταν κάτω των 25 ετών, γεγονός που αντικατοπτρίζει την ανταπόκριση που έχει ένας άνδρας που στοχεύει να γίνει ο νεότερος αρχηγός κράτους της Γαλλίας μετά τον Ναπολέοντα.

"Πρόεδρος πατριωτών"

Έχοντας κατά νου την Λεπέν, ο Μακρόν δήλωσε στο πλήθος μετά τη νίκη του: "Θέλω να είμαι ο πρόεδρος των πατριωτών απέναντι σε μια απειλή από τους εθνικιστές". Αν κερδίσει, θα βρει μπροστά του μεγάλες προκλήσεις, προσπαθώντας αρχικά να εξασφαλίσει μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία για το νέο κόμμα του τον Ιούνιο και στη συνέχεια επιδιώκοντας ευρεία λαϊκή υποστήριξη για εργατικές μεταρρυθμίσεις που είναι βέβαιο ότι θα συναντήσουν αντίσταση.

Αντιμετωπίζοντας τη μάχη που έχει μπροστά του, δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να διαλύσει ένα σύστημα που "δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθεί στα προβλήματα της χώρας μας για περισσότερα από 30 χρόνια". "Από σήμερα θέλω να οικοδομήσω μια πλειοψηφία για μια κυβέρνηση και για μια νέα μεταμόρφωση. Θα αποτελείται από νέα πρόσωπα και νέα ταλέντα στα οποία κάθε άντρας και γυναίκα μπορεί να έχει μια θέση", είπε.

Η Λεπέν, η οποία επιθυμεί να γράψει ιστορία ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Γαλλίας, ακολουθεί τα βήματα του πατέρα της, ο οποίος ίδρυσε το Εθνικό Μέτωπο και έφτασε στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών το 2002. Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν τελικά δέχθηκε συντριπτική ήττα, όταν δεξιοί και αριστεροί ψηφοφόροι συσπειρώθηκαν γύρω από τον συντηρητικό Ζακ Σιράκ για να απομακρύνουν ένα κόμμα του οποίου οι ακροδεξιές, αντι-μεταναστευτικές απόψεις θεωρούνται ξενοφοβικές.

Η κόρη του έχει κάνει πολλά για να "μαλακώσει" την εικόνα του κόμματός του και έχει βρει ευρεία υποστήριξη στους νέους ψηφοφόρους, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως υπερασπιστή των γάλλων εργαζομένων και των γαλλικών συμφερόντων κατά των παγκόσμιων εταιρειών και μιας οικονομικά περιοριστικής ΕΕ. "Το μεγάλο ζήτημα σε αυτές τις εκλογές είναι η αχαλίνωτη παγκοσμιοποίηση που θέτει σε κίνδυνο τον πολιτισμό μας", ήταν οι πρώτες της δηλώσεις μετά από τα αποτελέσματα. Στη συνέχεια επιτέθηκε στις πολιτικές του Μακρόν, τον οποίο χαρακτήρισε και πάλι "βασιλιά των χρημάτων" κάνοντας αναφορά στην δουλειά τους ως τραπεζίτης. Οι πολιτικές απορρύθμισης, ανέφερε, θα οδηγήσουν σε άδικους διεθνείς ανταγωνισμούς ενάντια στα επιχειρηματικά συμφέροντα της Γαλλίας, τη μαζική μετανάστευση και την ελεύθερη κυκλοφορία των τρομοκρατών.

Παρ' όλα αυτά, με αρκετούς υποτιθέμενους υποψηφίους να καλούν τους υποστηρικτές τους να την σταματήσουν, η Λεπέν φαίνεται ότι θα έχει την τύχη να υποφέρει μια παρόμοια μοίρα με τον πατέρα της, όταν αντιμετωπίσει τον Μακρόν σε δύο εβδομάδες.

Ο ηττημένος σοσιαλιστής υποψήφιος Μπενουά Αμόν, ο πρωθυπουργός του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπέρναρ Καζενέβ και ο ηττημένος δεξιός υποψήφιος Φρανσουά Φιγιόν, προέτρεψαν τους ψηφοφόρους να συσπειρωθούν πίσω από τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο. Στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας της Άνγκελα Μέρκελ χαιρέτισε την επιτυχία του Μακρόν, γράφοντας στο Twitter: "Καλό το γεγονός ότι ο Εμανουέλ Μακρόν πέτυχε με την πολιτική του, για μια ισχυρή οικονομία της ΕΕ και κοινωνική οικονομία. Του ευχόμαστε ό,τι καλύτερο για τις επόμενες δύο εβδομάδες".

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε παρόμοιες ευχές για τον δεύτερο γύρο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στις Βρυξέλλες.

Πικρή ήττα

Ήταν μια πικρή νύχτα για τον Φιγιόν, που θεωρούνταν σίγουρος νικητής έως ότου επλήγη από τα σκάνδαλα, και τις κατηγορίες ότι η σύζυγός του είχε πληρωθεί αργομισθίες με λεφτά του δημοσίου. Ο Φιγιόν πέτυχε 19,9% στον πρώτο γύρο και ο ακροαριστερός υποψήφιος Ζαν-Λικ Μελανσόν 19,5%.

"Αυτή η ήττα είναι δική μου και πρέπει να την αντέξω μόνος", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Φιγιόν, ο 63χρονος πρώην συντηρητικός πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι τώρα θα ψηφίσει υπέρ του Μακρόν. Οι δύο πολιτικοί που αποχώρησαν από την κούρσα προσφέρουν ριζικά αντίθετα οικονομικά οράματα για μια χώρα η οικονομία της οποίας καθυστερεί σε σχέση με εκείνη των γειτόνων της και στην οποία το ένα τέταρτο των νέων είναι άνεργοι.

Τα μέτρα σταδιακής απορρύθμισης του Μακρόν, όπως είναι οι περικοπές στις κρατικές δαπάνες και τη δημόσια διοίκηση, ενδέχεται να χαιρετιστούν από τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές. Η Λεπέν θέλει να τυπώσει χρήματα για να χρηματοδοτήσει εκτεταμένες πληρωμές κοινωνικής πρόνοιας και φορολογικές ελαφρύνσεις, να αποτρέψει το νόμισμα του ευρώ και ενδεχομένως να αποσυρθεί από την ΕΕ. "Οι αγορές θα διαβεβαιώσουν ότι το τρομοκρατικό ενδεχόμενο Λεπέν έναντι Μελανσόν έχει αποφευχθεί", δήλωσε ο Ντιέγκο Ισκάρο, οικονομολόγος της IHS Markit. "Ως αποτέλεσμα, αναμένουμε κάποια ανάκαμψη στις τιμές των γαλλικών ομολόγων, ενώ το ευρώ μπορεί επίσης να ωφεληθεί", δήλωσε. "Ωστόσο, πολλά μπορούν να συμβούν μέσα σε δύο εβδομάδες και τα γαλλικά περιουσιακά στοιχεία είναι πιθανό υπό κάποια πίεση μέχρι να περάσει και ο δεύτερος γύρος".

Ο Τίμοθι Ας, οικονομολόγος της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Bluebay, δήλωσε ότι η νίκη του Τραμπ τον περασμένο Νοέμβριο σηματοδότησε μια καμπή για τους εκλογείς που έπαιξαν το χαρτί της διαμαρτυρίας. "Παρά τη δημοσιότητα για την άνοδο του λαϊκισμού, το 60% των ψηφοφόρων προτίμησε τους βασικούς υποψήφιους... Σε έναν αβέβαιο κόσμο, μάλλον επιλέγουν αυτό που γνωρίζουν καλύτερα και θέλουν να πάρουν μικρότερο ρίσκο" ανέφερε.

reuters.com