Έτοιμος να συνεργαστεί με τις αρχές ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ
31/03/2016 14:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έτοιμος να συνεργαστεί με τις αρχές ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ

Ο κατηγορούμενος για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, που συνελήφθη από τις βελγικές αρχές μετά από μια τετράμηνη καταδίωξη, θέλει να συνεργαστεί με τις γαλλικές αρχές, είπε ο δικηγόρος του. "Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ θέλει να παραδοθεί στις γαλλικές αρχές. Μπορώ επίσης να επιβεβαιώσω ότι επιθυμεί να συνεργαστεί με τις γαλλικές αρχές" δήλωσε ο δικηγόρος του, Σεντρίκ Μουασέ.

Ο Αμπντεσλάμ θα ανακριθεί από έναν βέλγο εισαγγελέα σήμερα, στην φυλακή υψίστης ασφαλείας της Μπριζ, όπου κρατείται, είπε ο δικηγόρος. Η απόφαση για τη μεταφορά του Αμπντεσλάμ στη Γαλλία, θα πρέπει να ληφθεί από ένα βελγικό δικαστήριο είτε σήμερα είτε αύριο, πρόσθεσε ο δικηγόρος. Το αίτημα για μεταφορά έγινε από Γάλλους εισαγγελείς στον απόηχο της σύλληψής του στις 18 Μαρτίου.

Σε προηγούμενες συναντήσεις του με βέλγους εισαγγελείς, ο Αμπντεσλάμ παραδέχτηκε ότι βρισκόταν στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου το βράδυ, όταν οι τρομοκρατικές επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους σκότωσαν 130 ανθρώπους. Αλλά σε αντίθεση με το μεγαλύτερο αδελφό του, Μπραχίμ, ο οποίος ανατινάχθηκε έξω από ένα καφέ το βράδυ των επιθέσεων, ο Αμπντεσλάμ είπε ότι ματαίωσε την αποστολή αυτοκτονίας του και επέστρεψε στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τους γάλλους εισαγγελείς.

Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι βοήθησε στη δημιουργία των γιλέκων αυτοκτονίας που χρησιμοποιήθηκαν στο Παρίσι. Το DNA του βρέθηκε σε μερικά από αυτά τα γιλέκα και στο διαμέρισμα στις Βρυξέλλες, όπου υποτίθεται ότι έγιναν. Η ανάκριση του Αμπντεσλάμ μετά τη σύλληψή του έδωσε επίσης πληροφορίες για πιθανές επιθέσεις παρακολούθησης στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς. Ο δικηγόρος του Αμπντεσλάμ αρνήθηκε να πει αν ο πελάτης του γνώριζε για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες στις 22 Μαρτίου ή αν ήταν πρόθυμος να μιλήσει στους Βέλγους εισαγγελείς. Πριν από τις επιθέσεις των Βρυξελλών, ο Αμπντεσλάμ δεν ήθελε να μεταφερθεί στη Γαλλία και ήθελε να συνεργαστεί με τις βελγικές αρχές.

Οι βελγικές αρχές δέχονται επικρίσεις επειδή ανέκριναν για πολύ λίγο τον Αμπντεσλάμ μετά τη σύλληψή του και επειδή δεν επέμειναν να τους πει τι γνώριζε για περαιτέρω προγραμματισμένες επιθέσεις. Οι βελγικές αρχές δήλωσαν ότι τον ανέκριναν επί τρεις ώρες και ότι έπρεπε να λάβουν υπόψη το γεγονός ότι ο Αμπντεσλάμ είχε πυροβοληθεί στο πόδι κατά τη στιγμή της σύλληψής του και έπρεπε να δεχθεί ιατρική περίθαλψη.

Αποδεικτικά στοιχεία που βρέθηκαν σε δύο κρησφύγετα που χρησιμοποιούνταν ως εργοστάσια βομβών δείχνουν ότι ο Αμπντεσλάμ βρισκόταν στο ίδιο δωμάτιο με έναν από τους βομβιστές αυτοκτονίας στις επιθέσεις των Βρυξελλών, τον Ναζίμ Λαχράουι, ο οποίος επίσης θεωρείται ύποπτος για τη δημιουργία των γιλέκων αυτοκτονίας που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις στο Παρίσι. Δύο μήνες πριν από τις επιθέσεις στο Παρίσι, ο Αμπντεσλάμ νοίκιασε ένα αυτοκίνητο και πήγε στην Ουγγαρία για να πάρει τον Λαχράουι, έναν Βέλγο υπήκοο μαροκινής καταγωγής, που είχε πάει να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία το 2013. Ένας άλλος άνθρωπος που τους ένωσε σε αυτό το ταξίδι από την Ουγγαρία ήταν ο Μοχάμεντ Μπελκαΐντ, ο οποίος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε πριν από δύο εβδομάδες, σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία σε ένα διαμέρισμα.

Ο Αμπντεσλάμ και ένας άνδρας που πιστεύεται ότι είναι μαχητής που έχει εκπαιδευτεί στη Συρία, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Αμίν Τσούκρι, κρύβονταν στο εσωτερικό του διαμερίσματος και κατάφεραν να διαφύγουν, λένε οι αρχές. Ο Τσούκρι συνελήφθη μαζί με τον Αμπντεσλάμ στις 18 Μαρτίου, αφού κρυβόταν για αρκετές ημέρες στο υπόγειο ενός μακρινού συγγενή του Αμπντεσλάμ.

wsj.com