Ετοιμάζει το ISIS μεγάλη επίθεση με  drone σε γήπεδο;
24/02/2016 20:56
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ετοιμάζει το ISIS μεγάλη επίθεση με drone σε γήπεδο;

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι έτοιμα drones θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μια θεαματική θηριωδία που θα μεταδιδόταν ζωντανά ως προπαγάνδα.

Μια ομάδα Βρετανών αναλυτών των μυστικών υπηρεσιών έχει καταρτίσει ένα ανατριχιαστικό σενάριο στο οποίο οι τρομοκράτες ξεκινούν μια επίθεση με ένα σμήνος από μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σε μια επίθεση σε ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός, όπως το Super Bowl, εξαπολύοντας πολλαπλές εκρηκτικές συσκευές στο γήπεδο. "Εάν δεν δράσουμε για να το αποτρέψουμε, είναι μόνο θέμα χρόνου" δήλωσε ο Chris Abbott, διευθυντής του think tank, Open Briefing.

Η ομάδα του Abbott, η οποία αυτοαποκαλείται "η πρώτη κοινωνική υπηρεσία πληροφοριών", περιλαμβάνει πρώην στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες και πράκτορες της υπηρεσίας πληροφοριών, οι οποίοι παρακολουθούν την ανάπτυξη των drones επί πολλά χρόνια. Αυτό που τώρα βλέπουμε είναι μία φθηνή και εύκολα προσβάσιμη τεχνολογία που είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για τους περιορισμένους πόρους και την ικανότητα των μικρών, ευρέως διασκορπισμένων τρομοκρατικών πυρήνων που είναι γνωστό ότι υπάρχουν στη Δυτική Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ή τους μοναχικούς λύκους που έχουν κατηχηθεί από το ISIS ή την αλ Κάιντα.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το ISIS έχει ήδη αναγνωρίσει την ευκαιρία που του παρέχεται από την τεχνολογία των drones στο σχεδιασμό επιθέσεων κατά δυτικών πόλεων. "Το ISIS χρησιμοποιεί ήδη drones στο Ιράκ και τη Συρία για τη συλλογή πληροφοριών, με μεγάλη επιτυχία" λέει ο Abbott. "Βρίσκεται σε άμεσο ανταγωνισμό με την Αλ Κάιντα και θέλει απελπισμένα να κάνει μια μαζική στη Δύση. Ένα σμήνος drones σε ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός θα είναι δυνητικά καταστροφικό", είπε. "Το ISIS έχει αποδείξει ότι είναι πολύ εξελιγμένο στο θέμα της προπαγάνδας. Τα drones θα είναι εξοπλισμένα με κάμερες ώστε να μπορούν να βιντεοσκοπήσουν την πραγματική επίθεση και να την μεταδώσουν ζωντανά στο Διαδίκτυο. Αυτό θα έχει επιπτώσεις πολύ πέρα από τη φρίκη του πραγματικού γεγονότος, έχοντας έναν σοβαρό οπτικό αντίκτυπο".

Ο Abbott επισημαίνει ότι το ISIS έχει διανείμει βίντεο που δείχνουν την εκπαίδευση των ατόμων που πραγματοποίησαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και ότι οι επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα μπορούσαν πιθανότατα να σχεδιάζονται στη Συρία καθώς οι ηγέτες των πυρήνων εκπαιδεύονται στην απόκτηση και χρήση των drones. Τον Ιανουάριο η ομάδα του Abbott δημοσίευσε μια έκθεση, μέσω του Remote Control Project που εδρεύει στο Λονδίνο, η οποία αναλύει το σημαντικό οπλοστάσιο των μικρών drones που είναι διαθέσιμα και το πώς μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν οι τρομοκράτες. Η εν λόγω έκθεση έχει κάνει τους Βρετανούς βουλευτές να αναθεωρήσουν επειγόντως τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να προβλέψουν τέτοιες επιθέσεις και να προετοιμάσουν την άμυνα εναντίον τους.

"Το δύσκολο πράγμα", δήλωσε ο Abbott, "είναι ότι δεν υπάρχει κανένα αντίμετρο που θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό. Θα πρέπει να υπάρχει μια πολυεπίπεδη άμυνα που ξεκινά με τη ρύθμιση και την καταγραφή της ιδιοκτησίας των drones, την απαγόρευση μεγαλύτερων και πιο ικανών drones, τη δημιουργία συστημάτων που μπορούν να προειδοποιούν για τις επιθέσεις και, ενδεχομένως, να μπλοκάρουν τα κανάλια που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των drones και, ως τελευταία γραμμή άμυνας, τη δυνατότητα να υποκλέπτουν τα drones και να τα καταρρίπτουν".

Ο Abbott αναγνωρίζει ότι οι ρυθμιστικές αρχές αντιμετωπίζουν ένα δίλημμα: "Υπάρχει μια μεγάλη νόμιμη χρήση των drones, που εξυπηρετεί έναν πολύ χρήσιμο σκοπό, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας και διάσωσης, ώστε να μην θέλουμε να σκοτώσουμε την καινοτομία, να υπάρχουν τόσοι πολλοί περιορισμοί που θα καθίσταται αδύνατο να τα χρησιμοποιούν". Στις ΗΠΑ (όπου 700.000 drones πωλήθηκαν μόνο το περασμένο έτος), η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας απαιτεί τώρα να καταγράφονται τα προσωπικά στοιχεία των ερασιτεχνών χρηστών drone κατά την αγορά τους, αλλά οι κανονισμοί που καλύπτουν τη χρήση των εμπορικών drones που ζυγίζουν πάνω από 55 κιλά καθυστέρησε για περισσότερες διαβουλεύσεις με εκπροσώπους των ομάδων συμφερόντων της βιομηχανίας.

Στη Βρετανία, οι βουλευτές ζητούν αυτό που είναι γνωστό ως "γεω-περίφραξη" -στην οποία έχουν οριστεί ευαίσθητες περιοχές όπως αεροδρόμια, δημόσια κτίρια, λιμάνια, σταθμοί πυρηνικής ενέργειας και ηλεκτρικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας ως απαγορευμένες ζώνες και όλα τα drones είναι εξοπλισμένα με λογισμικό που τα κλειδώνει αυτόματα όταν εισέλθουν σε αυτές τις ζώνες.

Οι εμπορικές πτήσεις παραμένουν ο πρωταρχικός στόχος για τρομοκρατικές επιθέσεις. Αλλά με τα αεροδρόμια στη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική να έχουν μετατραπεί σε φρούρια, είναι πολύ πιο δύσκολο να βρεθούν εύκολοι στόχοι στον τομέα των αερομεταφορών. Κατά συνέπεια, ο Abbott φοβάται ότι τα drones θα μπορούσαν να είναι ακόμη ένα παράδειγμα ότι οι άμυνές μας κατά της τρομοκρατίας παραμένουν προσκολλημένες σε παλαιότερης τεχνολογίας απειλές, αντί να επαναπροσδιοριστούν για να προβλέψουν μια εντελώς νέα απειλή προτού γίνει θανατηφόρα.

"Το drone ενός χομπίστα μπορεί να μεταφέρει το ισοδύναμο μιας βόμβας-σωλήνα, με το αντίστοιχο πέντε με δέκα κιλών TNT, ή ενός γιλέκου αυτοκτονίας, περίπου με τέσσερα έως 10 κιλά TNT, ή των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών που έχουν χρησιμοποιηθεί για χρόνια στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Μια μαζική επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους θα είναι το ισοδύναμο πολλαπλών βομβιστών αυτοκτονίας σε ένα μόνο στόχο, την ίδια στιγμή".

Από την άλλη πλευρά, ένα drone που απευθύνεται σε έναν μόνο, υψηλής αξίας στόχο, όπως έναν πολιτικό ηγέτη, θα μπορούσε επίσης να έχει καταστροφικές συνέπειες. Και υπάρχουν παραδείγματα που εκθέτουν την ευπάθεια μας σε τέτοιου είδους επιθέσεις: το 2013 ένα drone με μια μικρή κάμερα προσγειώθηκε ακριβώς μπροστά από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης στη Δρέσδη. Το drone έστειλε το γερμανικό Κόμμα των Πειρατών, ως μέρος μιας διαμαρτυρίας για τις τεχνικές παρακολούθησης της κυβέρνησης. Τον περασμένο Απρίλιο ένα μικρό drone που μετέφερε ένα δείγμα ραδιενεργού άμμου από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκοσίμα προσγειώθηκε στην οροφή των γραφείων του ιάπωνα πρωθυπουργού στο Τόκιο.

Εάν κάποιο από αυτά τα drones ήταν εξοπλισμένο, τα κατορθώματα του δεν θα είχαν ξεθωριάσει τόσο εύκολα από τα πρωτοσέλιδα. Ο Abbott εξηγεί ότι οι προετοιμασμένες και προσεκτικά στοχευμένες επιθέσεις, όπως αυτές, θα είναι δύσκολο να αποτραπούν. "Αυτό που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να θέσουμε όλο και πιο εξελιγμένα εμπόδια στην πορεία τους, έτσι ώστε να υπάρχουν όλο και λιγότερες πιθανότητες να πετύχουν".

Εκτός από πολιτικούς ηγέτες, τα σχετικά μικρά drones είναι ικανά να μεταφέρουν και άλλα φορτία της μαζικής τρομοκρατίας, όπως χημικά όπλα και δηλητήρια για παράδειγμα, για να μολύνουν αποθέματα νερού. Ο Abbott επισημαίνει επίσης ότι ένα τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος θα μπορούσε να ρίξει μια ραδιενεργή "βρώμικη βόμβα". "Οι πραγματικές καταστροφικές επιπτώσεις θα είναι περιορισμένες, αλλά οι ψυχολογικές και οικονομικές επιπτώσεις θα μπορούσε να είναι ουσιαστικές".

Ακόμη και αν ένα αμυντικό σύστημα είναι σε θέση να απενεργοποιήσει το σύστημα καθοδήγησης GPS ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους, ένας τρομοκράτης μπορεί να έχει τα μέσα για να στείλει ένα drone από μακριά σαν ένα πύραυλο cruise, σε έναν στόχο με προκαθορισμένη και προγραμματισμένη πορεία. "Υπάρχουν συστήματα αρκετά φθηνά που χρησιμοποιούν αδρανειακούς αισθητήρες πλοήγησης, όπως ένα αεροπλάνο, προ-προγραμματισμένους με σημεία διαδρομής".

Αρκεί να θυμηθούμε την προσπάθεια το 1991 του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού να χτυπήσει την έδρα της βρετανικής κυβέρνησης στην Downing Street, ενώ το βρετανικό Υπουργικό Συμβούλιο Πολέμου, με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό John Major, συνεδρίαζε. Ο IRA εκτόξευσε πολλούς όλμους από ένα φορτηγό σε ένα κοντινό δρόμο και ένας προσγειώθηκε στον κήπο της Downing Street, λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα από τη συνεδρίαση. Δεν τραυματίστηκαν πολιτικοί αλλά τέσσερις άλλοι, μεταξύ των οποίων αστυνομικοί. Ο Abbott πιστεύει ότι με τη σημερινή τεχνολογία, ένα τέτοιο χτύπημα με drone θα ήταν πολύ πιο ακριβές και θανατηφόρο.

Στην πραγματικότητα, αυτό που ξεκίνησε ως μια υψηλού κόστους και αποκλειστικά στρατιωτική τεχνολογία έχει εμπορευματοποιηθεί. Και έτσι, ειρωνικά, καθώς συνεχίζουμε να χρησιμοποιήσει στρατιωτικά drones για τις στοχευμένες δολοφονίες τρομοκρατών, υπάρχει πλέον η δυνατότητα θέση να στρέψουν την ίδια τεχνολογία εναντίον μας, έστω και με μια αυτοσχέδια και λιγότερο συστηματική μορφή, αλλά όχι λιγότερο απειλητική.

Ο Abbott υποστηρίζει ότι το ISIS θα πρέπει να εκπαιδεύσει ηγέτες πυρήνων σε ένα υψηλό επίπεδο επάρκειας στον χειρισμό και την εκτόξευση drones και ότι οι μυστικές υπηρεσίες θα πρέπει να προετοιμαστούν και να εξασκηθούν για μια τέτοια επίθεση. "Σε αυτό το σημείο, αυτό είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να ελπίζουμε. Το δεύτερο καλύτερο είναι η επίθεση να αποτύχει, λόγω των περιορισμών του drone ή του χειριστή ή λόγω της ενεργητικής ή παθητικής άμυνας μας που θα καταρρίψει το σκάφος".

Αν δεν συμβεί αυτό… Υπάρχει το φάντασμα που μας φέρνει στο μυαλό το μυθιστόρημα του Thomas Harris "Μαύρη Κυριακή" (και η ταινία) από το 1975, όπου μια επίθεση διενεργείται από την παλαιστινιακή ομάδα Μαύρος Σεπτέμβρης, με τη βοήθεια ενός παράφρονα τεχνικού, ο οποίος πετάει με ένα μικρό αερόστατο Goodyear στο Στάδιο Tulane στη Νέα Ορλεάνη κατά τη διάρκεια του Super Bowl, φορτωμένο με 250.000 βελάκια χάλυβα που θα εκτοξευθούν ξεκοιλιάζοντας τους θεατές.

thedailybeast.com