Ερντογάν: Θα αυξήσουμε τον τουρκικό στρατό στην Κύπρο
17/09/2018 11:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ερντογάν: Θα αυξήσουμε τον τουρκικό στρατό στην Κύπρο

Η Τουρκία δεν πρόκειται να μειώσει τον όγκο των στρατευμάτων που διαθέτει στα κατεχόμενα της Κύπρου αλλά αντίθετα προτίθεται να τον αυξήσει, διαμήνυσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΙ, η εφημερίδα Milliyet τονίζει πως ο Τ. Ερντογάν είπε ότι η παρουσία τουρκικών δυνάμεων στο ψευδοκράτος είναι "σημαντική". Επανέλαβε αιχμηρά πως η ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν αυτή που απέρριψε το σχέδιο Ανάν το 2004, που θα ρύθμιζε το θέμα των στρατευμάτων στο νησί.

O Τούρκος πρόεδρος φάνηκε να αρνείται ότι η Άγκυρα σχεδιάζει, για την ώρα, να κατασκευάσει μόνιμη ναυτική βάση στα κατεχόμενα, λέγοντας με νόημα πως η Μεγαλόνησος απέχει λίγα λεπτά από τα τουρκικά παράλια και συνεπώς δεν χρειάζεται κατασκευή μόνιμης εγκατάστασης.

Προσέθεσε δε αιχμηρά ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάλογη εγγύτητα στην Κύπρο.

Η δήλωση Ερντογάν έρχεται λίγες ώρες πριν την έναρξη της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη, την Τρίτη, κι ενώ ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, εξετάζει κατά πόσον υπάρχει προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων που έχουν "παγώσει" εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, μετά τις ατελέσφορες προσπάθειες στο Κραν Μοντανά.

Αθήνα και Λευκωσία έχουν καταστήσει σαφές πως η απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων είναι προαπαιτούμενο για την επίλυση του προβλήματος, συνεπώς η τοποθέτηση του Τούρκου προέδρου φαντάζει να αντανακλά μια σκληρή γραμμή από την πλευρά της Άγκυρας.

Περίπου 40.000 Τούρκοι στρατιωτικοί υπηρετούν στα κατεχόμενα, όπου καταγράφεται μια από τις χειρότερες αναλογίες πολιτών προς στρατιώτες στον κόσμο.

Πηγή:capital.gr