Ερντογάν σε ΗΠΑ: Δεν μπορείτε πια να είστε μεσολαβητές μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων
13/12/2017 21:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ερντογάν σε ΗΠΑ: Δεν μπορείτε πια να είστε μεσολαβητές μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε σήμερα τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ ότι επιδεικνύει "σιωνιστική νοοτροπία", μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

"Ο πραγματικός ιδιοκτήτης αυτών των εδαφών είναι η Παλαιστίνη. Ο Τραμπ θέλει να είναι το Ισραήλ. Αυτό είναι αποτέλεσμα των ευαγγελικών αρχών του και μιας σιωνιστικής νοοτροπίας" κατήγγειλε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη.

"Η μοίρα της Ιερουσαλήμ δεν μπορεί να αφεθεί στα χέρια μιας χώρας που πίνει αίμα, διευρύνει τα σύνορά της σκοτώνοντας βάναυσα παιδιά, άμαχους και γυναίκες" συμπλήρωσε ο Τούρκος ηγέτης.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους σημείωσε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να έχουν τον ρόλο του μεσολαβητή στις προσπάθειες για τη διευθέτηση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να αναγνωρίσει το Ισραήλ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ.

"Από ’δω και στο εξής, αποκλείεται οι μεροληπτικές ΗΠΑ να διαδραματίζουν ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους, αυτή η περίοδος έχει παρέλθει" τόνισε ο Ερντογάν

"Πρέπει να συζητήσουμε ποιος θα αναλάβει τον ρόλο του μεσολαβητή στο εξής. Αυτό πρέπει να συζητηθεί και στον ΟΗΕ" υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας απηύθυνε έκκληση σε ολόκληρο τον πλανήτη να αναγνωρίσει την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης.

"Ανακηρύσσουμε την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Κράτους της Παλαιστίνης και καλούμε τις άλλες χώρες να αναγνωρίσουν το Κράτος της Παλαιστίνης και την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσά του που βρίσκεται υπό κατοχή" επισήμαναν τα κράτη μέλη του Οργανισμού στο τελικό ανακοινωθέν τους.

Νετανιάχου: Αναμενόμενη η ανακοίνωση των ηγετών των μουσουλμανικών χωρών

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι δεν του "προκάλεσε έκπληξη" η ανακοίνωση των ηγετών των μουσουλμανικών χωρών που κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα ενός παλαιστινιακού κράτους, έπειτα από την έκτακτη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) που διεξήχθη σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.

"Όλες αυτές οι ανακοινώσεις δεν μας προκαλούν έκπληξη", τόνισε ο Νετανιάχου, σε μια ομιλία του έπειτα από αυτό το κάλεσμα των μουσουλμανικών χωρών στη διεθνή κοινότητα, αντιδρώντας έτσι στην απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερή Πόλη ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού ΥΠΕΞ Εμανουέλ Ναχσόν χαρακτήρισε "προκλητικό" το τελικό ανακοινωθέν του OIC.

"Θα ήταν καλύτερο οι Παλαιστίνιοι να αποδεχτούν την πραγματικότητα και να δράσουν για την ειρήνη, όχι με εξτρεμισμό", σημείωσε ο πρωθυπουργός.

"Θα πρέπει να αναγνωρίσουν ένα ακόμη γεγονός για την Ιερουσαλήμ: δεν είναι μόνο η πρωτεύουσα του Ισραήλ, αλλά επίσης έχουμε ελευθερία της θρησκευτικής λατρείας στην Ιερουσαλήμ για όλες τις θρησκείες και είμαστε εμείς που το εφαρμόζουμε στην Μέση Ανατολή, όπως κανείς άλλος", είπε χαρακτηριστικά.

"Στο τέλος, η αλήθεια θα επικρατήσει και πολλές άλλες χώρες θα αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και θα μεταφέρουν τις πρεσβείες τους στην Ιερή Πόλη", προέβλεψε.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ-capital.gr