Ερντογάν: Με την Μέρκελ συζητήσαμε και για το Αιγαίο
02/02/2017 21:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ερντογάν: Με την Μέρκελ συζητήσαμε και για το Αιγαίο

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ συζήτησαν κυρίως τις εξελίξεις στη Συρία, το Ιράκ και το Αιγαίο κατά τη σημερινή συνάντησή τους, δήλωσε ο Ερντογάν σε κοινή συνέντευξη με την Μέρκελ μετά τη συνομιλία τους στην Άγκυρα.

Ο Ερντογάν δήλωσε πως συζήτησε με την Μέρκελ για τη συνεργασία στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, την προσφυγική κρίση και ενδεχόμενα αμοιβαία βήματα στη Συρία.

Τι είπε η Μέρκελ

Η καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε πως υπογράμμισε τη σημασία της ελευθερίας του Τύπου και της ελευθερίας της έκφρασης στην Τουρκία.

«Με την απόπειρα πραξικοπήματος, είδαμε πώς ο τουρκικός λαός υπερασπίσθηκε τη δημοκρατία και τους κανόνες της δημοκρατίας στην Τουρκία», δήλωσε η Μέρκελ αναφερόμενη στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου.

«Ακριβώς γι' αυτό, σ' αυτή την αποφασιστική φάση, είναι σημαντικό η ελευθερία της έκφρασης να τηρείται και σε σχέση μ' αυτό μιλήσαμε για την ελευθερία του Τύπου», πρόσθεσε ενώ καθόταν δίπλα στον Ερντογάν.

«Η αντιπολίτευση είναι μέρος της δημοκρατίας», τόνισε η Μέρκελ.

«Ο διαχωρισμός των εξουσιών και η ελευθερία της έκφρασης πρέπει να είναι εγγυημένοι» στη συνταγματική αναθεώρηση που θέλει ο Ερντογάν και η οποία θα υποβληθεί σε δημοψήφισμα τον Απρίλιο, υπογράμμισε ακόμη η καγκελάριος.

«Επεισόδιο» Μέρκελ - Ερντογάν για μια φράση της Καγκελαρίου

“Επεισόδιο” σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Άνγκελα Μέρκελ, στην Άγκυρα.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, κατά τις δηλώσεις της, χρησιμοποίησε τη φράση “ισλαμιστική τρομοκρατία”, προκαλώντας τον εκνευρισμό του προέδρου της Τουρκίας.

“Παρακαλώ μην τη χρησιμοποιείτε αυτή τη φράση. Ως μουσουλμάνος Πρόεδρος, δεν μπορώ να το δεχθώ”, είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Η Μέρκελ απάντησε μάλλον αμήχανα, εξηγώντας ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ “ισλαμικού” και “ισλαμιστικού”, προσθέτοντας ότι η ίδια δίνει μεγάλη σημασία στη θρησκευτική ελευθερία στη Γερμανία και θέλοντας να του υπενθυμίσει ότι δεν είναι “ισλαμοφοβική”, όπως ένιωσε ότι πήγε να την παρουσιάσει.

Πηγή: imerisia.gr