Ερντογάν για υπόθεση Κασόγκι: Μία ειδεχθής πράξη που δεν πρέπει να συγκαλυφθεί
23/10/2018 15:41
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ερντογάν για υπόθεση Κασόγκι: Μία ειδεχθής πράξη που δεν πρέπει να συγκαλυφθεί

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι όλοι όσοι ενεπλάκησαν στην δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, «περιλαμβανομένων των εντολέων», πρέπει να τιμωρηθούν.

«Η παγκόσμια συνείδηση δεν θα κατευνασθεί παρά μόνο όταν όλοι οι εμπλεκόμενοι, αυτουργοί και εντολείς, θα έχουν τιμωρηθεί», δήλωσε ο Ερντογάν κατά την ομιλία του ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος AKP στο τουρκικό κοινοβούλιο ζητώντας από το Ριάντ οι 18 ύποπτοι που έχουν συλληφθεί στην Σαουδική Αραβία «να δικασθούν στην Κωνσταντινούπολη», αυξάνοντας παράλληλα την πίεση επί της ηγεσίας της Σαουδικής Αραβίας.

«Παραδεχόμενη την δολοφονία, η σαουδαραβική κυβέρνηση έκανε ένα σημαντικό βήμα. Αυτό που περιμένουμε από αυτήν, τώρα, είναι να εξιχνιάσει τις ευθύνες καθενός στην υπόθεση αυτή, από την κορυφή μέχρι την βάση, και να τους προσαγάγει στην δικαιοσύνη», είπε.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η δολοφονία του Κασόγκι στις 2 Οκτωβρίου «σχεδιάσθηκε» πολλές ημέρες πριν, ερχόμενος σε αντίθεση με την επίσημη σαουδαραβική εκδοχή ότι επρόκειτο για «ανάκριση που πήγε στραβά».

«Στο στάδιο αυτό, όλα τα στοιχεία και οι αποδείξεις δείχνουν ότι ο Τζαμάλ Κασόγκι ήταν θύμα μίας ειδεχθούς δολοφονίας», επέμεινε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Αφού μίλησε για τα στοιχεία που έχουν προκύψει από την έρευνα, ο Ερντογάν διατύπωσε μία σειρά ερωτήσεων που παραμένουν χωρίς απάντηση. «Για ποιον λόγο βρέθηκε η 15μελής ομάδας των Σαουδαράβων στην Τουρκία; Με τις εντολές ποιου; Γιατί το προξενείο δεν άνοιξε αμέσως στην έρευνα;. Γιατί έγιναν τόσες διαφορετικές δηλώσεις από τους Σαουδάραβες; Ποιος είναι ο τοπικός συνεργάτης που πέταξε το πτώμα του Κασόγκι; Γιατί το πτώμα του Κασόγκι δεν έχει ακόμη βρεθεί; Οι Σαουδάραβες πρέπει να απαντήσουν σε όλες αυτές τις ερωτήσεις», είπε.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι 15 σαουδάραβες πράκτορες που έφθασαν χωριστά στην Κωνσταντινούπολη συναντήθηκαν στο προξενείο το πρωί πριν από την δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι «για να αφαιρέσουν τον σκληρό δίσκο του συστήματος βιντεο-παρακολούθησης της διπλωματικής αποστολής».

Πρόσθεσε επίσης ότι τριμελής ομάδα Σαουδαράβων είχε κάνει την προηγούμενη ημέρα κατόπτευση σε δάσος κοντά στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και στην Γιάλοβα, βορειο-δυτικά της πόλης, υπονοώντας ότι αναζητούσαν τόπο για να πετάξουν το πτώμα.

Ο Ερντογάν δεν εξήγησε σε τι είδους στοιχεία βασίζει αυτές τις πληροφορίες και δεν αναφέρθηκε καθόλου στις ηχητικές και οπτικές καταγραφές, που σύμφωνα με τις διαρροές των τελευταίων ημερών στον τουρκικό Τύπο ενοχοποιούν τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας.

Χαρακτήρισε την δολοφονία του Κασόγκι «πολιτική δολοφονία» και ζήτησε να περιληφθούν στις έρευνες ενδεχόμενοι «συνεργοί» από άλλες χώρες «εάν υπάρχουν».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, η οποία διατηρεί πολύπλοκες σχέσεις με την Σαουδική Αραβία, διπλωματικό αντίπαλο, αλλά οικονομικό εταίρο, δήλωσε ότι «δεν αμφιβάλλει για την ειλικρίνεια του βασιλιά Σαλμάν» και ότι είναι βέβαιος ότι «θα συνεργασθεί με την Τουρκία στην έρευνα».

Ο Ερντογάν δεν αναφέρθηκε καθόλου στον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον ισχυρό άνδρα του Ριάντ, στον οποίο παραπέμπουν οι διαρροές στον τουρκικό και τον διεθνή Τύπο ως εντολέα της δολοφονίας.

Ο Ερντογάν δεν έκανε σημαντικές νέες αποκαλύψεις για τα στοιχεία της υπόθεσης που μέχρι σήμερα οι τουρκικές αρχές είχαν διαχειρισθεί μέσω προσεκτικά ενορχηστρωμένων διαρροών στον τουρκικό Τύπο, αλλά φρόντισε να διατηρήσει την πίεση επί του καθεστώτος του Ριάντ μέσω των λίγων νέων στοιχείων της έρευνας στα οποία αναφέρθηκε, όσων υπονόησε και μέσω των πληροφοριών που επέλεξε να μην αποκαλύψει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ