Επίθεση στο Βερολίνο: Η Μέρκελ απομονωμένη, οι ακροδεξιοί σε ετοιμότητα
20/12/2016 09:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επίθεση στο Βερολίνο: Η Μέρκελ απομονωμένη, οι ακροδεξιοί σε ετοιμότητα

Μπορεί να υπάρχουν ελάχιστα ακόμα εορταστικά μέρη γεμάτα πεμπτουσία, όσο μια χριστουγεννιάτικη αγορά, ένα μέρος στολισμένο με δέντρα και μπάλες, όπου γονείς και παιδιά έρχονται να ψωνίσουν και συναθροίζονται για να προετοιμαστούν για μία από τις πιο οικογενειακές γιορτές του Χριστιανικού ημερολογίου. Η δημοφιλής χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου στην μνημειακή εκκλησία Κάιζερ Βίλχελμ είναι ακριβώς ένα τέτοιο μέρος - και αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που, αν τελικά επιβεβαιωθεί ότι ο εμβολισμός της αγοράς με ένα φορτηγό ήταν τρομοκρατική επίθεση, θα έχει τόσο βαθιά απήχηση στη Γερμανία.

Αναπόφευκτα, η θέα του φορτηγού που όρμησε στην αγορά ξύπνησε μνήμες από την επίθεση τον Ιούλιο στη Νίκαια, όταν ένα φορτηγό 19 τόνων ακολούθησε μια παρόμοια τρελή πορεία σε μια ανάλογα συμβολική θέση -σε αυτή την περίπτωση την ετήσια παρέλαση την Ημέρα της Βαστίλης μπροστά στην προκυμαία. Τέτοιες επιθέσεις οργανώνονται από το Ισλαμικό Κράτος για να προκαλέσουν το μέγιστο μακελειό και να σπείρουν τους σπόρους της διαίρεσης στις δυτικές κοινωνίες: Χριστιανοί εναντίον μουσουλμάνων, Ευρωπαίοι εναντίον όσων έρχονται από τη Μέση Ανατολή. Για το σκοπό αυτό, οι τρομοκράτες - που τώρα βρίσκονται υπό αυξανόμενη απειλή στις βάσεις τους στη Συρία και στο Ιράκ- έχουν γράψει στα περιοδικά προπαγάνδας τους για την προσπάθεια να καταστρέψουν αυτό που αποκαλούν "γκρίζα ζώνη", που επιτρέπει σε πολυπολιτισμικές κοινωνίες να συνυπάρχουν και να αναγκάσουν τις δύο πλευρές να επιλέξουν μεταξύ μαύρου και άσπρου.

Γι' αυτό το λόγο η Άνγκελα Μέρκελ, η Γερμανίδα καγκελάριος που άνοιξε την πόρτα της Γερμανίας σε σχεδόν ένα εκατομμύριο αιτούντες άσυλο το 2015, θα ήθελε απεγνωσμένα να αντισταθεί σε οποιαδήποτε σπασμωδική αντίδραση στην επίθεση της Δευτέρας. Αλλά εξίσου, αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία θα επιδιώξει την επανεκλογή της για τέταρτη φορά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, θα πρέπει να φοβάται το πολιτικό κόστος. Παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να είναι δημοφιλής για τα πρότυπα πολλών ηγετών της Ευρώπης, η Μέρκελ δεν ήταν ποτέ τόσο ευάλωτη. Ήδη φέτος η Γερμανία έχει αντιμετωπίσει κάποιες μικρότερες επιθέσεις - τον Ιούλιο ένας 17χρονος Αφγανός πρόσφυγας επιτέθηκε στους επιβάτες ενός τρένου πριν τον σκοτώσουν- παραδίδοντας περαιτέρω "όπλα" στην αύξηση των πολιτικών δυνάμεων της γερμανικής Δεξιάς. Αλλά τίποτα σε αυτήν την κλίμακα.

Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε ποιος ήταν πίσω από το τιμόνι του φορτηγού που εισέβαλε στην αγορά του Βερολίνου χθες το βράδυ, αλλά αν αποδειχθεί ότι είναι ένας ακόμα αιτών άσυλο που διέσχισε την Ευρώπη από τη μη αστυνομευόμενη δυτική διαδρομή των Βαλκανίων, υπάρχουν πολλοί στη Γερμανία που περιμένουν να το εκμεταλλευτούν. Φέτος, το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AFD) έχει πετύχει μια σειρά από νίκες σε τοπικές εκλογές, αγγίζοντας σε κάποιο σημείο το 15 τοις εκατό στις δημοσκοπήσεις - ένα ποσοστό τρεις φορές μεγαλύτερο από το ελάχιστο 5 τοις εκατό όριο που θα του δώσει έδρες στην Μπούντεσταγκ. Αν διατηρηθούν αυτά τα ποσοστά - και η ατζέντα του κατά των μεταναστών συνεχίσει να τρέφεται από τρομοκρατικές επιθέσεις- θα γίνει το πρώτο ακροδεξιό κόμμα που κερδίζει έδρες στο εθνικό κοινοβούλιο της Γερμανίας μετά τον πόλεμο.

Αυτό από μόνο του δεν θα είναι αρκετό για να ανατρέψει την Μέρκελ, αλλά θα συνεχίσει την ταχεία διάβρωση της εξουσίας της. Η Μέρκελ, που πάντα ήταν πραγματίστρια, έχει ήδη κάνει στροφή προς τα δεξιά, με τη δέσμευση να μην επαναληφθεί η πολιτική "ανοικτών θυρών" για τους πρόσφυγες. Το πρόβλημά της είναι ότι μπορεί να είναι ήδη πολύ αργά.

telegraph.co.uk