Επίθεση στην Τουρκία: Ένα αιματηρό τέλος στο 2016 που προμηνύει ένα ανάλογο 2017
01/01/2017 20:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επίθεση στην Τουρκία: Ένα αιματηρό τέλος στο 2016 που προμηνύει ένα ανάλογο 2017

Η Τουρκία κλονίστηκε και πάλι τις πρώτες ώρες του 2017, καθώς ένα από τα πιο δημοφιλή για το τζετ σετ νυχτερινά κλαμπ της Κωνσταντινούπολης δέχτηκε επίθεση από έναν δράστη που σκότωσε 39 και τραυμάτισε 65 άτομα, τέσσερις εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο τρομοκράτης έφτασε στο κλαμπ Reina στην ακτή του Βοσπόρου στις 1:15 π.μ. τοπική ώρα με ένα ταξί, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Πήρε μια τσάντα, έβγαλε ένα αυτόματο όπλο από την τσάντα, πυροβόλησε τους αστυνομικούς έξω από το κλαμπ, πέρασε το δρόμο και στη συνέχεια εισέβαλε μέσα και άρχισε να αδειάζει σφαίρες στα περίπου 800 άτομα (συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων) οι οποίοι γιόρταζαν το νέο έτος. Στη συνέχεια έβγαλε το παλτό του και τα ρούχα του και εξαφανίστηκε ντυμένος διαφορετικά. Εμπειρογνώμονες σε θέματα ασφάλειας, μιλώντας στην τουρκική τηλεόραση, είπαν ότι ο εισβολέας συμπεριφέρθηκε σαν "επαγγελματίας, εκπαιδευμένος να εκτελεί εν ψυχρώ" και πιθανόν να είχε διερευνήσει στο παρελθόν την περιοχή για να συλλέξει πληροφορίες.

Ως το μεσημέρι της 1ης Ιανουαρίου κανείς δεν είχε αναλάβει την ευθύνη. Αλλά πηγές στην Άγκυρα λένε ότι η έρευνα επικεντρώθηκε στο Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL), το οποίο έχει αναλάβει πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις, εκτός από τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, όπως το πρόσφατο παράδειγμα στο Βερολίνο.

Ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ο τουρκικός λαός θα πρέπει να διατηρήσει την ψυχραιμία και την ενότητά του, δείχνοντας έτσι ότι δεν θα αφήσει να παίζονται "βρώμικα παιχνίδια" εις βάρος τους. Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι τέτοιες επιθέσεις δεν ήταν "ανεξάρτητες από τις εξελίξεις στην περιοχή", εννοώντας τη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα τη Συρία και το Ιράκ.

Δεν είναι δύσκολο να δει κανείς ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία, είτε από το ISIL είτε από το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ), αυξάνονται καθώς ο τουρκικός στρατός προωθείται στη Συρία, αυξάνοντας τις πιέσεις. Στην περίπτωση κατά του ISIL, οι πιέσεις αυτές προέρχονται τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τη Ρωσία. Μόνο λίγες ώρες πριν από την επίθεση στις 31 Δεκεμβρίου - αν και αυτό δεν σημαίνει ότι είχαν σχέση - το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε την κατάπαυση του πυρός στη Συρία, που έχει τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της 30ης Δεκεμβρίου, με την εγγύηση της Ρωσίας και της Τουρκίας. Αυτή η κατάπαυση του πυρός φέρεται να εξακολουθεί να ισχύει σε μεγάλο βαθμό, με μικρές μόνο και σποραδικές παραβιάσεις. Η Τουρκία έχει αλλάξει την πολιτική της Συρίας σταδιακά κατά το παρελθόν έτος προς μεγαλύτερη συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα, και οι μαχητικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στη σκηνή της Συρίας μπορεί να δείχνουν την αντίδρασή τους αφυπνίζοντας όσους στρατολογήθηκαν στην Τουρκία τότε που ακόμα μπορούσαν να κινούνται πιο ελεύθερα στο εσωτερικό της χώρας (πριν αλλάξει η πολιτική της Άγκυρας στη Συρία).

Πολλές κυβερνήσεις τόσο της Ανατολής όσο και της Δύσης, καθώς και οι διεθνείς οργανισμοί, ανταποκρίθηκαν άμεσα και τάχθηκαν στο πλευρό της Τουρκίας μετά από αυτή την τελευταία τρομοκρατική επίθεση (τέσσερις καταδίκες ήρθαν από τις ΗΠΑ και μόνο, συμπεριλαμβανομένης και μίας από τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα). Έτσι, δεν υπήρξαν καταγγελίες από την τουρκική κυβέρνηση ότι η Δύση είναι αδιάφορη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις επειδή θέλει μια πιο αδύναμη Τουρκία.

Υπάρχουν δύο ακόμα διαστάσεις της επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη το Νέο Έτος. Η

πρώτη αφορά την ίδια την επίθεση και τις πιθανές αποτυχίες των υπηρεσιών πληροφοριών. Υπήρξαν πρόσφατα μια σειρά από προειδοποιήσεις προς τους επαρχιακούς κυβερνήτες, ότι μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις αναμένονται στις μεγάλες πόλεις, κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, με στόχο πολυσύχναστα μέρη, όπως εμπορικά κέντρα, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα όπου συχνάζουν ξένοι υπήκοοι και τουρίστες. Αν υπάρχει μια αποτυχία, θα πρέπει τώρα να συζητηθούν οι προφυλάξεις από την πλευρά της ασφάλειας.

Για πολλά χρόνια, η ασφάλεια και οι δικαστικές υπηρεσίες της Τουρκίας ήταν αποτελεσματικές υπεργολαβίες σε συμπαθούντες του Φετουλάχ Γκιουλέν, ενός ισλαμιστή ιεροκήρυκα που ζει στις ΗΠΑ, που συνήθιζαν να συνεργάζονται στενά με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Τώρα, ο Γκιουλέν και το δίκτυο του κατηγορούνται ότι είναι πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15 Ιουλίου, και οι συμπαθούντες τους διώκονται από τον κρατικό μηχανισμό κατά χιλιάδες. Αυτό έχει οδηγήσει σε ερωτήματα για το πώς καλύπτεται το κενό.

Ορισμένοι από αυτούς που αντικαθιστούν τους γκιουλενιστές είναι αρχάριοι (ο αστυνομικός που σκοτώθηκε μπροστά από το κλαμπ ήταν 21 ετών και μόλις στον 10ο μήνα της υπηρεσίας του), μεταμφιεσμένοι τρομοκράτες (όπως ο αξιωματικός της αστυνομίας που δολοφόνησε τον Ρώσο Πρέσβη στην Άγκυρα στις 19 Δεκεμβρίου), ή τα υπόλοιπα μέλη του περιβόητου "βαθύτερου κράτους" πριν παραδοθεί στους γκιουλενιστές υπό την ηγεσία του AKP. Μπορεί ως εκ τούτου να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα συντονισμού στο πλαίσιο της αστυνομικής δύναμης, καθώς και στο δικαστικό σύστημα.

Ένα ακόμα ερώτημα περιβάλλει το πολιτικό κλίμα στην Τουρκία, το οποία γίνεται όλο και πιο δηλητηριώδες κάθε μέρα με την άνοδο του εθνικιστικού και θρησκευτικού σοβινισμού. Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων Μεχμέτ Γκιορμέζ έσπευσε να προβεί σε δήλωση μετά την επίθεση, λέγοντας ότι δεν υπάρχει "καμία διαφορά" μεταξύ τρομοκρατικών επιθέσεων που στοχεύουν τόπους λατρείας και επιθέσεων με στόχο χώρους ψυχαγωγίας, και θα πρέπει να καταδικαστούν εξίσου. Η δήλωση αυτή ακολούθησε τις κατακραυγές μετά την επίθεση ορισμένων στα social media που πιστεύουν ότι ο εορτασμός της Πρωτοχρονιάς είναι αντι-ισλαμικός.

Η δήλωση του Γκιορμέζ ήταν ευπρόσδεκτη. Αλλά μόλις δύο ημέρες πριν, το κήρυγμα της Παρασκευής που προετοίμασε το Ντιγιανέτ και να αναγνώσθηκε σε περισσότερα από 80.000 τζαμιά σε όλη την Τουρκία επέκρινε δριμύτατα τους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς ως παράνομους και ανέφερε ότι δεν έχει καμία θέση στις πολιτιστικές παραδόσεις του Ισλάμ ή της Τουρκίας. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, τα μέλη της υπερεθνικιστής ομάδας έγιναν πρωτοσέλιδο παρουσιάζοντας θεάτρου δρόμου στη δυτική επαρχία του Αϊδινίου, δείχνοντας ένα πιστόλι στο μέτωπο ενός άλλου μαχητή ντυμένου με ένα κοστούμι Άγιου Βασίλη. Σε αντίθεση με τις υποθέσεις που άνοιξαν συχνά κατά των επικριτικών μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία, η αστυνομία και τα δικαστήρια δεν έλαβαν κανένα μέτρο εναντίον τους για "εξύμνηση εγκλήματος" ή για "υποκίνηση μίσους μεταξύ των ανθρώπων".

hurriyetdailynews.com