Επιτάχυνση της γερμανικής οικονομίας χάρη στις υψηλότερες δαπάνες
12/01/2017 11:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επιτάχυνση της γερμανικής οικονομίας χάρη στις υψηλότερες δαπάνες

Η οικονομία της Γερμανίας επιταχύνθηκε ελαφρά το περασμένο έτος και αυξήθηκε κατά 1,9 τοις εκατό, ξεπερνώντας λίγο τις προσδοκίες χάρη, σε μεγάλο βαθμό, στις δαπάνες των νοικοκυριών και τους κράτους. Η εικόνα που έδωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία ήταν ελαφρώς καλύτερη από την απόδοση της Γερμανίας τα δύο προηγούμενα χρόνια, αλλά και λίγο πάνω από την αύξηση 1,8 τοις εκατό που η κυβέρνηση και οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 1,7 τοις εκατό το 2015 και 1,6 τοις εκατό το 2014.

Η στατιστική υπηρεσία έδωσε μια πρόχειρη εκτίμηση, ότι η οικονομία θα αυξηθεί κατά περίπου μισό τοις εκατό κατά το τέταρτο τρίμηνο σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο των τριών μηνών. Ωστόσο, τα επίσημα στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο θα δημοσιοποιηθούν τον επόμενο μήνα και οι στατιστικολόγοι προειδοποίησαν ότι η εκτίμηση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσοχή.

Οι εγχώριες δαπάνες κίνησαν και πάλι την οικονομία, η οποία παραδοσιακά δίνει βάρος στις εξαγωγές, σε μεγαλύτερη ανάπτυξη. Οι δαπάνες των νοικοκυριών αυξήθηκαν 2 τοις εκατό πέρυσι και οι κρατικές δαπάνες κατανάλωσης 4,2 τοις εκατό, εν μέρει ως αποτέλεσμα των δαπανών για την αντιμετώπιση της μεγάλης εισροής προσφύγων το περασμένο έτος. Οι επενδύσεις στις κατασκευές αυξήθηκαν 3,1 τοις εκατό και οι δαπάνες για εξοπλισμό, όπως μηχανήματα και οχήματα αυξήθηκαν 1,7 τοις εκατό.

Το εξωτερικό εμπόριο είχε μια ελαφρώς αρνητική επίπτωση στο ΑΕΠ καθώς μια αύξηση 3,4 τοις εκατό των εισαγωγών ξεπέρασε μια αύξηση 2,5 τοις εκατό των εξαγωγών. Η Γερμανία απολαμβάνει πλέον επτά συναπτά έτη οικονομικής ανάπτυξης, σε αντίθεση με την ύφεση πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Αυτό έχει μεταφραστεί σε υγιή δημόσια οικονομικά.

Η χώρα είχε πλεόνασμα 19,2 δις ευρώ το περασμένο έτος, ή 0,6 τοις εκατό του ΑΕΠ. Αυτό ήταν το τρίτο συνεχόμενο ετήσιο δημοσιονομικό πλεόνασμα, λίγο κάτω από το 0,7 τοις εκατό του προηγούμενου έτους.

Από τις υπόλοιπες 18 χώρες της ευρωζώνης, μόνο η Εσθονία και το Λουξεμβούργο αναμένεται να έχουν ένα πλεόνασμα την περασμένη χρονιά, δήλωσε ο επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας Ντίτερ Σάριδερ. "Παρά το χρηματιστηριακό κραχ στην Κίνα, το Brexit, την Τουρκία, τον Τραμπ και την Ιταλία, η οικονομία είχε την καλύτερη χρονιά ανάπτυξης από το 2011", δήλωσε ο οικονομολόγος της ING-Diba Κάρστεν Μπρζέσκι. "Η ισχυρή εγχώρια ζήτηση έχει θωρακίσει τη γερμανική οικονομία έναντι των περισσότερων εξωτερικών κινδύνων". Υποστήριξε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο εφησυχασμός και ότι η Γερμανία χρειάζεται επειγόντως διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε συνδυασμό με μεγαλύτερες επενδύσεις - αλλά "είναι πολύ απίθανο ότι θα γίνει κάτι από αυτά πριν από τις εκλογές" που αναμένονται τον Σεπτέμβριο.

nytimes.com