Επιστροφή Σαρκοζί: "Η Γαλλία στους Γάλλους" και το "όχι" στο μπουρκίνι
26/08/2016 11:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επιστροφή Σαρκοζί: "Η Γαλλία στους Γάλλους" και το "όχι" στο μπουρκίνι

Ο Νικολά Σαρκοζί, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, ζήτησε την πλήρη απαγόρευση του μπουρκίνι στη Γαλλία την Πέμπτη το βράδυ, ενώ προειδοποίησε ότι οι μετανάστες, οι μειονότητες και η Αριστερά απειλούν να καταστρέψουν τη γαλλική ταυτότητα. Στην πρώτη μεγάλη ομιλία της εκστρατείας του για να κερδίσει ξανά τη θέση που έχασε το 2012, ο Σαρκοζί έκλεψε πολλές ιδέες του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, υποσχόμενος να διεκδικήσει εκ νέου τη Γαλλία "για τους Γάλλους".

"Αρνούμαι να αφήσω το μπουρκίνι να επιβληθεί στις γαλλικές παραλίες και πισίνες... πρέπει να υπάρχει ένας νόμος για την απαγόρευση σε όλη την επικράτεια ", είπε υπό εκκωφαντικό χειροκρότημα κατά τη διάρκεια ομιλίας στην Προβηγκία, ένα προπύργιο του Εθνικού Μετώπου. Ο Σαρκοζί απαίτησε όλες οι μειονότητες και οι μετανάστες να μιλούν γαλλικά και υποσχέθηκε - για παράδειγμα - ότι ποτέ δεν θα δεχόταν μια Γαλλία όπου οι άνδρες και οι γυναίκες θα έμπαιναν στα δημόσια κολυμβητήρια ξεχωριστά."Πού είναι οι αρχές, όταν κυβερνούν οι μειονότητες; Ποτέ στο παρελθόν δεν έχουν παραχωρηθεί τόσα πολλά σε αυτούς" είπε ο 61χρονος, ο οποίος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του τη Δευτέρα.

"Θα είμαι ο πρόεδρος που θα αποκαταστήσει την εξουσία του κράτους", είπε, υποσχόμενος να προστατεύσει τους Γάλλους και επιμένοντας ότι δεν είναι "φασιστικό" να ανησυχούν για την ασφάλεια. Σε μια ομιλία γεμάτη με έντονα συντηρητικές πολιτικές απόψεις, ο Σαρκοζί υποσχέθηκε επίσης να κινήσει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για όσους δεν είχαν εργασία ή δεν σπούδαζαν στην ηλικία των 18.

Η ομιλία έγινε δεκτή με φρίκη από την Αριστερά, με τους σχολιαστές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να παρατηρούν ότι ο Σαρκοζί ακουγόταν σαν την Μαρίν Λεπέν, την ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου, την οποία οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα μπορούσε να φθάσει στο δεύτερο γύρο στις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους. Η ομιλία του Σαρκοζί ήρθε τη στιγμή που στη Γαλλία μαίνεται η συζήτηση για την απαγόρευση του μπουρκίνι, μετά τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν και δείχνουν ένοπλους αστυνομικούς σε μια παραλία στη Νίκαια, να αναγκάζουν μια γυναίκα να βγάλει τη μαντίλα της και άλλα ρούχα. Οι εικόνες προκάλεσαν κατακραυγή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αποτέλεσμα ο Κριστιάν Εστροσί, ο αντιδήμαρχος της Νίκαιας, να απειλήσει ότι θα ασκήσει δίωξη "σε όσους διαδίδουν φωτογραφίες των αξιωματικών της δημοτικής αστυνομίας και σε όσους τους απειλούν μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα".

Η υποστήριξη για την απαγόρευση του μπουρκίνι (του "μαγιό" που καλύπτει όλο το σώμα) δεν οφείλεται στη Δεξιά, όμως. Ο Μανουέλ Βαλς, ο Γάλλος σοσιαλιστής πρωθυπουργός, επανέλαβε και πάλι την πεποίθησή του ότι το μπουρκίνι είναι ένα "σύμβολο της υποδούλωσης των γυναικών" και πρέπει να απαγορευτεί. "Πρέπει να ξεκινήσουμε μια αποφασιστική μάχη ενάντια στο ριζοσπαστικό Ισλάμ, εναντίον αυτών των θρησκευτικών συμβόλων που εισβάλουν σε δημόσιους χώρους", είπε.

Άλλοι μίλησαν εναντίον της απαγόρευσης, ανάμεσά τους και ο Σαντίκ Χαν, ο δήμαρχος του Λονδίνου, και η ομόλογός του στο Παρίσι, οι οποίοι αγωνίζονται για να ανατραπεί η απαγόρευση στο ανώτατο δικαστήριο της Γαλλίας. "Δεν νομίζω ότι κάποιος πρέπει να πει στις γυναίκες τι μπορούν και τι δεν μπορούν να φορούν" δήλωσε ο Χαν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Παρίσι. Η Αν Ινταλγκό, δήμαρχος της πόλης, ζήτησε το τέλος της "υστερίας για το μπουρκίνι".

Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Γαλλίας, το Συμβούλιο της Επικρατείας, άρχισε να συζητά την έφεση της Ένωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (LDH), για να ανατρέψει την απαγόρευση. Η απόφαση αναμένεται σήμερα. Η Γαλλία απαγόρευσε την μπούρκα το 2010 αλλά οι αρχές σε 26 πόλεις στο νότο έχουν προχωρήσει περισσότερο με την απαγόρευση και του μπουρκίνι. Όσοι φορούν το εν λόγω ένδυμα σε δημόσιους μπορεί να δεχθούν πρόστιμο για παραβίαση των κανόνων σχετικά με την εκκοσμίκευση. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει ότι πάνω από τα δύο τρίτα των Γάλλων υποστηρίζουν την απαγόρευση.

telegraph.co.uk