Επέστρεψε στην Αγκυρα ο Ερντογάν - Συνεδριάζει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας
20/07/2016 15:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επέστρεψε στην Αγκυρα ο Ερντογάν - Συνεδριάζει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας

Επέστρεψε στην Αγκυρα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για πρώτη φορά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Ο Ερντογάν προεδρεύει στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, η οποία ξεκίνησε στη μία το μεσημέρι με κύριο θέμα την κατάσταση που έχει ανακύψει μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Μετά τη συνεδρίαση αυτή, θα συνεδριάσει το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο. Στη συνέχεια θα ανακοινωθούν μέτρα, τα οποία αναμένεται να επιβάλουν μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα, χωρίς να είναι ξεκάθαρο το περιεχόμενο των μέτρων αυτών.

Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας έχουν χαρακτήρα συμβουλευτικό προς την κυβέρνηση. Μέλη του Συμβουλίου είναι ο πρόεδρος της χώρας, ο πρωθυπουργός, οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, οι υπουργοί Εσωτερικών, Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Εθνικής Αμυνας, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, οι αρχηγοί των τριών όπλων και της στρατοχωροφυλακής.

Ο Ερντογάν είχε δηλώσει τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη ότι μια "σημαντική απόφαση" θα ανακοινωθεί μετά το συμβούλιο ασφαλείας, αλλά δεν είχε διευκρινίσει περαιτέρω.

Αυτές οι δύο συνεδριάσεις γίνονται την ώρα που το κύμα εκκαθαρίσεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα αποκτάει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις προκαλώντας ανησυχίες στη Δύση.

Το Συμβούλιο Ανωτάτης Εκπαίδευσης (YOK) απαγόρευσε μέχρι νεοτέρας όλες τις αποστολές των πανεπιστημιακών στο εξωτερικό, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, πέντε ημέρες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Το YOK ζήτησε επίσης να εξετασθεί η κατάσταση των πανεπιστημιακών που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στο εξωτερικό και να κληθούν να επιστρέψουν στην Τουρκία το συντομότερο δυνατόν, εκτός εάν υπάρχει απόλυτη ανάγκη, σύμφωνα με το Anadolu.

Ο Ερντογάν, ο οποίος βρισκόταν στην Μαρμαρίδα, στη νοτιοδυτική Τουρκία, την ώρα που γινόταν η απόπειρα πραξικοπήματος την Παρασκευή το βράδυ, επέστρεψε εσπευσμένως στην Κωνσταντινούπολη όπου και βρισκόταν έκτοτε.

Ένας Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο AFP ότι ο πρόεδρος έφτασε στην Άγκυρα χθες το βράδυ, όπου δέχθηκε, για πρώτη φορά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα έναν ξένο ηγέτη για μια διμερή συνάντηση, τον Γεωργιανό πρωθυπουργό Γκιόργκι Κβιρικασβίλι.

Οι τουρκικές αρχές απήγγειλαν επισήμως κατηγορίες σε βάρος 99 από τους περίπου 360 ανώτατους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων για τον φερόμενο ρόλο τους στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα, δήλωσαν σήμερα δύο τούρκοι αξιωματούχοι.

Άλλοι 14 ανώτατοι στρατιωτικοί παραμένουν υπό κρατηση μετά το πραξικόπημα, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Χθες οι αρχές έθεσαν σε διαθεσιμότητα 15.200 εργαζομένους στο υπουργείο Παιδείας που είναι ύποπτοι για σχέσεις με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται από την τουρκική κυβέρνηση ότι κρύβεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα. Ο ίδιος διαψεύδει οποιαδήποτε ανάμειξη.

Περίπου 9.300 άνθρωποι έχουν εξάλλου τεθεί υπό προσωρινή κράτηση, μεταξύ των οποίων αστυνομικοί, δικαστές και περισσότεροι από 100 ανώτατοι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων.

imerisia.gr