Επαναφέρει τα περί αποστρατικοποίησης των νησιών η Τουρκία - εξέδωσε 2 ΝΟΤΑΜ
30/09/2016 13:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επαναφέρει τα περί αποστρατικοποίησης των νησιών η Τουρκία - εξέδωσε 2 ΝΟΤΑΜ

Δεν πρόλαβε να κοπάσει ο απόηχος από τις δηλώσεις του Tayyip Erdogan σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης και η Τουρκία, με την έκδοση δύο NOTAM (ειδοποιήσεων προς αεροναυτιλλομένους) επανέφερε τα περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Ειδικότερα, με την ΝΟΤΑΜ A4248/16 που εκδόθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου και απαντά στην ΝΟΤΑΜ A2077/16 της ελληνικής ΥΠΑ για την πραγματοποίηση ασκήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας στο διάστημα από 2 έως 7 Οκτωβρίου η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι η Ελλάδα παραβιάζει υποχρεώσεις της που απορρέουν από την "Απόφαση των Έξι Δυνάμεων” του 1914, τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947, με το να περιλαμβάνει στο σενάριο της άσκησης τις νήσους Χίο, Ψαρά, Σαμοθράκη, Αστυπάλαια, Κάρπαθο και Ικαρία.

Παράλληλα, με τη NOTAM A4233/16, σε απάντηση προς την ελληνική NOTAM A2088/16 επαναλαμβάνονται τα ίδια επιχειρήματα σε σχέση με τις νήσους Χίο και Ρόδο. Παράλληλα καταγγέλλεται εκ νέου ως "άκυρος”, "παράνομος” και "απαράδεκτος” για την Τουρκία ο ορισμός του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου στα 10 ναυτικά μίλια.

Πρόκειται βεβαίως για πάγιες τουρκικές θέσεις, ωστόσο η συγκυρία είναι εξαιρετικά λεπτή, στον βαθμό που ο ίδιος ο αρχηγός του τουρκικού κράτους δείχνει να τροφοδοτεί "αναθεωρητική” φιλολογία, με αιχμή μάλιστα τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου.

Κιλιτσντάρογλου σε Ερντογάν: Εσύ παρέδωσες 16 νησιά στην Ελλάδα

"Απαράδεκτη" χαρακτήρισε τη χτεσινή δήλωση του προέδρου της ΤουρκίαςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης ο αρχηγός της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος ωστόσο αναφερόμενος στον Ερντογάν είπε: "Ας κοιτάξει τα 16 νησιά που επί της εποχής του παραδόθηκαν και όπου υψώθηκε η ελληνική σημαία".

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Hurriyet", κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΡΛΚ ο Κιλιτσντάρογλου δήλωσε: "Πρόκειται για απαράδεκτη και λανθασμένη δήλωση η οποία είναι προϊόν της αντίληψης του Ερντογάν περί πολεμικής.

Ο Ερντογάν δεν έχει αντιληφθεί ακόμη την αξία της δημοκρατίας και της αρχής της κοσμικότητας. Ας κοιτάξει πρώτα τα 16 νησιά που επί της εποχής του παραδόθηκαν και όπου υψώθηκε η ελληνική σημαία". Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, κατά τη συνεδρίαση ο αντιπρόεδρος του κόμματος Οζτούρκ Γιλμάζ δήλωσε ότι "εκείνοι που είχαν καθήσει σε κείνο το τραπέζι (στμ. διαπραγματεύσεις για τη Συνθήκη της Λωζάνης) είχαν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, αλλά δεν έχουν κάνει το ίδιο αυτοί που έχουν την εξουσία εδώ και 14 χρόνια. Τα 16 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο είναι υπό την κατοχή της Ελλάδας όχι επειδή τα έδωσαν αυτοί που βρίσκονταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Λωζάνης, αλλά λόγω της ανικανότητας αυτών που έχουν σήμερα την εξουσία".

Πηγή:capital.gr