Ένοχος για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ο στρατηγός Μλάντιτς
22/11/2017 14:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ένοχος για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ο στρατηγός Μλάντιτς

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, με ομόφωνη απόφασή του, καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη τον Μλάντιτς για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, μεταξύ των οποίων και η γενοκτονία.

Οι βασικές κατηγορίες που αντιμετώπιζε αφορούσαν την γενοκτονία στην Σρεμπρένιτσα, την πολιορκία και τον βομβαρδισμό του Σαράγιεβου την περίοδο 1992-95, τις εθνικές εκκαθαρίσεις με εξολόθρευση μουσουλμάνων και Κροατών και την αιχμαλωσία κυανόκρανων του ΟΗΕ.

Άρχισε να φωνάζει

Ο πρώην επικεφαλής του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς υποβάλλεται σε μέτρηση της αρτηριακής πίεσης.

Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης της απόφασης, ο Μλάντιτς ζήτησε μικρή διακοπή από τον πρόεδρο του δικαστηρίου Αλφόνς Όρι. Το αίτημά του έγινε δεκτό. Όμως, όταν επέστρεψε στην αίθουσα, ο δικηγόρους του ζήτησε διακοπή της διαδικασίας, καθώς όπως ισχυρίστηκε, η αρτηριακή πίεση του πελάτη του που μετρήθηκε στο διάλειμμα ήταν υψηλή και υπήρχε κίνδυνος να καταρρεύσει. Η έδρα απέρριψε το αίτημα ως αβάσιμο και ο Μλάντιτς σηκώθηκε και φώναζε “ψέματα, ψέματα, όλα είναι ψέματα”.

Ο πρόεδρος διέταξε να απομακρυνθεί και συνέχισε την ανάγνωση της απόφασης.

Από το Μάιο του 2012 η δίκη

Το πρώτο κατηγορητήριο κατά του Μλάντιτς απαγγέλθηκε στις 26 Ιουλίου του 1995 και διευρύνθηκε τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Για περίπου 16 χρόνια περίπου διέφευγε της σύλληψης. Στις 26 Μαΐου του 2011 ο Ράτκο Μλάντιτς συνελήφθη στο χωριό Λαζάρεβο στη βορειοανατολική Σερβία και στις 31 Μαΐου εκδόθηκε στο δικαστήριο της Χάγης. Η δίκη του ξεκίνησε τον Μάιο του 2012.

“Επιτομή του κακού”

Την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης επιδοκίμασε ο Ύπατος Αρμοστής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσεϊν, λέγοντας ότι είναι “βαρυσήμαντη νίκη για τη δικαιοσύνη”. Χαρακτήρισε μάλιστα τον Μλάντις ως “επιτομή του κακού” και σημείωσε ότι η απόφαση συνιστά προειδοποίηση για όσους διαπράττουν τέτοια εγκλήματα ότι “δεν θα γλιτώσουν τη δικαιοσύνη, όσο ισχυροί κι αν είναι, όσο χρόνο κι αν χρειαστεί”.

protothema.gr