Ενενήντα χρόνων έγινε ο Φιντέλ Κάστρο -Ευχαρίστησε την Κούβα, κατηγόρησε τον Ομπάμα
14/08/2016 10:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ενενήντα χρόνων έγινε ο Φιντέλ Κάστρο -Ευχαρίστησε την Κούβα, κατηγόρησε τον Ομπάμα

Ο Φιντέλ Κάστρο ευχαρίστησε τους Κουβανούς για τις ευχές τους για τα 90ά γενέθλιά του και επέκρινε τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, σε μια μακροσκελή επιστολή που δημοσιεύθηκε σε κρατικά μέσα ενημέρωσης. "Θέλω να εκφράσω τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μου για τις εκδηλώσεις σεβασμού, τις ευχές και τους επαίνους που έχω λάβει τις τελευταίες ημέρες, τα οποία μου δίνουν δύναμη να ανταποδώσω με ιδέες που θα στείλω στους μαχητές του κόμματος και σε σχετικούς οργανισμούς", έγραψε. "Οι σύγχρονες ιατρικές τεχνικές μου επέτρεψαν να μελετώ το σύμπαν", έγραψε ο Κάστρο, ο οποίος παραιτήθηκε από πρόεδρος της Κούβας πριν από 10 χρόνια μετά από μια σοβαρή γαστρεντερική νόσο.

Ο Κάστρο αναφέρθηκε στην επιστολή του σε αναμνήσεις από την παιδική του ηλικία και τη νιότη του στην ανατολική Κούβα. Αναφέρθηκε επίσης στον θάνατο του πατέρα του λίγο πριν από τη δική του νίκη που ανέτρεψε τον υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ Φουλχένσιο Μπατίστα το 1959.

Ο Κάστρο συνόδεψε τις ευχαριστίες του με επικρίσεις κατά του Ομπάμα, ο οποίος φάνηκε να εξόργισε τον πάλαι ποτέ επαναστάτη με το ταξίδι του τον Μάρτιο στην Κούβα, με το οποίο ζήτησε από τους Κουβανούς να κοιτάξουν το μέλλον. Μια εβδομάδα μετά το ταξίδι, ο Κάστρο έγραψε μια αυστηρά διατυπωμένη επιστολή, παροτρύνοντας τον Ομπάμα να διαβάσει την ιστορία της Κούβας και δηλώνοντας ότι "δεν χρειαζόμαστε να μας δώσει τίποτα η αυτοκρατορία". Στην επιστολή του Σαββάτου, επικρίνει τον Ομπάμα επειδή δεν ζήτησε συγγνώμη από τον ιαπωνικό λαό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του τον Μάιο στη Χιροσίμα.

Η κουβανική κυβέρνηση προσέγγισε μάλλον με χαμηλούς τόνους τα γενέθλια του Κάστρο, σε σύγκριση με τις συγκεντρώσεις μεγάλης κλίμακας που είχαν προγραμματιστεί για τα 80ά του γενέθλια. Στα υπουργεία πραγματοποιήθηκαν μικρές μουσικές παραστάσεις και εκθέσεις φωτογραφίας που αποτίουν φόρο τιμής στον πρώην αρχηγό του κράτους. Το Σάββατο το πρωί, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν εικόνες του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο να φτάνει στην Αβάνα και ένα αφιέρωμα είχε προγραμματιστεί σε ένα θέατρο της Αβάνας το βράδυ της Κυριακής. Η κυβέρνηση δεν είπε ποιοι κουβανοί αξιωματούχοι θα παραστούν.

Ο Κάστρο εμφανίστηκε τελευταία φορά δημόσια τον Απρίλιο, κλείνοντας το συνέδριο του Κουβανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, με μια έκκληση να διατηρήσει η Κούβα τα σοσιαλιστικά ιδεώδη της εν μέσω της συνεχιζόμενης εξομάλυνσης των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Η ανάγκη για στενότερους οικονομικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ έχει αυξηθεί περισσότερο μετά την οικονομική κατάρρευση της Βενεζουέλας, του μεγαλύτερου συμμάχου του Κάστρο, που οδήγησε σε διακοπή του επιδοτούμενου πετρελαίου από το οποίο η Κούβα εξαρτάται για περισσότερο από μια δεκαετία. Εν τω μεταξύ, δεκάδες χιλιάδες Κουβανοί μετανάστευσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφήνοντας κενές τις τάξεις των επαγγελματιών υψηλού μορφωτικού επιπέδου.

Το πιο φωτεινό σημείο στην εξασθενημένη οικονομία της Κούβας είναι το αναμενόμενο κύμα ανάκαμψης στον τουρισμό, όταν οι εμπορικές πτήσεις προς και από τις Ηνωμένες Πολιτείες ξαναρχίσουν, στις 31 Αυγούστου.

nytimes.com