Φωτο: Theguardian.com
Φωτο: Theguardian.com
14/04/2018 11:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ένας Παλαιστίνιος νεκρός και τουλάχιστον 200 τραυματίες σε νέες συγκρούσεις διαδηλωτών και ισραηλινού στρατού

Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και τουλάχιστον 200 τραυματίστηκαν την Παρασκευή στη διάρκεια συγκρούσεων που ξέσπασαν μεταξύ χιλιάδων διαδηλωτών και του ισραηλινού στρατού στα σύνορα μεταξύ Λωρίδας της Γάζας και Ισραήλ για τρίτη συνεχόμενη Παρασκευή.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε χθες από το Συμβούλιο Ασφαλείας να «πραγματοποιήσει μια ανεξάρτητη και διαφανή έρευνα» για τα βίαια γεγονότα στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Χθες , διαδηλωτές έριξαν πέτρες και έκαιγαν λάστιχα κατά μήκος του φράκτη ασφαλείας που χωρίζει τον παλαιστινιακό θύλακα από το Ισραήλ, όπου έχουν αναπτυχθεί ελεύθεροι σκοπευτές του ισραηλινού στρατού. Κάποιοι από τους διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ και εμπρηστικούς μηχανισμούς, επιχειρώντας να εισέλθουν στο Ισραήλ, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υγείας τόνισαν ότι ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ ενάντια σε διαδηλωτές, σκοτώνοντας έναν και τραυματίζοντας 220.

Ένας εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε ότι στρατιώτες ήρθαν αντιμέτωποι με διαδηλωτές και απάντησαν με «μέσα διασποράς, ενώ πυροβόλησαν σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής».

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε διάφορα σημεία κατά μήκος του φράχτη ασφαλείας διαδηλώνοντας για την «Πορεία για την επιστροφή», το παλαιστινιακό κίνημα που ξεκίνησε στις 30 Μαρτίου.

Προγραμματισμένο να διαρκέσει έξι εβδομάδες, προβλέπει συγκεντρώσεις κατά μήκος του φράκτη ασφαλείας ανάμεσα στη Γάζα και το Ισραήλ για να απαιτήσουν «το δικαίωμα επιστροφής» των περίπου 700.000 Παλαιστινίων προσφύγων και να καταγγείλουν τον αυστηρό αποκλεισμό που έχει επιβάλει το εβραϊκό κράτος στη Γάζα.

Από τις 30 Μαρτίου 34 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες τραυματιστεί από τα πυρά του ισραηλινού στρατού, σύμφωνα με τα σωστικά συνεργεία της Γάζας.

Κανένας Ισραηλινός δεν έχει σκοτωθεί στη διάρκεια των διαδηλώσεων.

«Η πρόσφατη βία στη Γάζα κατέληξε σε άσκοπους θανάτους και τραυματισμούς», τόνισε ο Γκουτέρες σε συνεδρίαση του ΣΑ που συγκλήθηκε για τις απειλές στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα για την κατάσταση στη Συρία.

«Καλώ τις πλευρές να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα θύματα και σε οποιοδήποτε μέτρο που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τους αμάχους», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ