ΕΛΚ σε Τουρκία: Μιλήστε με την Ελλάδα για την άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών
23/03/2018 11:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΕΛΚ σε Τουρκία: Μιλήστε με την Ελλάδα για την άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών

Την έναρξη διαλόγου με την Ελλάδα για την άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών ζήτησε από την Τουρκία το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα .

Στο κείμενο συμπερασμάτων του επισημαίνεται ότι «Το ΕΛΚ εκφράζει την αλληλεγγύη του και παραμένει δεσμευμένο και ενωμένο στην υποστήριξή του, τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ελλάδα υπό το φως των αυξανόμενων επιθετικών ενεργειών από την Τουρκία, οι οποίες θέτουν σε αμφισβήτηση την Ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία πρέπει επίσης να ανοίξει διάλογο με την Ελλάδα ο οποίος θα οδηγήσει στην άμεση απελευθέρωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν την 1η Μαρτίου».

Την έντονη ανησυχία του για την κλιμάκωση της έντασης, όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στην κυπριακή ΑΟΖ, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στις Βρυξέλλες.

‘Οπως τόνισε, «ένα ήσσονος σημασίας μεθοριακό επεισόδιο έχει μετατραπεί σε προβληματική κατάσταση μεταξύ των δυο κρατών και θέτει σε κίνδυνο ένα κεκτημένο των τελευταίων δεκαετιών, την αμοιβαία προσέγγιση των δυο λαών»,

Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να διαβλέψει την εξέλιξη του θέματος, αλλά ευχήθηκε στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής να υπάρχει ρητή αναφορά.

«Οι διάφορες λύνονται με διάλογο και καλή διάθεση. Δεν τίθεται θέμα ακύρωσης ή ματαίωσης της συνόδου της Βάρνας αν δεν απελευθερωθούν οι δυο στρατιωτικοί. Το ζήτημα της ΑΟΖ της Κύπρου αφορά συνολικά την ΕΕ και την ενεργειακή της ασφάλεια. Επιθυμία και ευχή μου είναι να μη δούμε περαιτέρω κλιμάκωση που πιστεύω δεν συμφέρει κανένα» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Σχολιάζοντας, εξάλλου, την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε: «Δεν έχω να πω κάτι. Ας αποφασίσει η κυβέρνηση αν το ζήτημα είναι διμερές ήσσονος σημασίας ή πρέπει να κινητοποιήσουμε και άλλες δυνάμεις να πιέσουν την Τουρκία».

eleftherostypos.gr