Εκτός από τον πρώτο γύρο ο Ολάντ στις δημοσκοπήσεις
07/09/2016 22:53
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εκτός από τον πρώτο γύρο ο Ολάντ στις δημοσκοπήσεις

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα συντριβόταν αν έθετε υποψηφιότητα για επανεκλογή το επόμενο έτος, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση. Ο ήδη λιγότερο δημοφιλής πρόεδρος της Γαλλίας θα αποκλειόταν από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας Le Figaro και του τηλεοπτικού σταθμού LCI.

Ο αρχηγός των Σοσιαλιστών θα λάμβανε 11% έως 15% των ψήφων, σύμφωνα με εννέα δυνατούς συνδυασμούς των διαφόρων υποψηφίων, αναφέρει η δημοσκόπηση της TNS Sofres-OnePoint.

Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι στο δεύτερο γύρο θα περνούσε το συντηρητικό κόμμα Ρεπουμπλικάνοι και το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, ένα σενάριο που τελευταία φορά είδαμε το 2002. Η δημοσκόπηση διεξήχθη μεταξύ 2 και 5 Σεπτεμβρίου μεταξύ 1006 ψηφοφόρων.

Ο Ολάντ, ο οποίος έχει γίνει εξαιρετικά αντιδημοφιλής λόγω των χειρισμών του στην οικονομία, δεν έχει ακόμη ανακοινώσει αν θα θέσει υποψηφιότητα για μια δεύτερη θητεία.

Σε ένα βιβλίο που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, φέρεται να λέει πως θα ήθελε να είναι υποψήφιος, αλλά δεν θα το κάνει "αν οι ενδείξεις οδηγούν στο ότι δεν θα μπορούσε να νικήσει".

Σύμφωνα με το προεδρικό σύστημα της Γαλλίας, αν κανείς δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία στον πρώτο γύρο, οι δύο πρωτοπόροι συμμετέχουν στις επαναληπτικές εκλογές. Στη Δεξιά, οι Ρεπουμπλικάνοι θα διεξάγουν προκριματικές εκλογές τον Νοέμβριο, που είναι πιθανό να είναι ένας αγώνας μεταξύ του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί και του πρώην πρωθυπουργού Ζιπέ. Το Εθνικό Μέτωπο, εν τω μεταξύ, θα εκπροσωπήσει η Μαρίν Λεπέν.

Σύμφωνα με την έρευνα, η Λεπέν και ο Σαρκοζί ή ο Ζιπέ θα έφταναν στον δεύτερο γύρο, με βάση τις τρέχουσες προθέσεις ψήφου. Ο Ζιπέ θα λάμβανε 33% και η Λεπέν 29% σε έναν πρώτο γύρο. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Ολάντ, ο 38χρονος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος παραιτήθηκε και άφησε να εννοηθεί ότι θα είναι υποψήφιος, θα λάμβανε το 15% -20% των ψήφων, σύμφωνα με την έρευνα. Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, του Αριστερού κόμματος, θα λάμβανε 10-13%. Ο πρώτος γύρος της ψηφοφορίας θα γίνει στις 23 Απριλίου και ο δεύτερος στις 7 Μαΐου.

theguardian.com